18 Mayıs 2024 , Cumartesi
Ana Sayfa / Bölgesel / “Narenciye’ de üretici “satamıyorum” , tüketici “alamıyorum” diye isyan ediyor…

“Narenciye’ de üretici “satamıyorum” , tüketici “alamıyorum” diye isyan ediyor…

Mandalina başta olmak üzere narenciyede bu yıl yaşanan kriz son bulmuyor. Her geçen gün tonlarca narenciye dalında çürüyor. Üretici ise bu duruma isyan ediyor. Adana, Mersin, Dörtyol, Erzin’ de yetiştirilen mandalina tarlada 1 liraya alıcı bulamazken mandalinanın kilogram fiyatı semt pazarlarında 11 ile 15 lira arasında değişiklik gösteriyor. Mandalinanın cinsine ve kalitesine göre değişen fiyatlar üreticinin yüzünü güldürmüyor. 2023-2024 sezonu için sadece Mersin, Adana ve Hatay’da ortalama turunçgil rekoltesinin 6,4 milyon ton olacağı tahmin edilirken, üretim yapılan diğer illerin de eklenmesi ile 2023 yılında ortalama 7 milyon ton civarında rekor bir üretim beklentisi bulunuyor. Rekor üretime karşın destek bulamayan ve zarar eden çiftçiler, son çare olarak narenciye ağaçlarını kesiyor.
ÜRETECEK ÇİFTÇİ KALMAYACAK
Bu duruma isyan eden Narenciye üreticileri;  “Mandalina ya dalında kaldı ya da 1 liraya bile olsa alıcı bulabilirlersek ne mutlu bize diyerek satışını yapıyoruz” ifadelerini kullandılar. Üretici; “Bu nasıl bir tarım politikasıdır? Yaşadığımız bu çilenin hükümette farkında. Ancak kimse el atıp çiftçinin ve üreticinin yanında yer almıyor. Böyle devam ederse en geç birkaç yıl içinde artık üretecek çiftçi bulamayacaklar. Bu durumda çiftçi artık üretmeyi bıraktı. Sayılı üreticiler kaldı. Kilogramını 1 liradan satacak alıcı bulsam mutlu oluyorum ama ben ekim yaparken ürünlere milyarlarca para döküyorum. Oda yetmez gibi satılmayan ürün için günlük işçi getirip 300 lira günlük para veriyorum. Ben bu mandalinayı 20 liraya satsam masrafımı çıkaramam. Büyük zarardayız. Narenciye çürümeye, narenciyeden geçimini sağlayanlar maalesef çaresizliğe terk edildi” dedi.
MEMLEKETİN SİMGESİ DEĞİŞİYOR MU?
Dörtyollu Narenciye üreticisi Ahmet Kara, Narenciye’nin bir zamanlar Dörtyol’un simgesi olduğunu hatırlatarak, bir fındık bir çay kadar sahip çıkılmadığını ifade etti. Kara; “Dörtyol İlçemizin ana lokomotifi narenciye sektörü kan ağlıyor. Ne ekeni nede biçeni güldürmüyor. Girdi maliyetleri giderek artıyor. İşçi bulunamıyor. Ağaçlalar meyveleriyle birlikte yerinden sökülüyor. İnsan memleketin simgesi olmuş meyvelerinin adına, halkının, çiftçinin kalkınamaması adına, boşa giden tonlarca mandalinanın adına öyle üzülüyor ki. Onlarca ülke böyle meyvelere muhtaçken, kimi ürünler kabuğundan çekirdeğine kadar işlenirken, güzel Erzin’imizin Dörtyol’umuzun meyveleri dallarında çürümeye mahkûm edildi. Halk adına yazık, sahip çıkmayan yöneticiler adına büyük ayıp” diye konuştu.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir