19 Mayıs 2024 , Pazar
Ana Sayfa / Bölgesel / Lösemili çocuklar ve aileleri için 25 yıllık mücadele…

Lösemili çocuklar ve aileleri için 25 yıllık mücadele…

Türkiye’de lösemi hastalığına yakalanan çocuklar ve aileleri için destek sağlayan sivil toplum kuruluşu olan Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV), bu mücadelede 25 yılı geride bıraktı.

Vücuttaki kan hücreleri ve kemik iliğini etkileyen bir kanser türü olan lösemi, aynı zamanda kan kanseri olarak da biliniyor. Kemik iliğindeki kök hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonucu ortaya çıkan lösemi, vücudu normal işlevlerini yerine getiremeyecek şekilde etkiliyor.

Lösemi genellikle beyaz kan hücreleri üzerinde etkili oluyor, bu durum bağışıklık sisteminin zayıflamasına, anemiye (kırmızı kan hücrelerinin azalması) ve kanama problemlerine yol açabiliyor. Akut ve kronik tipleri olan löseminin, ayrıca lenfositik lösemi ve miyeloid lösemi gibi alt türleri de bulunuyor.

Halsizlik, kilo kaybı, tekrarlayan enfeksiyonlar, ağrı, kanama eğilimi ve kemik iliği şişmesi gibi belirtiler gösteren lösemide, teşhis ve tedavi genellikle bir hematolog (kan hastalıkları uzmanı) tarafından yapılıyor. Kemoterapi, radyoterapi ve kemik iliği transplantasyonu gibi tedavi seçenekleri de kullanılabiliyor.

Türkiye’deki çocuk kanserleri ve çocuk lösemiler şehir, üniversite ve devlet hastanelerinde ücretsiz tedavi ediliyor. Türkiye’de çocukluk çağı kanserleri yüzde 70 tamamen iyileştirilebilirken, lösemi ya da kan kanseri alt grubunda iyilik oranları (hastalığın aktif olmadığı dönem) yüzde 90’lara kadar çıkabiliyor. Tedavide, kök hücre nakilleri de uygulanıyor.

 

25 yıllık mücadele

Türkiye’de 1998 yılında kurulan Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV) da, lösemi hastalığına yakalanan çocuklar ve aileleri için 25 yıldır mücadele veriyor.

Türkiye genelinde sayıları 80.000 ’in üzerinde olan lösemi ve kanser tedavisi gören çocuklar ile ailelerine tamamen ücretsiz tedavi, eğitim ve konaklama imkânı sunan LÖSEV’den yapılan açıklamada, “LÖSEV 25 yaşında. Tam 25 yıldır dışarıdan küçük, yaşayana büyük dertlerin yaşandığı, ancak tek ihtimalin kazanmak olduğu bir mücadele veriyoruz. Kanser ve lösemideki tedavi başarımızı artırmak ve toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla sevgi, iyilik ve umutla 25 yıldır mücadele ederek emek vermeye devam ediyoruz.” denildi.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir