Adana Barosu Başkanı Av. Semih Gökayaz, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, tutuklu vekil Can Atalay için “hak ihlali” kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına tepki gösterdi.

Av. Gökayaz, yaptığı yazılı açıklamada, şunları söyledi:

“Anayasa Mahkemesi’nin, Anayasa’nın 148. maddesi ile 6216 Sayılı Kanun uyarınca yaptığı bireysel başvuru incelemesi sonucu verdiği Can Atalay kararını uygulamayacağını ilan eden Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararı Anayasa’nın 6. maddesine aykırıdır.

Anayasa’nın 6. maddesine göre ‘Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasadan almayan bir Devlet yetkisi kullanamaz.’

Anayasa’nın 153. maddesine göre Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay hakkındaki kararına uymakla yükümlüdür.

Ancak Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin bu karara uymayacağına Anayasal yetkisi olmadan karar vermesi, Anayasa’nın fiilen işlevsiz kılınması sonucunu doğurmaktadır.

Yine ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar veren ve Anayasayı açıkça ihlal eden Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyeleri hakkında ceza soruşturması başlatılmalı ve  “görevden el çektirmeye” davet ediyoruz.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin bu kararı Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yolunu işlevsiz kıldığı ve bir hukuk devleti açısından ciddi meşruiyet sorunlarına yol açacağı kuşkusuzdur.

Bu nedenle tüm yargı camiasını Anayasa’yı korumaya ve ihlal edenlere karşı hukuku ve Anayasa’yı savunmaya devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla bildiririz.”