26 Nisan 2024 , Cuma
Ana Sayfa / Bilim-Teknik / Çöpe giden yemekler…

Çöpe giden yemekler…

Çukurova Üniversitesi içerisinde yer alan ve günlük 6 bin kişiye yemek hizmeti veren Merkezi Kafeterya’da yapılan çalışmada, haftada 438 kilogram ekmek ile kişi başına günlük 1 tabak yemeğin çöpe atıldığı belirlendi.
Öğretim Üyesi Doç. Dr. Celile Dölekoğlu, 3 ayrı dönemde 5’er gün Merkezi Kafeterya’da 15 Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencisi ile çalışma yaptıklarını belirtti.
5 gün boyunca öğrencilerle birlikte yemekhanenin mutfak kısmında tabak içerisinde bırakılan ‘yenilebilir gıdaları’ toplayarak sayım ve tartım işlemlerini gerçekleştirdiklerini belirten Doç. Dr. Dölekoğlu, birinci hafta sonunda haftalık 438 kilogram ekmeğin çöpe atıldığını tespit ettiklerini söyledi.
Yapılan çalışmada kişi başına günlük 1 tabak yemeğin de çöpe atıldığını anlatan Doç. Dr. Dölekoğlu şöyle devam etti:
“Bu rakamlar sadece tabaktan atılan çöp. Bir de hiç yenmeyen, tencerede kalan gıdalarımız vardı. Malum, öğrencilerin ders programlarını düzenli olarak takip etmek mümkün değil; bu yüzden de ne kadar pişireceğinizi, her gün ne kadar yemeğin tüketileceğini bilemiyorsunuz. Bu da tencerede yemek kalmasına neden oluyor. Ancak araştırmamız sonucundaki rakamları elde edince yönetim bize güzel fırsatlarda verdi. Akşamları da bu yiyeceklerin satılması sağlandı. Ve artık Çukurova Üniversitesi’nde tencereden atılan bir yemeğimiz yok. Şimdiki hedefimiz ise farkındalığı artırarak, tabaktan çöpe giden yemekleri engellemek.
5 günlük yapılan çalışmanın sonucunu da aktaran Doç. Dr. Celile Dölekoğlu, en çok öğrencilerin tabakta yemek bıraktığını tespit ettiklerini belirterek, çalışmanın 2. ve 3. ay ölçümlerinde de sonuçların benzer çıkması durumunda öğrencilere yönelik özel bir çalışma yapacaklarını belirtti.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir