19 Mayıs 2024 , Pazar
Ana Sayfa / Bölgesel / Türkiye, sandık başında…

Türkiye, sandık başında…

Cumhurbaşkanı ve TBMM’nin 28. Dönemi’nde görev alacak milletvekillerini belirleyecek seçimde oy verme işlemi saat 08:00’de başladı.
Cumhuriyet’in ikinci yüz yılına girerken ülkenin geleceğini ilişkin önemli bir dönemeç olarak nitelenen seçim Türkiye’de olduğu kadar dünyada da ilgiyle izlenen ve sonuçları merak edilen bir seçim olacak. Bu bağlamda Türkiye Cumhuriyeti için “tarihi seçim” niteliği taşıyor.
Türkiye genelinde bin 94 ilçe seçim kurulunda, 191 bin 884 sandıkta seçmenler oy kullancak. Yurtiçi ve yurtdışı seçim çevrelerindeki toplam 64 milyon 113 bin 941 seçmen oy kullanacak.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Muharrem İnce’nin çekilmesiyle üç aday kaldı, ancak İnce oy pusulasında yer alacak. Seçmenler beş yıl görev yapacak cumhurbaşkanı için Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu ve Sinan Oğan arasında bir tercih yapacak.
Milletvekili seçimlerinde ise 24 siyasi parti ile toplam 151 bağımsız aday yarışacak.
Bu seçimlerde, yurtiçinde oy verme hakkını kazanan 4 milyon 904 bin 672 seçmen ilk kez oy verecek. Cezaevindeki tutuklu ve hükümlü seçmen sayısı ise 53 bin 172.
Yurtiçi seçim çevreleri ile 46 gümrük kapısında kurulan sandıklardaki oy verme işlemi saat 17.00’ye kadar sürecek.
Bu saatten sonra sandık başında oy vermek için bekleyenler var ise sandık kurulu başkanı bu kişileri tespit ettikten sonra oy kullanmalarına izin verilecek. Ancak saat 17:00’dan sonra gelen seçmen oy kullanamayacak.
Sandık başına gelen seçmen “kimliğini tereddütsüz ortaya koyan” resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini sandık kurulu görevlisine verecek ve seçmen sıra numarasını söyleyecek. Bu belgelerden birini ibraz edemeyen seçmen oy kullanamayacak.
Oy kullama işlemi seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunluluğu bulunmuyor. Seçmen nerede, hangi sandıkta oy kullanacağını YSK’nın internet sitesinden de öğrenip oyunu kullanabilecek.
Oy verme işlemi
Sandık başına giden seçmene iki oy pusulası verilecek. Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerine ilişkin bu oy pusulaları tek zarfa konulacak.
Oy pusulalarında “Tercih” veya “Evet” mührü kullanılarak oy verilecek. Pusulanın herhangi bir yerinde yırtık, işaret bulunmaması gerekiyor. Zarfa oy pusulası dışında bir şey konulmayacak. Aksi takdirde oylar geçersiz sayılacak.
“Tercih” veya “Evet” mührü basılmayan, birden fazla ittifaka, aynı ittifakta yer almayan parti veya adaya mühür basılması durumunda da o oy pusulası geçersiz kabul edilecek.
Önce cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak. Oy pusulalarından birinin geçersiz sayılması diğerini etkilemeyecek.
Sandık kurulları beşi siyasi partilerin temsilcisi olmak üzere 7 kişiden oluşuyor. Oy verme süresinin 17.00 itibarıyla dolmasıyla sandık kurulu başkanı tarafından sandıklar açılacak ve oyların sayılmasına başlanacak.
Sandık sonuçları, sandık kurulu tarafından tutanak altına alınacak, ilçe ve il birleştirme tutanakları da siyasi parti temsilcilerinin huzurunda düzenlenecek, birer örnekleri parti temsilcilerine verilecek ve vatandaşların göreceği şekilde de asılacak.
Seçim günü sonuçlara ilişkin yayın yasağı saat 21:00’de sona erecek. Ancak, Yüksek Seçim Kurulu bu saati daha öne çekebiliyor.
Cumhurbaşkanı seçimi ilk turda sonuçlanırsa, YSK’nın geçici sonuçları o gün ilan edilecek. İlk turda hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamazsa 28 Mayıs’ta ikinci tur oylama yapılacak.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir