18 Mayıs 2024 , Cumartesi

Yurtdışında staj ve çırak olarak çalışanların hak sahibi olduklarını ancak kendilerinin bu haktan yararlanamadıklarını ifade eden Akdeniz Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Derneği üyeleri mağdur olduklarını belirterek, SSK kartlarındaki ilk işe giriş tarihlerinin sigorta başlangıcı olarak kabul edilmesini istediler.

Atatürk Parkı’nda toplanan Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu, Akdeniz Staj ve Çıraklık Mağdurları Eğitim Dayanışma ve Kültür Derneği üyeleri hakları olandan başka hiçbir taleplerinin olmadığını söylediler.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan basın açıklamasını Akdeniz Staj ve Çırak yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği Başkan Vekili Figen Dinçsoy yaptı. 1986 yılında çıkan 3308 sayılı yasanın ellerinden aldığı Sosyal Güvenlik kapsamındaki hak tarihi ve SGK tescil numaraları sigorta kartı verilerek ve ‘Sigortanız başladı’ denilerek aldatılan ve sonrasında bu tarih, gerek SGK ekranında, gerek SGK sistemlerindeki verilerde sigorta başlangıcı gösterilerek kandırılmaya devam edilen, akabinde 2000’li yılların başlarında ikinci bir tarih çıkartılarak mağdur bırakılan kitle olduklarına vurgu yapan Figen Dinçsoy, dünyanın hiçbir yerinde kısa kol ve uzun kol sigorta ayrımının olmadığını ifade etti.
DİNÇSOY: “İKİ ADET İŞE GİRİŞ TARİHİ HUKUKEN OLAMAZ”
“Fiili çalışma var ise, maaş alınmış ise iş hayatı başlamıştır” şeklinde sözlerini sürdüren Dinçsoy, “Dolayısıyla sigortalılık süresi başlamıştır. Sadece ülkemize özgü olan bu sorunun bir an önce çözülerek fiilen çalıştığımız ve sigorta kayıtları ile e-devlette açıkça görülen ‘ilk işe giriş tarihimiz’ emeklilik hesabında hizmete başlangıç tarihi olarak sayılmalıdır. Nasıl ki bir insanın iki farklı doğum tarihi olmazsa, iki adet işe giriş de hukuken olamaz” şeklinde konuşarak ülkede uygulananın bu olduğunu iddia etti.
“MAĞDURİYETİN BİTMESİNİ İSTİYORUZ”
Yurtdışında aynı staj/çıraklığı aynı şartlarda yapan birisi Türkiye’ye geldiğinde staj ve çırak başlangıç tarihini işe giriş olarak saydırabildiğinin altını çizen Dinçsoy, kendileri gibi mağdur olmadan hakkı olanı alabildiğini ifade etti. Kendilerinin de aynı şekilde fiili olarak çalıştığını, maaş aldığını, iş akdinin oluştuğunu ama kendilerinin hakları olanı alamadıklarına vurgu yapan Figen Dinçsoy, “Aynı bu konu gibi bir de kadın doğum borçlanmasındaki haksızlık var. Bilindiği gibi kadın doğum borçlanması yapabilmek için doğumdan önce işe giriş olması gerekiyor. Ancak öyle bir mevzuat düşünün ki, normalde işe giriş olarak kabul edilmeyen staj/çıraklık girişi, konu kadın doğum borçlanması olduğunda ne hikmetse işe giriş kabul ediliyor ve doğum borçlanmasına izin veriliyor. Böyle haksızlıkların olduğu yılların mağdurları olarak biz artık bu mağduriyetin bitmesini istiyoruz” diye konuştu.
Geldikleri noktada hakları olandan başka hiçbir taleplerinin olmadığını belirten Dinçsoy, “Elimize verilen SSK kartlarındaki ilk işe giriş tarihimiz sigorta başlangıç olarak kabul edilmelidir” diyerek Cumhuriyet’in 100. Yılında devlete yakışanın bu büyük haksızlığı ve mağduriyeti sona erdirmesi olduğunu kaydetti.
MAZI: “ZORUNLU OLARAK ÇALIŞTIRILDIK”
Akdeniz Staj ve Çırak Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği’nin kurucu üyesi Sevda Mazı da, 3308 sayılı mesleki eğitim kanunu gereğince meslek lisesi ve çıraklık okullarında zorunlu olarak çalıştırıldıklarını söyledi. Bu mağduriyetin sebebini, zorunlu çalışmada kendilerine verilen sigorta kartları ve tescil tarihleri olduğunu iddia eden Mazı, “Fiili çalışma var ise maaş almış ise iş hayatı başlamıştır. Yurt dışında yapılan staj ve çıraklıkların ayrı ayrı duruşu söz konusu değildir” diyerek, haksız duruma son verilmesini istedi.
ÇARE: “İLK TESCİL NUMARAMIZ DİKKATE ALINMALI”
Daha sonra söz alan Kurucu Başkan Hakan Çare de, 3308 sayılı mesleki eğitim kanunu gereğince meslek lisesi ve çıraklık okullarında zorunlu olarak çalıştırılan ve bunun karşılığında ev ekonomisine katkı sunan insanlar olduğunun altını çizdi. Bu mağduriyetin sebebinin ise çocuk yaşta çalışma hayatına başlayan insanlara verilen sigorta kartları ve sigorta tescil tarihleri olduğunu yineleyen Kurucu Başkan Hakan Çare, “Meslek liselerinde ve çıraklık okullarında hayata erkenden atılan bu çocuklar yaşıtlarına göre şuan üretimin kalbindeki ustalardır. Fakat ellerimizdeki sigorta kartları sebebiyle bir çoğumuz yaşıtlarına göre erken emeklilik kazanamadık. Bunun yegane sebebi 1990’lı yıllarda yatırılan sigortamızın sadece sağlığa dayalı olduğunu, emekliliğimize sayılmadığını bilmiyorduk. Burada bulunan ve tüm Türkiye’de aynı mağduriyeti yaşayan dava arkadaşlarım siz devlet büyüklerimizden müjde beklemekte olup Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ilk tescil numaramızın hizmete başlama olarak kabul edilmesidir” diyerek çağrıda bulundu.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir