18 Mayıs 2024 , Cumartesi
Ana Sayfa / Bölgesel / Şeb-i Arus Töreni, Mevlana’nın 750. Vuslat yılında Seyhan’da gerçekleşecek…

Şeb-i Arus Töreni, Mevlana’nın 750. Vuslat yılında Seyhan’da gerçekleşecek…

Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin düşünceleri ve eserleriyle dünyaya derin izler bırakan, Hakk’a vuslatının 750. yılında, 22. kuşak torunu Esin Çelebi Bayru’nun katılımıyla Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde özel bir etkinlik düzenlenecek.

CUMARTESİ GÜNÜ, YAŞAR KEMAL KÜLTÜR MERKEZİ’NDE SAAT 19.30’DA

Seyhan Belediyesi, Mevlana Kültür ve Sanat Derneği ve Uluslararası Mevlana Vakfı işbirliği ile 23 Aralık Cumartesi günü saat 19.30’da Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek Şeb-i Arus etkinliği, Tasavvuf Musikisi Korosu konseri, Uluslararası Mevlana Vakfı Başkan Yardımcısı Esir Çelebi Bayru’nun “Mz.Mevlana ve Semâ” konulu konferansı ve Semâ töreni ile renklenecek.

AKAY’DAN ADANALILARA DAVET

Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, tüm Adanalıları bu özel etkinliğe davet ederek, “Mevlana, fikirleri ve eserleriyle sadece Anadolu’yu değil tüm dünyayı derinden etkileyen, yaşadığı çağı aşan bir düşünürdü. Mevlana’nın Hakk’a vuslatının 750. yılında Şeb-i Arus etkinliklerini Seyhan’da Yaşar Kemal Kültür Merkezimizde gerçekleştireceğiz. Tüm hemşehrilerimizi etkinliklerimize bekliyoruz” dedi.

 

ŞEB-İ ARUS TÖRENİ NEDİR? NE ZAMANLARI KUTLANIR?

Şeb-i Arus, Farsça kökenli bir ifade olup “Düğün Gecesi” anlamına gelir. Bu terim, Mevlana Celaleddin-i Rumi‘nin vefat ettiği günü ifade eder ve Mevlana’nın “Vuslat Gecesi” olarak bilinen ölüm gününü anma törenidir. Şeb-i Arus, Mevlana’nın dünya hayatından ayrılıp Allah’a kavuştuğu ve “aşk birliği” gerçekleştirdiği gece olarak kabul edilir.

ŞEB-İ ARUS TÖRENİNİN KUTLANMA ZAMANI:

Her yıl 17 Aralık’ta gerçekleşir.Bu tarih, Mevlana’nın ölüm günüdür.

Mevlana’nın öğretilerine ve hayat felsefesine duyulan derin sevgi ve bağlılığın bir ifadesi olarak, Şeb-i Arus törenleri genellikle anma gecesi niteliğinde düzenlenir. Özellikle Konya’da ve Mevlevi tarikatının etkin olduğu diğer bölgelerde, bu günde çeşitli etkinlikler, sema törenleri, konferanslar ve müzik dinletileri düzenlenir. Katılımcılar, Mevlana’nın öğretileri üzerinde düşünür, dualar eder ve sema ayinleriyle birlikte manevi bir atmosferde bulunurlar. Şeb-i Arus, Mevlana’nın yaşamına ve düşüncelerine olan saygının bir ifadesidir ve her yıl birçok kişi tarafından coşkuyla kutlanır.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir