Kurbanlıkların birlik üyeleri ve bilindik üreticilerden alınması gerektiğini söyleyen Şen; “Bazı üreticiler hayvanların daha hızlı kilo almasını sağlayan hormon ilaçları kullanıyor. Bunun ayrımını kimse yapamaz. Bizim üyelerimiz kurbana çıkardığı hayvanın annesi de kendi ağılında duruyor. Kendi doğan kuzusunu, oğlağını yetiştiriyor. Meralarda otlatıyor 40- 60 veya 70- 80 günlük besiler yapıp, pazara sunuyor. Ayrıca Adana’nın 3,2 ‘si köylerden geldi. Herkesin hayvancılık yapan mutlaka bir tanıdığı var. Vatandaşlarımız özellikle kendi köyünün hayvanlarını alsınlar, en güvenilir olanlar bunlardır” dedi.

FİYATLAR NORMAL

Kurban fiyatları konusunda açıklamalar yapan Başkan Murat Şen, her üretimin bir maliyeti, birde satış fiyatı olduğuna dikkat çekti. Şen;  “Bu günkü asgari ücreti ve piyasadaki durumu düşündüğünüzde kimse et pahalı diyemez. Bugün bir kurbanlığın kg fiyatı 130 lira. Pazarlıkla 120 liraya alınıp satılıyor. Kurbanlık 60 kg gelse 7 bin 7 bin 200 liraya tekabül eder. Kesmek isteyen normal bir aile alıp kesebilir. Halkımızın şikâyeti tabi ki de önemli. Ancak yıllar içerisinde bazı işler kayabiliyor, farklar olabiliyor. Mesela etin kaliteli bölgeleri daha pahalı, biraz daha az tercih edilen bölgeleri daha ucuz. Eti satan kasabın, şarküterinin, marketin maliyetlerini hesaplandığınız zaman, bu insanlarda para kazanmak zorunda” diye konuştu.

İNSANLAR DANA ETİNE ZORLANDI

Et pahalılığının onlarca sebebi olduğuna vurgu yapan Başkan Şen, yapılan yanlış algı ile insanların yıllarca dana etine zorlandığını kaydetti. Şen; “Türkiye’de geçmiş zamanlarda koyun eti çok revaçtaydı. Yıllarca halka keçi-koyun eti kokuyor diye bir algı operasyonu yapıldı. İnsanlar dana etine yöneldi. Birçok insanımız koyun etinin tadını bilmiyor. Hâlbuki koyun- keçi eti piyasasının sigortasıdır. Çünkü büyükbaş hayvanlar ağıllarda, koyun- keçi dağlarda meralarda, otlanarak beslenir. İnsanların dana etine yönelmesi ile besi ahırlarına mahkûm kaldık. İkincisi yaklaşık 40 yıldır ülkemiz terörle mücadele ediyor. Doğu ve Güneydoğu’nun dağlarında yetişen 3 -5 binlik koyun- keçi sürüleri vardı. Sonbahar geldiğinde hayvanlarını pazarlarlardı. Büyük bir bolluk oluşurdu. Terörden dolayı bu dağlarımız da yıllardır hayvancılık yapılamıyor” şeklinde konuştu.

 

KADIN ÜRETİCİLER SİGORTALANMALI 

Adana Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Murat Şen, Hayvancılıkla uğraşanların git gide azaldığını ifade ederek, bunun kültürel bir mesele olduğunun altını çizdi. Şen; “Kimse hayvancılık yapmak istemiyor. Bir maaşım olsun şehirde yaşayayım, o kültürden uzaklaşmayayım düşüncesinde. Bugün devletin bizlere verdiği “Çoban İstihdam” desteği var. Eğer Bağ-kurunuzu düzenli yatırıyorsanız. 100 ‘ün üzerinde anaç koyun- keçiniz var ise Bağ-kur giderinin yarısını devlet size geri ödüyor. Biz bakanlıktan şunu istiyoruz, özellikle 100’ ün üzerinde koyun- keçi sürüsü olan işletmedeki kadının sigortalı olması gerekiyor. Bu işin kahrını büyük ölçüde çeken kadınlarımız. Talebimiz böyle işletmelerde üretim yapan kadınlarımızın, annelerimizin sigortalı olması” ifadelerine yer verdi.