Edebiyat öğretmeni Gülşen Kablan’ın sunduğu programı Türkçe öğretmeni Şükran Kütük yönetti. Aşık Veysel’in tanıtım videosu ise izleyenleri duygulandırdı.

HER ZAMAN BİZİMLE

Edebiyat öğretmeni Gülşen Kablan, 2023 yılının Unesco tarafından Âşık Veysel Yılı ilan edildiğini, Cumhurbaşkanlığı tarafından da bu yılın Âşık Veysel Yılı ilan edildiğini belirterek, “Biz bugün Âşık Veysel’i anmayacağız. Çünkü anmak geçmişte kalanı hatırlamak anlamına gelir, oysa Aşık Veysel geçmişte kalan değil her zaman ve her an bizimle olandır. Evrene doğaya ve insana dair görüşleriyle ve tabii ki türküleriyle önümüzdedir. Sözün kısası onu anmak değil, anlamak ve anlatmak daha değerlidir.” dedi.

ÇİÇEKLE ÇİÇEKTİ, DENİZLE DENİZ

Âşık Veysel’in doğuşunu ve toprakla olan ilgisini anlatan Kablan, “Biz ona Aşık Veysel dedik, Âşık Veysel olarak tanıdık, tanıttık. Oysa o aşığı geçmişti. O kimsenin göremediklerini görüyordu. O iki gözünü yummuş ama başka bir gözle bakıyordu her şeye ve herkese. İki gözün dışında bir gözle, gönül gözüyle bakıyordu. Aşk gözüyle bakıyordu, aşkla bakıyordu. Bu aşk o kadar büyük bir aşktı ki her şeyi kuşatan, her şeyi içine alan dışında hiçbir şeyi bırakmayan bir aşktı bu. Bizzat kendisini de içine alıp eriten bir aşk. O aşıklıktan geçip aşık olmuştu. Çiçekle çiçekti, denizle deniz, rüzgârla rüzgâr… Ve bunları türkü oldu söyledi.” şeklinde konuştu.

ÂŞIK VEYSEL’İ YAŞATTI

Misafir sanatçı olarak programa katılan matematik öğretmeni Âşık Sabahattin İflazi, Âşık Veysel’e ait birbirinden değerli eseri sazıyla seslendirdi. Şehit Eren Yücel Anadolu Lisesi Matematik Öğretmeni Sabahattin İflazi sesi ve sazıyla ‘Uzun ince bir yoldayım’, ‘Mecnunum Leylamı Gördüm’, ‘Dost dost diye nicesine sarıldım’, ‘Anlatmam Derdimi Kimseye’ ve ‘Güzelliğin On Para Etmez’ adlı eserleri seslendirerek, dinleyenlere duygusal anlar yaşattı.

Etkinliğe Yüreğir Kaymakamı Mehmet Aksu, Yüreğir İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Çelik, okul müdürleri ile diğer yetkililer ve öğrenciler ilgi gösterdi.