19 Mayıs 2024 , Pazar
Ana Sayfa / Bölgesel / EŞİTLİK KARNESİ ZAYIFLARLA DOLU…

EŞİTLİK KARNESİ ZAYIFLARLA DOLU…

Yerelde faaliyet gösteren birçok sivil toplum kuruluşu ve bağımsız aktivistten oluşan Adana Yerel Eşitlik İzleme Bileşenleri, (Adana YEİB) siyasi partilerin toplumsal eşitlik anlayışını puanladığı, tespit ve değerlendirmeleri ile zenginleştirdiği karneleri açıkladı. Toplumsal cinsiyete duyarlı izleme, değerlendirme ve savunuculuk çalışmaları yürüten bileşenler 3 yıldır sürdürdükleri izleme çalışması ile kadın, LGBTİ+, engelli, genç, yoksul vb. dezavantajlı bireylerin siyasete katılımda karşılaştıkları çoklu ayrımcılığı tespit ederek, görünür hale getirmeyi amaçlayarak, toplumsal cinsiyete dayalı eşitsizliklerin giderilmesine katkı sunmayı hedefliyor.
DEVAMSIZLIKTAN SINIFTA KALDI
Siyasetteki çoklu ayrımcılıkları görünür kılmayı hedefleyen Adana YEİB, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Tüm partilere eşit mesafede yürütülen girişimler sonucunda yanıt alma sürecini Mart 2023’te sonlandırdık. Alınan sınırlı yanıtlar ve siyasi partilerin son seçimlerde ortaya koyduğu performansın toplumsal cinsiyet eşitliği karnesi ne yazık ki yüz güldürecek nitelikte değil. Bu izleme süreci göstermektedir ki mecliste grubu bulunan 5 siyasi parti, kadınları ve onların demokratik örgütlerini dikkate almamaktadır. İlimizde siyasi partilerin kadın politikaları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine ilişkin siyaset üretmek ve yaşama geçirmek konusunda devamsızlıktan sınıfta kaldığını ifade edebiliriz.
KADINLARA DAİR POLİTİKALAR ÜRETİLMİYOR
Adana YEİB, Siyasi partilerin toplumun yarısını oluşturan kadınları temsil etmekten çok uzak olduğunu ifade ederek, yaptığı açıklamada; “Aday listelerinin oluşturulmasında yerelin görüşlerinin büyük oranda dikkate alınmadığı gözlemlenmiştir. Tüzüklerinde ve aday listelerinde kadın temsili belli bir oranın üzerinde olmakla birlikte kadınların genellikle seçilemeyecek sıralarda aday gösterildiği belirlenmiştir. Yerel çalışmalarda kadın kolları etkin olmakla birlikte il ve ilçe yönetimlerinde kadınlara yeterince yer verilmemektedir. Seçilmiş kadın siyasetçiler kadınlara yönelik politika üretmemektedirler. Siyasi partilerin 31 Mart yerel seçimlerinde kadın temsiliyetini artırmaları talebimizi bir kez daha hatırlatıyoruz”.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir