18 Mayıs 2024 , Cumartesi
Ana Sayfa / Bölgesel / Su Kayıpları En Aza İnecek…

Su Kayıpları En Aza İnecek…

ASKİ ve Adana Büyükşehir Belediyesi’nin küresel ısınmanın etkisiyle gerçekleşen su kayıplarının en aza indirecek çevreci projesi kapsamında yapılan işlerin izlenmesi değerlendirilmesi ve kontrol edilmesi amacı ile SCADA ve Kontrol Merkezi binası, bugün gerçekleşen törenle ve Başkan Zeydan Karalar’ın katılımıyla hizmete açıldı.

Tören açılışında konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar küresel ısınmadan kaynaklı yaşanan su kayıplarını önlemek adına hayata geçirdikleri “Adana Seyhan ve Yüreğir ilçesi D-100 Karayolu altında kalan bölgede Su Kayıplarının Azaltılması Projesi” gibi çevreci projeleri uygulama ve izlemek noktasında yeni hizmet binasının önemli olacağını vurguladı.

Başkan Karalar yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi:

“Bilindiği üzere dünya ülkelerinin ortak sorunu olan küresel ısınma her geçen gün etkilerini daha fazla hissettirmektedir. Hava durumlarının mevsim normalleri dışında seyretmesi, iklim değişikliğinin ne denli önemli boyutlara ulaştığını gözler önüne sermektedir. Özellikle birçok ülkede yaşanan su sıkıntıları gittikçe artmış olup, dolayısıyla da bilim insanlarını alternatif çözümler üretmeye zorlamıştır. Bu nedenle yeni su kaynağı arayışına başlamadan önce, mevcut şebekedeki su kayıplarının azaltılması ile ilgili çalışmalara öncelik verilmesi günümüz dünyasında büyük önem arz etmektedir.

“SORUNLARA ÇÖZÜM ÜRETMEK BİZİM EN TEMEL VAZİFEMİZDİR”

İklim değişikliği ve eksik altyapılar nedeniyle yaşanan su sıkıntılarını gidermek, kesintisiz ve sürdürülebilir su yönetim politikalarını oluşturmak, bunlara bağlı olarak da bir damla suyun kıymetinin bilinmesi ile kayıp ve kaçak suların önlenmesine yönelik çözümler üretmek, su idarelerinin en temel vazifesi olarak karşımızda durmaktadır.

Bu amaç ile Büyükşehir Belediyelerine bağlı su idarelerinin denetimi ve yetkisinde bulunan su kaynaklarının korunması ve verimliliğin arttırılması, içme-kullanma suyunun etkin kullanılması ve fiziki ve ticari su kaybının önlenmesi için içme-kullanma suyu temin ve dağıtım sistemlerindeki su kayıplarının kontrolüne ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacı ile 08.05.2014 tarihinde 28994 sayılı Resmi Gazetede “İçme suyu Temin ve Dağıtım Sistemlerindeki Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliği” yayınlanmıştır.

“1 YILDA 2 MİLYON METREKÜP SU TASARRUFU SAĞLADIK”

Bu kapsamda Adana’da başlattığımız projede, “Adana Seyhan ve Yüreğir ilçesi D-100 Karayolu altında kalan bölgede Su Kayıplarının Azaltılması Projesi” kapsamında toplam 40 adet Daraltılmış Ölçüm Alanı oluşturuldu. Hali hazırda 27 adet DMA odamız uzaktan izlenebilmekte ve kontrol edilmektedir. Pilot olarak yapılan ve devreye alınan 12 adet ölçüm bölgesinde yapılan basınç yönetimi ile 1 yılda 2 milyon metreküp su tasarrufu sağlandı. Bu tasarruf gece su kullanımınınım en düşük olduğu saatlerde yapılan basınç yönetimi çalışmaları ile elde edildi. Söz konusu iş kapsamında yapılan işlerin izlenmesi değerlendirilmesi ve kontrol edilmesi amacı ile SCADA ve Kontrol Merkezi binamız tamamlanmış ve işletmeye açılmıştır.

Proje kapsamında yapılan çalışmalar ile oluşturulan her Daraltılmış Ölçüm Alanı girişlerine Vana odaları yerleştirildi. Bu vana odasındaki ekipmanlar uzaktan yönetilecek şekilde ayarlandı. Bu vana odaları üzerinden bölgelere su verildi. Böylece her alana ne kadar su verildiği bilgileri toplandı. Bu bilgiler ışığında her alanın su tüketim alışkanlıkları ortaya çıkarıldı. Mühendisler tarafından her ölçüm alanının su tüketim alışkanlıklarına göre değişik basınç yönetim stratejileri hazırlandı. Bu stratejilere uygun şekilde operatörler, yine bu proje kapsamında kurulan SCADA (Uzaktan Izleme ve Denetleme) Merkezinden her ölçüm odasını takip ederek uzaktan basınç yönetim stratejilerini uyguladılar. Toplamda yaklaşık 25.000 abonenin bulunduğu 12 adet daraltılmış ölçüm alanında 1 yıl boyunca yapılan çalışmalar neticesinde alanlara 8.7 milyon metreküp su verilirken, 2 milyon metreküp su şebekede tutularak su tasarrufu sağlanmış oldu.

“ARTIK YER ALTINDAKİ GÖRÜNMEYEN SU KAYIPLARI ÖNLENECEK”

Bu sistem ile yönetilen şebekede yerin altında olan ancak bilinmeyen patlakların da hangi alanda ve nerede olduğu anında görülebilmektedir. Böylece yerin altında olan ancak görünmeyen patlaklar ASKI İşletme ekiplerince daha kolay bulunarak onarımları yapılmaktadır. Gece suyun basıncının düşürüldüğü Daraltılmış Ölçüm alanlarında aynı zamanda şebekede oluşan arıza sayıları azaldı. Proje mahal bölgesinde saha çalışmalarında 150.000 abonenin bilgileri kontrol edilerek güncellendi ve standart hale getirildi.

Şu an mevcut proje 40 daraltılmış ölçüm alanını ön görmektedir. Diğer bölgelerde yapılan çalışmalarda yılsonuna kadar tamamlanacaktır. 40 adet daraltılmış Ölçüm alanı yönetimi tam olarak devreye girdiğinde yılda 7 milyon metreküp sadece bu bölgede su tasarrufu sağlanabilecektir. Bu da günde yaklaşık 20.000 m3 suyun kazanılarak artan ihtiyaca cevap verilmesi anlamına gelmektedir.”

 

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir