Türk ve ABD hava kuvvetleri, İncirlik’te ‘uçak kazası’ tatbikatı yaptı. ‘Titan Ready’ adı verilen tatbikatta; senaryo gereği hava üssünün dışında meydana gelen C-17A tipi askeri nakliye uçağı kazasına müdahale etti. Simüle edilen uçak kazasına müdahalede her iki ülke askerleri de ortak bir arama-kurtarma çalışması gerçekleştirdi. ABD Hava Kuvvetleri 39. Hava Üssü Kanadı Komutanı Albay Kevin Lord, “Tatbikatın başarıyla tamamlanması;

İncirlik Hava Üssü’nün bölgedeki Türk ve Amerikan askeri operasyonları için kilit stratejik konum rolünü bir kez daha teyit ediyor” dedi.

TÜRKİYE-ABD ORTAK TATBİKATI

Yönetimi ve denetimi Türk Silahlı Kuvvetleri’nde olan ve aynı zamanda da NATO’nun en önemli bölgesel depo üssü konumundaki; Adana’daki İncirlik Hava Üssü’nde dikkat çeken tatbikat. ABD Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı olarak üste konuşlu bulunan; 39 Hava Üssü Kanadı ile Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı 10. Tanker Üs Komutanlığı’nda görevli askerler, ortak bir tatbikat gerçekleştirdi.

ASKERİ NAKLİYE UÇAĞI DÜŞTÜ

‘Titan Ready’ adı verilen tatbikatta; simüle edilmiş bir ‘C-17A’ tipi askeri nakliye uçağı, senaryo gereği üst dışında kaza yaptı. Senaryo, tesisin dışında meydana gelen varsayımsal kazanın ana hatlarını çizdi; 10. Tanker Üs Komutanlığı ile 39. Hava Üssü Kanadı’ndaki birim ve görev ortaklarının, nasıl bilgilendirileceği ve yanıt vereceği test edildi. Türk ve ABD’li havacılar, uçak kazası bölgesine sahte bir konuşlandırma gerçekleştirip, ilk saha incelemesini yaptı ve uygun kriz müdahale prosedürlerinin provasını yaptı.

 

STRATEJİK ROLÜNÜ TEYİT ETTİ

Tatbikatı değerlendiren, ABD Hava Kuvvetleri 39. Hava Üssü Kanadı Komutanı Albay Kevin Lord, “Tatbikatın başarıyla tamamlanması, İncirlik Hava Üssü’nün bölgedeki Türk ve Amerikan askeri operasyonları için kilit stratejik konum rolünü bir kez daha teyit ediyor. Bu aynı zamanda NATO gücünün uçak olaylarına güvenli müdahale sağlama ve NATO’nun güney Kanadı’ndaki güç projeksiyonunu sağlama becerisinin de altını çiziyor” dedi.

ÇAPRAZ İLETİŞİMİ PROVA ETTİ

39. Hava Üssü Kanadı Denetim ve Tatbikat Direktörü Yüzbaşı James Aguilera ise, bu tür ortak tatbikatların, acil durum operasyonu açısından, İncirlik’in uçuş hattının hazırlığının projelendirilmesinde önemini vurguladı. Aguilera, “Bu tatbikat, görev yeterliliklerimizi ve çapraz iletişimimizi prova ederken, ilk müdahale kuvveti misyonunun hazırlığını ve etkinliğini değerlendirmek için mükemmel bir fırsat olarak hizmet etti” diye konuştu.