Konuşma yapan Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, konuşmasına Filistin’de yaşanan olayları kınayarak başladı. Vali Köşger,

“Maalesef bütün dünyanın gözü önünde insanlık katlediyor. Uluslararası evrensel insan hakları her şey meğerse sadece bir hikayeden ibaretmiş. Sadece kendilerine yönelik bu çağın üstünlerinin kendi ırkından, kendi neslinden olanlara yönelik yapılan saldırılarda bir koruma kalkanı olarak kullanılan kavramdan ibaretmiş. Kendilerinin dışındakilere gelince bütün dünya sağır ve dilsiz kesildi. Ondan duyduğumuz üzüntüyü ifade etmeye kelimeler yetersiz kalıyor. Filistinlilerin, Gazzelilerin acısını paylaşıyoruz. Allah yardımcıları olsun. İnşallah bugünler geçecek. Daha hakkaniyetli, daha adaletli, daha insanca bir düzen tüm dünyaya hakim olacak. Bunun, onun habercisi olmasını diliyoruz. Zulüm ile abad olunmaz. Zulüm ile abad olunursa ahiri berbat olur. Küfür devam eder ama zulüm devam etmez. Diye bir düstur var. Zulümle zalimlikle kimse ebed müddet kalamaz. Onun cezası gelecek Allah’ın izniyle. Onların hakkından hep beraber tüm dünya gelecek biz de göreceğiz” dedi.

 

“Fuarımızı büyük katılımla gerçekleştiriyoruz”

Bu sene ikincisi düzenlenen Tesbih ve Doğal Taşlar Furarı’yla ilgili Vali Köşger şunları söyledi:

“Buradan hareketle Tespih Fuarı’yla ilgili birkaç cümle etmemiz gerekirse bu sene ikincisini yapıyoruz. Tespih ve Doğal Taşlar Fuarı. Adana fuarcılık konusunda, festivaller konusunda bir marka şehir olma yolunda hızla mesafe katediyor. Adana’nın imajına da doğrusu bu yakışır? Adana her şeyin zevkle, canlı bir şekilde yaşandığı her olaydan zevk ve estetik duygularla anlam çıkarıldığı bir şehir. Biz öyle olmasını temenni ediyoruz. Bu anlamda birinci tespih fuarı beklenenin üzerinde bir ilgi görmüş. Bugün de burada üç yüz stantla dört yüz elliye yakın firma otuz ülke yetmiş ilimizden firmalar var. Bu tespih ve doğal taşlar benim de şahsen ilgilendiğim bir şey. Tespih sadece bizim dinimizde olan bir şey değil.  Başka dinlerinde de kullandığı bir araç aslında bir dua aracı, bir zikir aracı, zikir tanesi. Ama fark şu. Bu bütün dünyanın bizden kadim dinlerin bile kabul ettiği bir husus bizim milletimiz tarafından estetize edilmiş ve bir sanat haline getirilmiş. Bu altı çizilmesi gereken bir şey. Nasıl ki Kur’an okuma sevap herkes Kur’an okuyor ama hak sanatını bizim milletimizi taşımışsa ve onu bütün mimari, estetik, camilerin taş duvarlarına nakşetmişse, taş eserlere nakşetmişse, gene doğal taşları en güzel şekilde işleyen, estetize eden, bir sanat eseri haline getiren bizim milletimiz oldu. Ve onun burada fuarını coşkuyla gerçekleştiriyoruz. Büyük katılımla gerçekleştiriyoruz. Aslında bu bir taraftan da şunun göstergesi. Yani herkesin sanata, testiye ilgisi var. Ama bu işe ilgi duyanların ekonomik durumunun da artık iyileştiğini gösteriyor. Yani tespih bir tane tespih almaktan ibaret olmaktan çıktı insanlarımız bu işin koleksiyonunu yapıyorlar.”

“Adana’mıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum

Ekonomi iyileştikçe, ülkemiz kalkındıkça ve refah arttıkça; sanatın da hak ettiği yere geleceğini bildiren Vali Köşger, “Ben buraya katılan başta ustalarımıza, bütün firmalara ve tabii ki Adana’mıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bereketli olmasını diliyorum. Adana’yı, Adana’nın imajını düzeltecek bu tür festivallerin sayısının artmasını diliyorum” dedi ve konuşmasını sonlandırdı.

“Modern dünya ses çıkartmıyor”

Konuşma yapan bir diğer isim olan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar‘da konuşmasına Filistin olaylarını kıyayarak başladı.

Başkan Karalar, “Ben de dünyayı şaşırtan, dehşete düşüren, nefreti kazandıran, İsrail’in vahşet saldırılarını kınayarak başlamak istiyorum. Bütün dünyanın gözü önünde savaş dışı sayılan hastanenin bombalanması, bu vahşetin aslında boyutunun ne olduğunu, nasıl bir kin, nefret dolu olduklarını göstermesi açısından düşündürücü. Modern dünya ses çıkartmıyor. Yani neredeyse sadece Türkiye bu işe tepki koymaya çalışıyor. Bu son derece endişe verici” diye bildirdi.

 

“Adana bir şey yaparsa en iyisi yapar”

Geçen sene Nasır Başkan’ın bu fuar fikri ila geldiğini söyleyen Karalar, konuşmasının devamında şunları aktardı:

“Nasır Başkan ilk geldiğinde geçen fuarın yapılmasıyla ilgili bir fikri olduğunda hepimiz ‘Bu nasıl olur yapılır olur? Olur mu olmaz mı?’ diye düşündük. Biz açıkçası endişeye düşmüştük. Ama birinci fuar çok başarılı oldu. Bu fuarda onlar çok daha başarılı olacak. Elli firma yurt dışından önemli sayıda firma da Adana dışından misafir olmuş, buraya gelmiş ve gerçekten ne kadar önemli bir iş yaptığımızı da göstermiş olur bu. Zaten konuşmalarımda diyorum ki; Adana bir şey yaparsa en iyisi yapar. Dolayısıyla tesbihin de en iyisini yapıyor olması takdire yakışan bir şey. Ve elbette bu fuarlar, festivaller, karnavallar, etkinlikler Adana’ya zenginlik kazandırıyor. Adana’nın kalkınmasını ciddi ölçüde sağlıyor ve elbette sayın valimizin de söylediği gibi turizme çok ciddi katkı sağlıyor. Her açıdan Adana’ya çok faydalı işler yapan herkese teşekkür ediyorum”

“Fuarımızda 300 stant kurulmuş olup 70 farklı ilden ve 30 farklı ülkeden yaklaşık 450 firma katılmaktadır”

Adana Tesbihçiler çarşısı Yönetim Kurulu Üyesi Nasır Fidan‘da

“Tesbih ve Doğal Taşlar Fuarı ilimiz ekonomisine koyduğu katkıyı daha yukarılara çıkartarak ulusal ve uluslararası alanda ilimizin tanıtımında önemli rol oynayacaktır. Geçen yıl birincisini yaptığımız fuar sektörümüze çok büyük katkılar sağlamıştır. Açılışını yapacağımız fuarımız tesbih üreticileri, koleksiyonerler tesbih severler tarafından dünyanın her yerinden takip edilmektedir. Fuarımızda 300 stant kurulmuş olup 70 farklı ilden ve 30 farklı ülkeden yaklaşık 450 firma katılmaktadır. Yurt içi ve yurt dışı birçok tesbih sever ile firmaların satın alma amacını bir araya getirecek olan fuarımızın ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.

 

Konuşmalardan sonra kurdele kesildi ve fuarın açılışı gerçekleşti.