CHP’nin kuruluş yıl dönümü etkinliklerin ilki parti genel merkezinde gerçekleştirildi. Etkinliğe; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu‘nun yanı sıra parti genel başkan yardımcıları, milletvekilleri, CHP’li belediye başkanları ve çok sayıda partili katıldı. Kutlama programının ilk gününde ünlü besteci Bujor Hoinic’in Kılıçdaroğlu’nun Adalet Yürüyüşü’nden esinlenerek bestelediği ve partiye hediye edilen 100. Yıl Cumhuriyet Marşı ilk kez dinletildi. Sunay Akın’ın ‘Aydınlanma Yolunda CHP’ temalı anlatısını gerçekleştirmesinin ardından CHP’nin kuruluş hikayesini anlatan ses ve ışık gösterisi gerçekleştirildi.

Ata’nın huzuruna çıkıldı

Programın 2. gününde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da aralarında olduğu ve toplumun her kesiminden 1922 kişi Anıtkabir’e Ata’nın huzuruna çıktı. Programda Başkan Seçer, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve partililer ile birlikte Anıtkabir’e gitti. Başkan Seçer, Genel Başkan Kılıçdaroğlu ve partililer ile birlikte Aslanlı Yol’da yürüdükten sonra Ata’nın huzuruna çıktı.

 

Anıtkabir ziyaretine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve 1922 kişi haricinde MYK üyeleri, parti meclisi üyeleri, il, kadın ve gençlik kolları başkanları, milletvekilleri ve belediye başkanları da katıldı. Heyet tarafından Anıtkabir’de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakıldıktan sonra saygı duruşunda bulunuldu. Büyük bir kalabalıkla Anıtkabir’e giden heyet, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü hep birlikte andı. Kılıçdaroğlu ayrıca Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı ve mesajlarını yazdı.

Kılıçdaroğlu, daha sonrasında ise CHP’nin İkinci Genel Başkanı İsmet İnönü’nün mezarına çelenk bıraktı. Program kapsamında akşam saatlerinde de 100. Yıl Buluşması, Açılış, 100. Yıl Kısa Film Gösterimi, Hoy-Tur Halk Dansları Topluluğu Gösterisi, Genel Başkanlara Ödül Takdimi, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmaları yer alacak. Programda sanatçı Candan Erçetin konser verecek. Programın 3. ve son günü ise CHP 100. Yıl Hatıra Ormanı Açılışı ile son bulacak.

Adana’daki tören

CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi ise Atatürk Parkı’nda düzenlenen törende konuşma yaptı.

 

Çelebi, konuşmasında şunları kaydetti:

“Bugün Cumhuriyetimizi kuran, Cumhuriyetimiz kadar köklü, Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere emaneti Cumhuriyet Halk Partisi’nin 100. kuruluş yıldönümünü kutlamaktan gurur duyuyoruz.

Bir milletin esaretten kurtuluşuna ve bir ülkenin baştan aşağı yeniden kuruluşuna öncülük etmiş bir partinin, mirasını bir asra dayamış bu şerefli demokrasi mücadelesinin parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz. Dünün zorluklarıyla büyüyen Cumhuriyet Halk Partisi’nin, yarının idealleriyle daha da büyüyeceğine olan inancımız tamdır. Büyük Atatürk; Cumhuriyeti ilan etmeden 1922 Aralık’ında ‘Barıştan sonra halkçılık esası üzerine dayanan ve Halk Fırkası adıyla siyasi bir fırka kurmak niyetindeyim’ diyerek; Kurtuluş Savaşı sonrası ülkemizin yeni bir yönetime kavuşmasıyla birlikte 9 Eylül 1923’te Türkiye’nin ilk siyasi partisi olarak Cumhuriyet Halk Partisi kurmuştur.

 

“CHP’nin 100. yılı kutlu olsun” 

Cumhuriyet Halk Partisi, Atatürk’ün izinde, topraklarımızın kutsallığına ve milletimizin kayıtsız şartsız egemenliğine dayanan Cumhuriyetin asırlık yolculuğuna eşlik etmiş bir partidir. Öyle ki, dünyada 100. yaşına erişmiş sayılı siyasi partiden birisi olma şerefine de sahiptir. Cumhuriyet Halk Partisi, 100 yıllık geleneği, siyasi birikimi ve tecrübesiyle çağdaş Türkiye’nin en önemli siyasi miraslarından biridir. Bu miras sadece bize değil; Büyük Atatürk tarafından milletimizin her bir ferdine emanet edilmiştir.

 

Biz, Cumhuriyet Halk Partililer olarak, bu kutsal mirasın omuzlarımıza yüklediği sorumluluğun farkındayız. Ülkemizin binlerce yıllık tarihi, kültürel ve siyasi zenginliklerini korumak ve gelecek nesillere aktarmak için dün olduğu gibi bugün de çalışmaya devam edeceğiz. Bu büyük coğrafyanın renklerini ve dokusunu kucaklayarak, ülkemizin ulusal birliğini ve değerlerini yüceltmeye devam edeceğiz. 100’üncü yılımız hepimiz için kutlu olsun.”