29 Nisan 2024 , Pazartesi
Ana Sayfa / Bölgesel / Adana Barosu’ndan yarım asrı deviren avukatlara plaket…

Adana Barosu’ndan yarım asrı deviren avukatlara plaket…

Adana Barosu, 2023-2024 dönemi Adli Yılının açılışını gerçekleştirdi. Açılış töreninde Adana Barosu Başkanı Av. Semih Gökayaz, meslekte 40. 50. ve 60. yıllarını tamamlayan avukatlara plaket takdim etti. Adana Barosu Avukatlar Salonu’nda gerçekleştirilen törende konuşan Av. Gökayaz, ‘’Yeni adli yılın ülkemize, yargı camiamıza ve meslektaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum’’ dedi.Av. Gökayaz, ‘’Yıllardan bu yana adli yıl açılışlarının ana konusu Yargı Bağımsızlığı olmuştur. Bu kapsamda ana eleştiri konusu; Adalet Bakanı’nın Hakimler Savcılar Kurulu’nun başkanı, Adalet Bakanlığı Müsteşarı’nın da kurulun tabi üyesi olmasıdır. Herkesin üzerinde ittifak ettiği konu; yürütmenin HSK’ya başkanlık ettiği bir anayasal düzende, yargının bağımsız olduğundan söz edilemeyeceğidir.
Yargının bağımsız olmadığı bir sistemde, adaletten bahsetmeye olanak bulunmamaktadır. 2017 Anayasa değişikliği ile tek adam rejimini getiren yeni Anayasal Sistem değişmedikçe, yargının bağımsızlığı sağlanmadıkça, bu ülkede adaletten bahsetmeye olanak bulunmamaktadır. Bu nedenle Hukuk Devleti ilkesi, gerilemeye devam etmektedir. 15 Temmuz 2016’da yaşanan darbe girişimi nedeniyle ülkemiz çok büyük bir badire atlatmıştır. Bütün kamu kurumları yara aldığı gibi en büyük yarayı yargı almıştır. Yaşanan bu darbe teşebbüsünden ders çıkarıp objektif kriterlere göre, denetlenebilir bir sınav sistemi ile liyakat sahibi hukukçularla yargı teşkilatını donatmak yerine eski alışkanlıklara devam edilmiş ve kadrolaşma mantığı ile hareket edilmiştir.
Son yedi yılda 19.000’den fazla hâkim ve savcı ataması yapılmıştır. Deneyimin, mesleki birikimin ve içtihat bilgisinin önemli olduğu hakimlik ve savcılık mesleğinde, meslek mensuplarının yaklaşık yüzde 75’inin son yedi yılda atanmış olması, adalet sisteminin hazmetme kapasitesi bakımından düşündürücüdür.
Bu tablo elbette ki bazı handikaplar içermektedir. Ancak meslek içi eğitimler, mesleğe intibak sağlanması konusunda yaşanan sorunların giderilmesi ve şikayet üzerine yapılacak soruşturmaların etkin, hızlı ve adil olması karşısında mahkemelerin işleyişi konusunda yaşanan birçok sorunun ortadan kalkacağını değerlendirmekteyiz’’ diye konuştu

‘’AVUKATLIK MESLEĞİ BOĞDURULUYOR’’
Başkan Gökayaz, ‘’Bugün, mesleğimizde yaşanan en büyük sorun; bir türlü önüne geçilemeyen hukuk fakültesi ve hukuk mezunu sayısındaki ölçüsüz, hesapsız artıştır. Hukuk Fakültesi sayısı, yıllarca hukuk alanında yapılan her önemli toplantının konusu olmuş, konunun tüm tarafları yeni fakülte açılmaması konusunda ittifak etmiş olmalarına rağmen bu konuda da akıl tutulması yaşanmıştır.
İş artık içinden çıkılmaz bir hal almıştır. Bugün 92 hukuk fakültesinden her sene yaklaşık 20 bin öğrenci mezun olmaktadır. Eğitimde kalitenin düştüğü, akademik kadronun birçok okulda yetersiz olduğu ve mezun sayısının ihtiyacın çok ötesinde olduğu gerçeği kaskatı önümüzde durmaktadır. Bağımsız savunmayı temsil eden, ülkedeki hukuksuzluklara karşı sesini yükselten avukatlık mesleği, sistematik olarak sorunların içine itilerek bile isteye boğdurulmuştur. Şu aşamada 2024 yılından itibaren uygulanacak Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nın tek başına yeterli olmayacağı açıktır.
Bu nedenle Hukuk Fakültelerine akreditasyon şartı getirilmesi, akademik açıdan yetersiz hukuk fakültelerinin iyi düzeydeki okullarla birleştirilmesi ve başarı diliminin yükseltilmesi acil ve hayati öneme sahiptir. Hak aramanın teminatı olan Avukatlara yönelen şiddet, çok ağır bir hal almıştır. Haciz mahallinde, büroda, adliyede, keşifte… Ne yazık ki avukatlar, her çalışma alanında saldırıya uğramaktadır. Meslektaşlarımıza yönelen tehdit ve saldırıların son bulması için devlet, tüm olanaklarıyla seferber olmalıdır. Hiçbir tehdit veya güç, bizi mesleğimizi yapmaktan alıkoyamaz’’ ifadelerini kullandı.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir