26 Nisan 2024 , Cuma
Ana Sayfa / Bölgesel / Uğur Mumcu Adana’da anıldı…

Uğur Mumcu Adana’da anıldı…

29 yıl önce evinin önünde uğradığı bombalı saldırı sonucu hayatını kaybeden Gazeteci- Yazar Uğur Mumcu, ölüm yıldönümünde Adana’da kırmızı karanfillerle anıldı.

Adana’nın merkez Seyhan İlçesi’nde bulunan Uğur Mumcu Meydanı’nda bir araya gelen sivil toplum kuruluşları ve dernekler Gazeteci Yazar Uğur Mumcu’yu ölümünün 29. yılında andı. Anma etkinliğine Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay ile CHP Adana Milletvekilleri Orhan Sümer, Ayhan Barut’da katıldı.

GÖZ YAŞLARI DÖKTÜ

Ellerinde Gazeteci Yazar Uğur Mumcu ile Şehit Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan’ın fotoğraflarını taşıyan grup arasında bazı kişilerin gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte konuşan Atatürkçü Düşünce Derneği Adana Şube Başkanı İsa Kayadan, Uğur Mumcu ve Gaffar Okkan’ı saygıyla andıklarını söyledi.

KAYADAN: UĞUR MUMCU’YU ‘KALPAKSIZ KUVAYI MİLLİYECİ’

Uğur Mumcu’yu ‘Kalpaksız Kuvayı Milliyeci’ olarak nitelendiren Kayadan, “Kararlı, inançlı, tutarlı, dirençli, gözü pek, sömürgeciliğe karşı tam bağımsızlıkçı, mert neleri savunması, neleri sahiplenmesi, neye karşı çıkması gerektiğini çok iyi bilen; Anadolu aydınlanmasının, Mustafa Kemal’in 1923 devriminin kazanımlarına ödünsüzce sahip çıkan yiğit bir devrimci; yobazlara, bölücülere, liboşlara, ırkçılara karşı mücadele etmiştir. Cumhuriyetçilere karşı mücadelesini bilimle, bilgiyle ve araştırmalar sonucu, belgeyle veren cesur bir yazar Kalpaksız Kuvayı Milliyeci Uğur MUMCU. 10 Kasım 1970 yılında kaleme aldığı şeref defteri, adlı köşe yazısında, hain karanlık güçleri çok iyi analiz etmekte, 52 yıl önce yapılacak darbeleri, karanlık kalkışmaları adeta gözlerimizin önüne sermektedir” dedi.

GAFFAR OKKAN’DA UNUTULMADI

Kayadan, Uğur Mumcunun köşe yazısından alıntı yaptı. 24 Ocak 1997 tarihinde şehit edilen Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan’ıda anan Kayadan, “Öyle bir gün ki 24 Ocak, 8 yıl arayla aynı gün iki vatan evladını şehit verdik. Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan’ın katlinin üzerinden 21 yıl geçti. 1997’de Diyarbakır’a emniyet müdürü olarak atanmıştı. Hizbullah’ın çökertilmesinde çok önemli bir rol oynamıştı. PKK ile mücadelede halkı teröre karşı örgütlemesiyle dikkat çekmişti. Ve kendini çok sevdirmişti. Diyarbakır ve tüm Türkiye hala kaybına ağlıyor. Böyle bir emniyet müdürü az görülmüştü. Çocuk, yaşlı, genç, herkese bir iyiliği dokunmuştu ve bu tavrıyla oyun bozuyordu. Asla unutulmayacak ve mesleğindekilere örnek olacak bir polis müdürüydü. 48 yaşındaydı, 24 Ocak 2001 de akşam saatlerinde hain bir pusuyla yanındaki 5 polis memuruyla birlikte şehit oldu. Ruhu şad olsun” diye konuştu.

MUTLAKA BU CİNAYETLERİN HESABINI SORACAĞIZ

Adalet ve demokrasi için mücadele etmenin bir insanlık görevi olduğun anımsatan Kayadan, “Başta ak saçlı bilgemiz Muammer Aksoy ve kalpaksız kuvvacımız Uğur Mumcu, Eşref Bitlis, Bahriye Üçok, Çetin Emeç, Turan Dursun, Abdi İpekçi, Necip Hablemitoğlu, Ahmet Taner Kışlalı, Gaffar Okkan olmak üzere yitirdiğimiz nice yurtsever aydınlarımızı saygı, minnet ve özlemle anıyoruz. Türk halkı değerli aydınlarını yok eden bu cinayetleri ve öldürülen kahramanlarını hiç unutmayacak, bu terör ortamı karşısında asla umutsuzluğa kapılmayacak ve bir gün mutlaka, ama mutlaka bu cinayetlerin hesabını soracağız” ifadelerini kullandı.

ONURLU VE CESUR BİR KİŞİLİKTİ

Burada konuşan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut ise, Uğur Mumcu’nun onurlu ve cesur bir kişiliğe sahip olduğunu anlattı. Cinayetin üzerinden 29 yıl geçmesine rağmen sis perdesinin hala aralanamadığını savunan Barut, “Uğur Mumcu onurlu, cesur, namuslu ve cesaretli bir kalemdi. Bu yüzden öldürüldü, bu yüzden katledildi. Uğur Mumcu gibi gazetecilerin yazdığından korkmayan, çekinmeyen cesur yürekli gazetelere ihtiyacımız olduğu bir gündeyiz. Uğur Mumcu’nun öldürülüşünün üzerinden 29 yıl geçti ama cinayetin üzerindeki sis perdesi hala aralanamadı” şeklinde konuştu.

UĞUR MUMCU İLE ANISINI ANLATTI

CHP PM Üyesi Yaşar Seyman ise, Uğur Mumcu ile yaşadığı bir anısını anlattı. Uğur Mumcu’nun Araştırmacı Gazeteci olduğuna dikkat çeken Seyman, “Zonguldak büyük madenci yürüyüşünde Uğur Ağabey ile kolkola yürüdük. Uğur ağabey o kadar muhteşem bir gazeteciydi ki, emekçinin haksızlığa uğrayan herkesin yanındaydı. Önümüzde yazmalı bir slogan atarak yürüyordu. Uğur Ağabey bu kadının sendikada mı çalıştığını sordu. Ağabey maden sendikası burası, hep erkekler çalışır, dur senin hatırına gidip sorayım dedim. Çünkü araştırmacıydı. Her anı değerlendiriyordu. Gittim kadının koluna girdim merhabalaştık. Adı Fatma’ydı. Yürüyüşün 12. Günüydü. Tüm Cumhuriyet Kalemleri oradaydı. Fatma işçinin annesi olduğunu söyledi. Uğur Ağabey inanılmaz bir adamdı. Bugün burada onu yaşatan bir eylem yapıyoruz. Saygıyla kendisini anıyoruz” dedi.

Şiir okunmasının ardandan anma programı kırmızı karanfillerin bırakılmasıyla son buldu.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir