21 Mayıs 2024 , Salı
Ana Sayfa / Bölgesel / Kanser hastalarına ‘nefes’ egzersizi…

Kanser hastalarına ‘nefes’ egzersizi…

1-7 Nisan Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören kanser hastalarına nefes eğitimi verildi. Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümü Eğitim Sorumlusu Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Timuçin Çil önderliğinde gerçekleştirilen etkinlikte, Kadın Doğum Uzmanı ve Nefes Koçu Doç. Dr. Gülsüm Uysal ve Nefes Koçu ve Anestezi Teknikeri İmihan Aka, kanser hastalarına nefes kullanımını öğretti.

Her pazartesi mesai sonrası hastane personeline nefes eğitiminin verildiğini dile getiren Prof. Dr. Çil, ‘’Nefes egzersizlerinin karşılanmamış bir ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Depremin, kanserin neden olduğu duygu – durum bozukluğunda hayata adaptasyona yönelik bir etkinlik gerçekleştirdik. Gülsüm hocamızın daha önce personele yönelik gerçekleştirdiği uygulamayı da hastalarımıza yönelik gerçekleştirmiş olduk’’ dedi.

‘’KANSERLE MÜCADELEDE BAŞARILIYIZ’’

Türkiye’nin kanserle mücadelede oldukça başarılı bir konumda olduğunu söyleyen Çil, ‘’Hem erken dönemde hem de metastaz durumunda çok başarılı tedaviler var. Erken dönemde özellikle cerrahi tedavi, radyoterapi ve sistemik tedavi yöntemlerini kullanıyoruz. İlerlemiş hastalığı olanlarda da kemoterapi, immünoterapi ve akıllı ilaçlarla tedaviler uyguluyoruz. Bu da başarı oranını çok artırıyor. Biz ilerlemiş hastalığı, kronik hastalık perspektifiyle yönetmeye çalışıyoruz. Erken dönemde ise hastalıktan tamamen kurtarma yaklaşımıyla tedavi etmeye çalışıyoruz. Son 20 yıldaki süreçte tedavi yöntemlerinin artmasıyla birlikte başarı oranları da arttı’’ diye konuştu.

‘’BU ETKİNLİKLER POZİTİF ETKİ SAĞLIYOR’’

Özellikle deprem döneminde erken dönemdeki hasta sayısının azalmasından korktuklarını dile getiren Prof. Dr. Çil, ‘’Depremden dolayı hastaneye başvuru oranları azalabilir ve hastalar teşhis için geç kalabilir. Bunun önüne geçmeye çalışıyoruz. Aslında bu yaptığımız etkinliklerin tümü de bu farkındalığı artırmaya yönelik etkinlikler. Bugün yaptığımız anksiyete ve duygu – durum düzelmesi, kanser oluşumunu önlemeye de pozitif etki sağlayacaktır’’ ifadelerini kullandı.

‘’BİLDİKLERİMİZİ PAYLAŞMAYI HEDEFLEDİK’’

Doç. Dr. Uysal ise, ‘’Hastanemizde düzenli olarak nefes seansları yapmaktayız. Aslında nefes bir yaşam biçimi, davranış, kontrol edebildiğimiz özel bir sistem. Doğduğumuzda bebek nefesiyle doğuyoruz. Fakat 2-7 yaş arasında satın aldığımız duygularla bu nefesimizi bozuyoruz. Bu durumun da vücudumuza bazı olumsuz etkileri oluyor. Nefesin vücudumuza temelde bedensel, duygusal ve ruhsal olmak üzere üç etkisi var. Biz de bu etkinlikle birlikte bildiklerimizi kanser tedavisi gören hastalarla paylaşmayı hedefledik’’ dedi.

‘’ENERJİSİ DAHA YÜKSEK BİREYLER OLUYORUZ’’

Anestezi Teknikeri Aka da ‘’Yaptığımız egzersizler, aslında arınma egzersizleri. Doğduğumuz günden bu yana stres, endişe, kaygı yaşadığımızda farkında olmadan nefesimizi tutuyoruz ve tuttuğumuz zaman da o doğal nefesimiz sadece belirli alanlarda akmaya başlıyor. Aldığımız nefes seanslarıyla algımız daha da açılmış oluyor. Enerjisi daha yüksek bireyler haline geliyoruz. Bilim, nefes egzersizlerinin stres, endişe, kaygı ve panik atak başta olmak üzere yaklaşık 260 hastalık üzerinde etkisi olduğunu ispatlamış durumda’’ diye konuştu.

 

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir