4 Mayıs 2024 , Cumartesi
Ana Sayfa / Bölgesel / Bakan Kirişci Adana’da…

Bakan Kirişci Adana’da…

Bir dizi programa katılmak üzere ilimize gelen Tarım ve Orman Bakanı Sayın Prof. Dr. Vahit Kirişci, Adana Ticaret Odasında düzenlenen “İş Dünyası İstişare Toplantısı”na katıldı.
Adana’ya gelişinde Vali Dr. Süleyman Elban tarafından havalimanında karşılanan Bakan Kirişci, daha sonra Adana Ticaret Odasına geçti. Burada Adana Ticaret Odası Başkanı Yücel Bayram’la bir süre görüşen Bakan Kirişci, İş Dünyası İstişare Toplantısı’nın ardından basın mensuplarına gündeme dair açıklamalarda bulundu.
Son yıllara dair bir değerlendirme yapan Bakan Kirişci “Gerçekten Türkiye olarak hele şu son dört yılda çok büyük bir olağanüstülük yaşar hale geldik. Bunun başlangıcı biliyorsunuz küresel ısınmaydı aslında. Küresel ısınma sonrası bir anda pandemiyle dünya tanıştı ve iki yıl pandemiyle uğraştık. Tam pandemiden çıktık derken bir Rusya-Ukrayna savaşı söz konusu oldu. Türkiye’nin girişimleriyle başta tahıl koridoru olmak üzere o da bir düzene girdi derken 6 Şubat’ta peş peşe depremler yaşadık. Kahramanmaraş, Pazarcık, Elbistan ve Hatay olmak üzere gerçekleşen depremler gerçekten hem büyüklük bakımından çok şiddetli hem derinliği olabildiğince sığ. 11 ilimizde bu depremler bütün şiddetiyle görüldü. Bu depremleri tüm Türkiye hissetti. Beş yüz metre uzunluğunda fay kırıkları oluştu, sınırımızı aştı. Suriye başta olmak üzere güneyde Mısır’a kadar, kuzeyde de Gürcistan’a uzanan bir deprem olduğunu bütün dünya gördü. Ülkemizde on dört milyon gibi nüfusumuzun yüzde on yedisine tekabül eden önemli bir kitle doğrudan etkilendi. Yüz on bin kilometrekarelik bir alan bundan etkilendi. Bundan dolayı da öyle bir tarafta karın yağdığı, bir tarafta yağmurun bardaktan boşanırcasına düştüğü bir dönemde bu mücadelenin ilk günleri geçirilmiş oldu. Bugün 43 günü geride bıraktık. Tabii yaralar hızla sarılmaya çalışılıyor.” dedi.
14 ve 15 Mart günleri bir de Şanlıurfa’da, Adıyaman’da kısmen de Malatya’da aşırı yağışların getirdiği sel ve taşkınlar yaşandığını dile getiren Bakan Kirişci, “Yani depremin yaraları devam ederken bir de böyle bir afetle karşı karşıya kaldık. Özellikle Şanlıurfa’nın tabii ki o ilk saatlerinden itibaren orada bulunduğum için ifade etmek isterim. Gerçekten yürek burkan, insanın içini acıtan manzaralar vardı. Su dört metre yükselmiş, birinci katı geçmiş, bırakın zemini Bodrum’u, zeminin üzerine çıkmış ve vatandaşın kullanılabilir tek bir eşyası kalmamış bir vaziyetteydi. O ilk andan itibaren gerekli müdahaleleri yaptık, iş makinelerimizi devreye soktuk. Oradaki o çalışmaları yerinde, hızlı bir şekilde tamamlamaya çalıştık. Bugün itibariyle de 16 kişi Şanlıurfa’da, 3 kişi de Adıyaman’da olmak üzere 19 vatandaşımız vefat etti. Bir kayıp Şanlıurfa için, bir kayıp Adıyaman için olmak üzere iki kaybımızın da arama kurtarma faaliyetleri devam etmektedir. Tabii ki gidenleri geri getiremiyoruz, getiremeyiz. Ama yaraları sarmak kısmen de olsa vatandaşlarımızın gündelik hayatlarına hızlıca dönmelerini sağlamak adına da ilk andan itibaren büyük bir çaba, büyük bir gayret sergilendi, sergileniyor.” dedi.
Yıllarca hep planlı üretimi konuştuklarını belirten Bakan Kirişci, “Planlı üretim dedik. İşte arz güvenliği kavramı sıklıkla dile getirildi, bu çerçevede. Bizim asgari, azami üretim miktarlarımızı mutlaka belirlememiz gerekiyor. Çünkü bir yıl patates para ederken diğer bir yıl patates üreten insanlara maddi olarak zarar verebiliyor. Dolayısıyla bu ürün fazlası veya ürün eksiliği gibi bir sürecin yaşanmaması için bizim mutlaka belirli çalışmalar yürütüyor olmamız lazım. Hiçbir çiftçimizin bir pazarlama sorunu yaşamaması gerekiyor. Üretecek, o neyi üretmesi gerektiğini biz onlara paylaşacağız. Bunu ürettikten sonra da artık pazarlamayla ilgili en ufak kaygısı olmayacak. ” dedi.
Kahramanmaraş ve daha sonra da Hatay Defne merkezli depremin ekonomimize maliyeti konusunda bir rapor hazırlayarak Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığıyla paylaştıklarını dile getiren Bakan Kirişci,” Buna göre 7.7 ve 7.6 şiddetinde bu depremlerin 11 ilimizde bir yıkıma sebep olduğunu görebiliyoruz. Yani bu rakamlara da artık yansımış durumda. Şöyle ki ekonomimize maliyeti ilk belirlemelere göre 103 milyar dolar. Bu yaklaşık 2 trilyon lira. Bu iki 2 trilyon lira ne demek? Bu 2 trilyon 2023 yılı bizim milli gelir hedefimizin yüzde dokuzuna tekabül ediyor, bunu herkesin bilmesi lazım. Herkes bu rakamın büyüklüğünü bir öncellikle bilmeli.” şeklinde konuştu.
Yaptığı açıklamalarına ardından Adana Ticaret Odasından ayrılan Tarım ve Orman Bakanı Sayın Prof. Dr. Vahit Kirişci ve Vali Dr. Süleyman Elban, Adana Milletvekili Ahmet Zenbilci’nin vefat eden ağabeyi Mustafa Zenbilci’nin cenaze törenine katıldı.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir