7 Mayıs 2024 , Salı
Ana Sayfa / Bölgesel / TÜRKİYE’NİN HER YERİNDE SALDIRILAR VAR…

TÜRKİYE’NİN HER YERİNDE SALDIRILAR VAR…

Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, son zamanlarda Türkiye’nin her yerinde sokak hayvanları tarafından insanlara saldırılar olduğuna işaret ederek, sahipsiz hayvanların ülkemizde yıllardır çığ gibi büyüdüğüne dikkat çekti. Köse; “Hayvanların yaşam hakkına saygılıyız ama bu böyle başıboş bırakılacak bir konu değil. Sokak hayvanları başıboş dolaşırken aşıları ve ilaçları yapılamazsa, hayvanlar için de bir eziyet haline geliyor. Özellikle üremenin önüne geçilmesi gerekiyor. Hayvanları besliyorsunuz ama kısırlaştırmazsanız sayısı iyi beslenmeyle daha fazla artar ve sorun büyümeye devam eder. O nedenle görevini yapması gereken, barınak kurmayan belediyeler, derhal barınaklar kurmalı. Bu hayvanları kısırlaştırmaya ivedilikle hızlı bir şekilde başlanmalı. Dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde sokak hayvanı sorunu yok” dedi.
HAYVAN KARNE HEDİYESİ DEĞİLDİR
Sahipsiz hayvanların en büyük kaynağının sahipli hayvanların sokağa bırakılmasından geçtiğine dikkat çeken Köse,“Canlı hayvan karne hediyesi, yazlıkta eğlenilecek bir şey değildir” dedi. Köse; “Yazlığa giderken bir köpek alıyorsunuz, eğleniyorsunuz, dönüp gelirken bırakıp geliyorsunuz. Çocuğu iyi bir karne getiriyor kedi-köpek istiyor, alıyor. Üç dört ay sonra evin hanımı koltuğumu tırmaladı, tüyü döküldü diye sokağa bırakıyor. Sonunda sokaklar bu hale geldi. Bu insanların bilinçlenmesiyle ilgili bir sorun. Yani yetkililer de görevlerini yapmayınca bu sorunlar kaçınılmaz oluyor. 5-10 yıl önce biz yoğun bir kısırlaştırma çalışmasına başlasaydık bunlar olmayacaktı. Her geçen gün sorunu öteledik, görmezden geldik. Sokakta hayvanlar aç kalıp beslenmeyince, insanlara saldırınca sorunu görmeye başladık” diye konuştu.
HAYVANLARIN YÜZDE 20’SİNDE ÇİP YOK
Yasal yaptırım kadar insanların bilinçlenmesi gerektiğine vurgu yapan Köse; “Hayvanlara çip takılacak, takmayanlara cezai işlem uygulanacak dedik. Ama Türkiye’de hayvanların yüzde 20’ sine dahi çip takılmadı. Belediyelere geçici bakım evleri, barınaklar kısırlaştırma merkezi zorunluluğu getirilmişti, kimse buna uymadı. Belediyelere görev verildi. Örneğin Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesinin binde 5’i kadar, ilçeler şu kadar. Bunların birtakım oranları var kanunda ama bütçe ayırmadılar. Bu sorun böyle devam etti. Doğanın dengesini o kadar çok bozduk ki. Hayvanların yaşam alanlarını istila ettik. Biz onların yurduna girince onlarda bizim yurdumuza giriyorlar. Bu çarpık kentleşme, doğayı katletme, ormanları yok etmenin sonucunda işte böyle şeylerle karşılaşacağız” şeklinde konuştu.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir