15 Mayıs 2024 , Çarşamba
Ana Sayfa / Bölgesel / Çukurova Üniversitesi’nden 6 Şubat sonrası değerlendirme çalıştayı…

Çukurova Üniversitesi’nden 6 Şubat sonrası değerlendirme çalıştayı…

Çukurova Üniversitesi’nde 6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri Değerlendirme Çalıştayı gerçekleştirildi.
Mithat Özsan Amfisi’nde gerçekleştirilen törene Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeydan Karalar, Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İlter Ünlükaplan, Prof. Dr. Neslihan Boyan, Prof. Dr. Hayri Levent Yılmaz, dekanlar, öğrenciler ve belediye yetkilileri katıldı. Saygın duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Adana Büyükşehir Belediye başkanı Zeydan Karalar deprem sonrası yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Çukurova Üniversitesi başta olmak üzere farklı kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde çeşitli toplantılar ve çalıştay gerçekleştirdiklerini ifade eden Karalar, “Adana’yı yapı stoğu bakımından dirençli kent haline getirebilmek için bilimin ışığında çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
YENİ DÜZENLEMELER ŞART
Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel ise, 6 Şubat’ta Türkiye tarihinde en ağır can kayıplarına ve yıkımlara sebep olan, asrın felaketi olarak adlandırılan çok büyük bir deprem felaketinin yaşandığını hatırlatarak, “Yüreklerimiz enkaza çevrildi ve toplumsal hafızamızda derin izler kaldı. Ülkemiz topraklarının büyük bir kısmının deprem riskine sahip olması gerçeğini asla unutmadan, geçmişte olan depremlerden dersler alarak, olabilecek yeni depremlerin etkilerini en aza indirmek, yerleşim ve yapılarda deprem riskini azaltmak için yeni düzenlemelerin yapılması ve tedbirlerin alınması şart” diye konuştu.
3 BİN 800’ÜN ÜZERİNDE ARTÇI OLDU
ÇÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç de, bugüne kadar 3 bin 800’un üzerinde artçı sarsıntıların gerçekleştiğini ifade ederek, “Gelecekte bu tür acıları tekrar yaşamamak, yaşananları unutmamak için ülke olarak afet yönetimine yönelik mevzuatlarda kurumsallaşma politikalarına daha çok önem verilmeli. Toplumda bilinçlendirme ve teknolojik uygulama alanlarında yapılması gereken ve bu depremlerin neden olduğu kayıpları yönetebilir boyutlara indirebilecek çalışmalara öncelik verilmesi gerekmektedir” dedi.
Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ulus Çevik ise bu çalıştayın bilimsel açıdan sahadan edinilen değerli bilgiler ve farklı disiplinlerce değerlendirildiğini belirterek önemli bulguların bu çalıştayda katılımcılarla paylaşılacağını söyledi. Ardından Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Türkmen ‘Adana ilinin jeolojik açıdan zemin özellikleri ile depremler sırasında meydana gelen hasarlar ve nedenleri’ başlıklı sunumunu, İnşaat mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Çağatay ise ‘Depremlerde yıkılan yapıların inşaat mühendisliği açısından değerlendirilmesi’ konulu sunumunu gerçekleştirdi.
Diğer araştırmacıların sunumlarının ardından çalıştay panel ve soru cevap kısmı ile son buldu.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir