27 Nisan 2024 , Cumartesi
Ana Sayfa / Bölgesel / Tatarlı Höyük’te 3 Bin 500 Yıllık Mühür Bulundu…

Tatarlı Höyük’te 3 Bin 500 Yıllık Mühür Bulundu…

Ceyhan Tatarlı Höyük kazılarında Hitit dönemine ait anıtsal yapıda, 3 bin 500 yıl öncesine ait önemli bilgiler içeren bir ‘mühür baskı’ bulundu. Mühürün üzerinde bir kadın adı olarak ‘Pati’ ifadesine rastlandı.

Tatarlı Höyük Kazı Başkanı ÇÜ Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü ve Tatarlı Höyük Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serdar Girginer bulunan mühür baskılarında Hitit dönemine ait bir isim okunduğunu açıkladı. Yeni buluntunun, dönemin ünlü kraliçesi ‘Puduhepa’ dönemine ait olabileceğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr.Girginer, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Tatarlı Höyük’te gerek arkeolojik ve gerekse interdisipliner araştırmalar hep kutsal içerikli veriler sunuluyor. Özellikle M.Ö. 2 bin yılın tüm dönemlerinde bu husus daha ön plana çıkıyor. Bu dönemlerde silindir ve damga mühürler ile mühür baskı buluntuları ne kadar önemli bir kent ile karşı karşıya olduğumuzu kanıtlıyor. 2008 yılında bulduğumuz ve Hitit kralı Telipinu zamanına ait bir Hititli şahsın, yani Tusutawa ismini okuyabildiğimiz mühür baskısından sonra, yine bir mühür baskısı üzerinde yeni bir şahıs ile karşılaşılmıştır. Bu şahıs daha geç bir döneme, Kizzuwatnalı ünlü kraliçe Puduhepa zamanına aittir. Tüm bu veriler, Tatarlı Höyük ile kraliçe Puduhepa’nın kenti Lawazantiya ilişkisine bizi daha da yaklaştırıyor.”

Çukurova Üniversitesi Tatarlı Höyük kazısının heyet üyesi ve Filoloğu İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Hititoloji Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Meltem Doğan Alparslan ise yeni buluntunun arkeolojik önemini şöyle açıkladı:

“Söz konusu mühür, Pati adını taşıyan bu kadının bölgede nüfuslu biri olduğunu ya da mevki sahibi bir görevli olabileceğini düşündürüyor. Mühür baskısının bulunduğu arkeolojik buluntular da göz önüne alındığında, Pati’nin dini bir görevli olabileceğini ve acaba majik ritüelleri yöneten, şifa yeteneğine sahip olan ve çiviyazılı metinlerde geçen MUNUSŠU.GI mi olduğunu sormamıza neden olmaktadır. Tatarlı Höyük kazılarında bulunacak yeni veriler sayesinde, bu sorulara daha net cevaplar bulunacağı kanısındayım.”

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir