Slow Food Adana Hareketi liderleri Pırıl Bilici, “Slow Food un kuruluş günü olan 10 Aralık Toprak Ana Günü olarak bütün dünyada eş zamanlı kutlanır. Bu yılki tema yenilenme ve harekete geçme. Bu çerçevede Slow Food Adana, Slow Food Adana Çiftçi Pazarı ve Slow Food Adana Gençlik Ağı olarak Aşure kültürü hikâyeleriyle anlatıldı” dedi.
Prof Dr. Oya Berkay Karaca, aşure kültürü ve toprak ana hakkında kısa bir konuşma yaptı. Karaca konuşmasında, aşurenin nesilden nesile gelen vitamin deposu olduğundan söz edip, “Aşure, Osmanlıdan bu yana süre gelen değişilmez ve vazgeçilmez bir tattır. İçerisinde toprak ananın bizlere bahşettiği buğday, fasulye, nohut, kayısı, incir, nar gibi bakliyat ve yemişlerin birlikte kaynatılması ile hazırlanan muhteşem bir tattır. Sadece içindeki şekeri bal veya doğal meyve şekerlerinden kullanırsak daha iyi olur” dedi.
Konuşmaların sonunda doğa dostu evde yapabileceğimiz temizlik ürünlerini ve temiz toprak hakkında Gençlik Birliği atölye ve demo yaptı. Merkezi İtalya’da olan Slow Food italya’ya canlı olarak bağlandı.
Slow Food Adana Çiftçi Pazarı Temsilcisi Efsun Gürani, her ayın ikinci Cumartesi 75. Yıl Sanat Galerisi bahçesinde açılan Çiftçi Pazarında Adana ve ilçelerinden organik ve bölgeye özgü yerel ürünlerin yer aldığını söyledi.
Slow Food Genç Hareketinden Esin Gürani Karatekin ve Özge Avan ise evde ki atıklardan ve bazı malzemelerden temizlik malzemeleri yapımı konusunda bilgiler verdi. Karatekin ve Avan, bunların daha sağlıklı olduğuna ve dünyamızı daha yaşanabilir bir yer yapacağına vurgu yaptılar.
Etkinliğin sonunda aşure dağıtılıp, katılımcılara aşure tadımı yapıldı.