19 Mayıs 2024 , Pazar
Ana Sayfa / Bölgesel / Başkan Karalar: “Beklediğimizden Çok Fazla Ağır Hasarlı, Orta Hasarlı Bina Var…

Başkan Karalar: “Beklediğimizden Çok Fazla Ağır Hasarlı, Orta Hasarlı Bina Var…

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Deprem gününden bu yana Adanalı evine girmiyor. 10 binlerce insan; çadırlarda, spor salonlarımızda, fuar alanlarında, yurtlarda barınmaya çalışıyorlar… Beklediğimizden çok fazla ağır hasarlı, orta hasarlı binalar var… Adana’da mikro bölgeleme yapıyoruz. En ücra mahalle dahil, bir MR çektiriyoruz gibi düşünün. Umarım bu bir milat olur. Adana’da bir milat olacak zaten” dedi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, depremin ardından kentte yürütülen çalışmaları; ANKA Haber Ajansı’na anlattı. Karalar, şunları söyledi:

“ANINDA MÜDAHALE ETTİK, ERKEN TOPARLANDIK”

” Hatay‘da, Adıyaman‘da, Maraş‘ta; onların ilçelerinde olan deprem, olağanüstü büyük bir deprem. Biz önceden de hazırlıklı olmamız sebebiyle, çok hızlı müdahale ettik. Ben, yıkılan binanın başındaydım, orada 8-9 yaşında bir kız boynuma atladı, ‘Zeydan amca, babamı kurtar’ dedi. Müthiş etkilendim. Anında müdahale ettik. Erken toparlandık; hem tecrübeden kaynaklı. Adana’da depremin öbür illere göre, çok şiddetli olmamasından kaynaklı.

Deprem gününden bu yana Adanalı evine girmiyor. 10 binlerce insan; çadırlarda, spor salonlarımızda, fuar alanlarında, yurtlarda barınmaya çalışıyorlar. Evine girmeyen vatandaşlarımıza; deprem gününden bugüne sabah kahvaltısı, öğle yemeği, akşam yemeği servisimiz var.

Hijyenik ortam sağlamaya çalışıyoruz. İlaçlama yapıyoruz, bir bulaşıcı hastalık olmasın diye. Öbür deprem bölgeleri yakın olduğu için ve havaalanı olduğu için; dünyanın her tarafından yaklaşık 500 uçakla gelen arama-kurtarma ekiplerini, askerlerimizi; biz taşıdık.

“HAVAALANIMIZIN KAPATILMASINI İSTEMİYORUZ”

Bir kez daha anlaşıldı ki bizim havaalanımız, merkezde olduğu için, her yere yakın olduğu için çok önem arz ediyor. Buradan da yetkililere seslenmek istiyorum. Biz havaalanımızın kapatılmasını istemiyoruz. Bir kez daha önemi ortaya çıktı çünkü.

Oldukça ağır hasarlı binamız var, orta hasarlı binamız var. Ağır hasarlı binaların tamamı yıkılacak, orta hasarlı binaların onarımı… Onlara hızlıca müdahale ettik. ODTÜ’deki hocalarımızı çağırdık, onlarla bir çalışma başlattık. Ben birinci günden, kendi deneyimli mühendislerime; Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ile çalışmalarını talimatlandırdım. Çünkü bütün binaların envanterini çıkarmamız gerekiyor. O çalışma çok iyi gidiyor.

“BEKLEDİĞİMİZDEN ÇOK FAZLA AĞIR HASARLI, ORTA HASARLI BİNALAR VAR”

Sonuç, ürkütücü. Beklediğimizden çok fazla ağır hasarlı, orta hasarlı binalar var. Orta hasarlı binaların onarımı, sağlamlaştırılması ile ilgili çalışmamız var. O yürüyor. İstanbul ile birlikte yapıyoruz bu işleri… ODTÜ’de bu işte çok deneyimli hocalarımızı çağırdık. Onunla ilgili çalışmamız devam ediyor.

“EN ÜCRA MAHALLESİ DAHİL, BİR MR ÇEKTİRİYORUZ GİBİ”

Adana’da mikro bölgeleme yapıyoruz. En ücra mahallesi dahil, bir MR çektiriyoruz gibi düşünün. Çok yakın bir süreçte, büyük bir panel düzenleyeceğiz. Bilim adamları gelecek.

Adana’nın yüreğine su serpmek; neresinde ne tehlikeli olabilecek onu söylemek, tehlikenin boyutunu söyleyebilmek ile ilgili bir çalışma bu. Ayrıca, olabilecek depremlerde bizim bölgeyi tespit edip, bölgeyi tespit edip, orada konuşlanmak… Anında müdahale etmek çok önemli olduğu için çalışmaları hızlandıracak, daha çok can kurtarmaya neden olacak bütün hazırlıkları en yakın bölgede yapalım diye de yaptırıyoruz bu işleri. Bizim çalışmalarımız, Adana’da 7’nin üstünde bir deprem olacağı noktasında değil. Tam sonuca ulaşmadık ama, bunu söyleyebilirim.

Bir bilim adamı ile konuştum, ‘dünyada en riskli dört ülkede biri’ dedi. Bunu bile hazırlık yapmamak, depremin geleceğini bile bile hazırlık yapmamak; gerçekten insanları ölüme götürmek anlamına gelir.

“ADANA’DA BİR MİLAT OLACAK”

Deprem bölgelerinde hızlıca envanter çıkarılmalı; orta hasarlı, hasarlı binaların tamamı güçlendirilmeli. Çünkü 99 depremi bize aslında ders olmuştu. 3-4 senede bir, bir yerde deprem oluyor ama bizde bir kıpırdanma yok. Afet geliyorum, diyor. Ama biz afet gelince, ahlanıyoruz, afeti ortadan kaldırmak için kenetleniyoruz ulusça; ama deprem yaraları sarıldıktan sonra hiçbir şey yapmıyoruz. Umarım bu bir milat olur. Adana’da bir milat olacak zaten.

Karalar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu‘nun Millet İttifakı‘nın Cumhurbaşkanı adayı olması ile ilgili olarak şunları söyledi:

“Kemal Kılıçdaroğlu; devleti bilen, dürüst, israfa karşı, ekonomiyi iyi yönetecek tek siyasi lider. Türkiye‘de ne sorun varsa hepsi ile ilgili çok ciddi araştırma yapıp, tamamıyla ilgili bir çözüm noktası söyleyen tek siyasi lider. ve Türkiye’yi birleştirdi. Bu çok önemli bir şey. Türkiye’ni bir barışa ihtiyacı vardı, yeni bir siyaset diline ihtiyacı vardı. Kardeşliği öne çıkaran, birlikteliği öne çıkaran; ayrıştırmayı ortadan kaldıran, kini nefreti ortadan kaldıran… Yeni bir başlangıç yapıyor Sayın Kemal Kılıçdaroğlu… Bu tablo Türkiye’yi muhteşem bir noktaya götürecek bir tablo. Hepsine başarılar diliyorum. Türkiye’nin başka noktalara evrileceğinin heyecanını yaşıyorum. Uçuracağız. Heyecanlıyım, umutluyum.”

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir