Eğitim-İş Adana Şubeleri Adana’da 1 günlük iş bırakma eylemi yaparak, Eğitim-İş’in Öğretmenler Günü için yaptığı anketin sonuçlarını paylaştı.

Atatürk Parkı içerisinde bir araya gelen Eğitim İş üyeleri adına Eğitim İş 1 No’lu Şube Başkanı Seher Ergin ve 2. Nolu Şube Başkanı Mutlu Gül hazırlanan basın metnini okudu. Seher Ergin, Öğretmenler Günü’nde, alacakları her tebrik, her bir güzel söz eğitim emekçileri için yaşam sevincidir ve umut olduğunu söyledi.  Bir günlük iş bırakma eşlemi yaptıklarını dile getiren Ergin, “Buna rağmen bugün okullarımızda, bizler için düzenlenen törenlerde, sizlerin yanında olmak yerine alanlardayız çünkü eğitimi ve eğitim emekçisinin durumunu yıllardır günden güne kötüleştiren bir yönetim anlayışı nedeniyle bugün bizim için bir gurur nişanesi olduğu kadar aynı zamanda burukluğun da günüdür” dedi.

Eğitim-İş’in Öğretmenler Günü için binlerce öğretmenle görüşerek oluşturduğu güncel anket sonuçlarını da paylaşan Ergin, “Yöneticiler tarafından öğretmenlerin sözüne, fikrine değer verilmiyor. Öğretmenlerin yüzde 72’si çalıştığı kurumla ilgili bir karar alınırken görüşünün bile alınmadığını söylüyor.  Öğretmenlerin yüzde 78’i çalıştığı kurumlarda görevde yükselmenin kişisel ve siyasi referanslardan, yani torpilden geçtiğini; yüzde 88’i de görevde yükselme sınavlarının güvenilir olmadığını düşünüyor.  Öğretmenlerin yüzde 63’ü okul yöneticileri tarafından siyasi baskı gördüğünü söylüyor. Öğretmenlerin yüzde 90’ı önü alınmayan eğitimciye şiddet olayları nedeniyle kendini güvende hissetmiyor.  Öğretmenlerin yüzde 95’i maaşının yetersiz olduğunu söylüyor. Bu maaşla kendim ve ailem için bir gelecek hazırlayamam diyenlerin oranı yüzde 98; yüzde 96’sı ise “gelecekten ümitli değilim” diyor. Öğretmenlerin yüzde 96’sı düşük maaş nedeniyle 2 toplumdaki saygınlığının azaldığı görüşünde” diye konuştu.

 

Sınıfındaki her öğrenciye kendi evladı gibi yaklaşan öğretmenlerin yüzde 97’sinin bütçesinin kendi çocuklarının ihtiyacını gidermeye yetmediğini dile getiren Ergin, “Öğretmenlerin yüzde 65’i esnaf, yüzde 37’si şahıslara borçlu. Öğretmenlerin yarısından fazlası kredi kartının sadece asgari borcunu ödeyebiliyor.  Öğretmenlerin hakları o kadar keyfi şekilde gasp edilmeye başlandı ki Anayasal bir hak olan güvenceli istihdam konusunda bile güven duyulamıyor. Öğretmenlerin yüzde 60’ı görevden alınma korkusu yaşıyor. Güvencesiz, kölelik sistemiyle emeği sömürülen ücretli öğretmenler ordusu da düşünüldüğünde, bu endişenin ne kadar haklı olduğu görülüyor.  Öğretmenler, Cumhuriyet’e layık bir şekilde laik, bilimsel, adil ve kamusal bir eğitim veremiyor olmanın sıkıntısı içinde. Öğretmenlerin yüzde 99’u eğitimin niteliğinin her gün biraz daha düştüğü tespitinde birleşiyor.  Öğretmenlerin yüzde 86’sı haftada bir kez bile ailesini yemeğe çıkaramıyor” şeklinde konuştu.

Öğretmenlerin yüzde 90 için tatil, evinde kalmaktan ya da köyüne gitmekten ibaret olduğunu anımsatan Ergin, “Öğretmenlerin yüzde 90’ı çok kısa süreli bile olsa ailesiyle bir otelde tatil yapamıyor. Yine yüzde 90 için tatil, evinde kalmaktan ya da köyüne gitmekten ibaret. İnsanca çalışma koşulları ve insanlık onuruna yaraşır bir ücret alamayan öğretmenler için artık yaşanabilir bir emeklilik hayali de imkansız. Ömürleri boyunca çalıştıktan sonra zaten kuş kadar emeklilik ücreti alacak olan öğretmenler, o günler için bir hazırlık da yapamıyor. Maaşından herhangi bir birikim yapamayan öğretmenlerin oranı yüzde 91. Eğitim emekçisinin, bu sorunlarını çözmek yerine öğretmene önlük giydirmeye çalışan, öğretmeni okuldan çıkarıp imamları sokmaya gayret eden, öğretmenlerin mesleki haklarını teslim etmek yerine o hakları keyfi kriterlere bağlayan, MEB’in raporlarında ortaya çıkan öğretmen açığı kadar bile öğretmen ataması yapmayan, protokol adı altında gerici yapıları eğitimin taşeronu haline getirenlerin boş sözlerine ihtiyacı yoktur. Eğitim emekçisi geçinemez, barınamaz, yaşayamaz hale gelmiştir. Bu karanlıktan çıkış için taleplerimiz:   İnsanlık onuruna yaraşır bir ücret alıp, insanca yaşamak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Eğitim İş 2 Nolu Şube Başkanı Mutlu Gül’de eğitim çalışanları arasında ayrımcılık yaratacak uygulamalara son verilmesi istediklerini dile getirdi.   Ücretli, sözleşmeli öğretmenliğe son verilmesini, kadrolu güvenceli atama yapılmasını istediklerini aktaran Gül, “Öğretmen ve yönetici atamaları başta olmak üzere tüm atamalarda mülakatın kaldırılmasını, tüm kademelerde somut kriterler ile liyakatın esas alınmasını istiyoruz. Ek ders ücretlerimizin emekliliğe sayılmasını talep ediyoruz. Eğitim emekçilerinin köle değil geleceğin mimarları olduğunun idrak edilmesini istiyoruz. Sadece öğrencilerimiz ve kendimiz için değil ülkemizin geleceği için laik, bilimsel, adil ve kamusal eğitim istiyoruz. Eğitim kurumlarımızın personel ihtiyacının, hükümetin ekonomi ve eğitimde din eksenli politikaları ile değil nesnel ve bilimsel kriterlerle belirlenmesini talep ediyoruz. Yeterli sayıda öğretmen ve yardımcı personel istihdam edilmesini istiyoruz. Öğretmenlere ve eğitim çalışanlarına yönelik şiddetin önüne geçecek önlemler alınmasını talep ediyoruz” dedi.