Adana’da temeli 1951’de sabun ve yemeklik yağ üretmek üzere atılan ve bir süredir de atıl vaziyette bulunan dev fabrikanın sökülecek olan makinelerinin, Adana Müzesi’ne taşınması istendi.

Adana Sahipsiz Değil Platformu, merkez Yüreğir ilçesi Karataş Yolu’nda bulunan Paksoy Yağ Fabrikası’nın makinelerinin söküleceğini duyurdu.

 

Ülke ve bölgenin yağ üretiminde önemli yeri olan ve Adana sanayisinin tarihini yansıtan fabrikadaki asırlık makinelerin mutlaka Adana’nın yeni müzesine taşınması gerektiği belirtilen duyuruda, “Adana Müzesi’nin Sanayi Bölümü, şuanda Adana’nın sanayi tarihini yansıtmaktan uzak. Bu yüzden buradaki makinelerin taşınması büyük önem arz etmektedir. Sayın Valim; Çukurova Kalkınma Ajansı, Adana OSB, yerel yönetimler ya da merkezi hükümetten kaynak temin edilerek bu materyalleri Adana Müzemize, Türkiye’ye, gelecek nesillerimize armağan edebiliriz. Adana kamuoyuna çağrımızdır.” ifadeleri kullanıldı.

 

PAKSOY YAĞ FABRİKASI

Yarım asrı deviren Paksoy Yağ, içine girdiği mali darboğazı aşamayınca önce küçülme yoluna gitmiş, sorun aşılamayınca üretim durdurulmuş, daha sonra dev fabrika icradan satışa konulmuştu.

 

Sektördeki varlığı yarım asrı aşan ve toplam 90 bin metrekarelik kapalı alanda üretim yapılan fabrikanın 2012 yılında Adana 1. İcra-İflas Müdürlüğü tarafından icradan satışı için ilana çıkılmış, fabrikanın değeri 39 milyon lira olarak belirlenmişti. Fabrikada, margarin, mısır yağı, ayçiçek yağı, pamuk yağı üretimi yapılıyordu.