17 Mayıs 2024 , Cuma
Ana Sayfa / Bölgesel / SES Adana Şube Başkanı Mürşit Enis Akyüz taleplerini sıraladı…

SES Adana Şube Başkanı Mürşit Enis Akyüz taleplerini sıraladı…

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şube Başkanı Mürşit Enis Akyüz, siyasi iktidarın hayata geçirmeye çalıştığı ‘Sağlıkta Dönüşüm Programıyla’ birlikte topluma yönelik sağlık hizmetlerinin artık tamamen sermayenin çıkarlarını gözeten bir sağlık hizmetine dönüştüğünü iddia etti.

Adana İl Sağlık Müdürlüğü Ek Hizmet Binası önünde toplanan SES üyeleri grevli Toplu İş Sözleşmesi (TİS) hakkı, gerçek toplu sözleşme, demokratik çalışma yaşamı için birlikte örgütlenme ve mücadele etme çağrısı yaptı.


Sağlık hizmetlerinin temeli olan birinci basamak hizmetlerinin dönüşümden nasibini alarak, koruyucu sağlık hizmeti sunumundan uzaklaştırılarak, sermayenin ihtiyaçlarına göre tedavi merkezli sağlık hizmeti sunumuna yönlendirildiğine dikkat çeken Adana Şube Başkanı Mürşit Enis Akyüz, SES olarak dünden bugüne sağlık alanında uygulanan neoliberal programlara karşı itirazlarını ve çözüm önerilerini ifade ettiklerini dile getirdi.
“BİRİNCİ BASAMAK SAĞLIKHİZMETLERİ TEMEL TEŞKİL EDİYOR”
Temel olarak 1. Basamağa dair görüşlerini dile getiren Akyüz, toplumun sağlığını korumak ve geliştirmek, önlenebilir hastalıklarla mücadele etmek, erken tanı ve tedavi ile mortalite (ölümlerin sayısının oranı) ve morbiditeyi (hastalık) en aza indirmek, toplumun sağlık düzeyini yükseltmek bir sağlık sisteminin temel hedefi olduğuna dikkat çekti. Tüm bu özellikleri bünyesinde barındıran yegane kurum olarak Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri sağlık hizmetlerinin temelini teşkil ettiğine değinen Akyüz, “Toplumun sağlığını korumak ve geliştirmek demek, toplumsal yaşamın demokratikleştirilmesi, birey ve toplumun özgürleştirilmesi ve eşitsizliklerle mücadele etmek; beslenme, barınma, temiz su, temiz hava, temiz çevre ve güvenli gıda sağlamakla olur. Bunun yaşama geçmesinin bir yolu da toplum yönelimli birinci basamak hizmetlerinden geçmektedir” diye konuştu.
“SORUNLARI BÜYÜTÜYOR”
İnsan sağlığının kâr mantığından ve piyasa dinamiklerinden arındırılmış bir alan olmak zorunda olduğunun altını çizen Akyüz, ülkemizde sağlıkta dönüşüm programıyla dile getirilen ‘reformlar’ ile koruyucu sağlık anlayışı yerine tedavi edici yaklaşımın yerleştirildiğini ve toplum algısının da bu yönde değiştirildiğini ifade etti. Bölgesel temelli verilmesi gereken koruyucu sağlık hizmetlerinin birey ve tedavi merkezli verilmesinin toplum sağlığı açısından sorunları büyüttüğünü de iddia eden SES Adana Şube Başkanı Mürşit Enis Akyüz, “Kamusal kaynaklardan karşılanması gereken sağlık harcamaları bireysel emeklilik sigortası aracılığı ile özelleştirilmektedir. Birinci basamak kurumların altyapısına yönelik yatırımlar yapılmamakta bu durum sağlık hizmetlerinin sürekliliğini ve hizmet koşullarını olumsuz etkilemektedir. Bunun en büyük yansımasını pandemi ve deprem döneminde birlikte yaşadık. Aile Hekimliğine geçiş süreci ile bu alanda farklı istihdam biçimleri ortaya çıkmıştır. Aynı birimde çalışan hemşire, ebe, sağlık memuru, (toplum sağlığı) ve acil tıp teknisyeni ünvanı sağlık emekçileri ise aile sağlığı elemanı/çalışanı diye isimlendirilmekte ve bu emekçiler de kamu ve kamu dışı çalışan şeklinde ayrılmaktadır. Hekimler bu binaların kira, elektrik, su, doğalgaz faturalarını ödemekte, temizlik malzemeleri, tamirat-tadilat işleri ile uğraşmakta, temizlik, kırtasiye, sekreterlik vb. işlerin yürütülmesi için de adeta işveren gibi personel çalıştırmak zorunda kalmaktadır” şeklinde sorunları dile getirerek, çalışanın maaşını, sigortasını düşünmek zorunda olduklarını da hatırlattı.
Birinci basamak sağlık hizmetlerinde çalışanlar olarak asgari düzeyde yaşam standartları yerine insanca yaşamak istediklerini belirten SES Adana Şube Başkanı Mürşit Enis Akyüz, “Çalışma hakkı kapsamında evrensel ilkelerin uygulanması, ücretli kölelik düzeyini oluşturan tüm koşulların ortadan kaldırılması için, sağlık ve sosyal hizmetler alanında OECDD ortalamasında kadrolu güvenceli personel istihdam edilerek, sözleşmeli tüm çalışanların 657 4/a kapsamına alınsın” diyerek taleplerini sıraladı.
ÖZEL TALEPLER
Birinci basamak sağlık hizmetlerine yönelik 20 maddelik özel taleplerini de açıklayan Başkan Akyüz, ASM sözleşmelerinin bireysel olmaması gerektiğini belirterek, toplu sözleşmeye dahil edilmesi gerektiğini ifade etti. Nüfusa ve performansa dayalı sağlık hizmeti yerine bölge tabanlı hizmet sunumunun yapılmasını da isteyen Akyüz, “Nüfus katsayıları 2 kat artırımlı ödenmelidir” diye konuştu.
“DÖNÜŞÜM VE RANT SİSTEMİ”
SES Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Tayyar Özcan da söz alarak, İzmir’ten başlattıkları taleplerini Adana’da sürdürdüklerine dikkat çekti. Birinci basamaktaki sorunlar ile taleplerin dile getirildiğine dikkat çeken Özcan, “Sağlıkta dönüşüm sistemi adını verdikleri aslında ‘dönüşüm ve rant sistemi’ olan bir meta olan sağlıkta dönüşümün 2002-2003 yılında başlatılmak istenmesine karşın sendikaların mücadelesiyle 2008 yılında hayat buldu. Sistemi beğenmediklerini ve istemediklerini dile getiren Özcan, “Çünkü, gelişmiş bazı ülkelerde bu sistem denendi ama yürümedi. Dolayısıyla halkın sağlık hakkına erişimi de engellenmiş oldu. Her şey paralı hale geldi. Bu şiddeti doğurdu. Sağlık çalışanları ve hasta yakınlarını karşı karşıya getirdi. Aslında en temel sorun sağlıkta şiddet. Bunu önlemek için sendika olarak, TESK ve KESK olarak elimizden geleni yapıyoruz. Ancak bazı tedbirler alınmış olmasına rağmen maalesef önleyemiyoruz. Bu, sistemin sonucudur” şeklinde konuşarak şiddetin bir an önce durdurulması için harekete geçilmesi istedi.
Grup, daha sonra sloganlar atarak alkışlarla protesto ettikten sonra sessizce dağıldı.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir