29 Mart 2024 , Cuma
Ana Sayfa / Bölgesel / “Türkiye Her An Krize Düşebilecek Kırılgan Bir Ülke”
ÇUKUROVA BELEDİYESİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “HER AYIN 19’UNDA SAAT 19.00’DA” ADLI ETKİNLİĞİN OCAK AYINDAKİ KONUŞMACISI 24. DÖNEM İZMİR MİLLETVEKİLİ DE OLAN ÜNLÜ EKONOMİST PROF. DR. OĞUZ OYAN OLDU. (İHA/ADANA-İHA)

“Türkiye Her An Krize Düşebilecek Kırılgan Bir Ülke”

Ekonomist Prof. Dr. Oğuz Oyan, dışa bağımlı ve tüketime dönük büyüme anlayışından vazgeçilerek üretim ekonomisine dayalı bir stratejiye ihtiyaç olduğunu söyledi.
Çukurova Belediyesi tarafından düzenlenen “Her Ayın 19’unda Saat 19.00’da” adlı etkinliğin ocak ayındaki konuşmacısı 24. Dönem İzmir Milletvekili de olan ünlü ekonomist Prof. Dr. Oğuz Oyan oldu.
Prof. Dr. Oyan, “Atatürk Döneminden Bugüne Ekonomi” adlı sunumunda, 1923-28 arasında sanayide yüzde 10,2, tarımda yüzde 8,9’luk; 1930-39 arasında ise sanayide yüzde 11,3’lük büyüme sağlandığını belirterek, “Eğitim yok, hastalık çok ama dışa bağımlı olmayan müthiş bir büyüme vardı, bir devrim yapılıyordu. 40’lar savaş koşulları dolayısıyla sıkıntılıydı ama DP Türkiye’yi sekiz yılda havlu atan bir ülke haline getirdi, har vurup harman savurdu” dedi.
Türkiye’nin toplam dış borcunun 2002’de 129 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Oğuz Oyan, bugün bu rakamın 400-500 milyar dolar arasında olduğunu belirtti. Prof. Dr. Oyan, “Dış kaynak ve sıcak para üzerinden bir büyüme stratejisi izlendi. Tüketime dayalı bir ekonomide ülkeyi ve herkesi ha babam borçlandırdılar” dedi.
Hormonlu, dışa bağımlı ve tüketime dönük sözde büyüme anlayışından vazgeçilerek üretim ekonomisine dayalı bir stratejiye ihtiyaç olduğunu ifade eden Oyan, “Doların geldiği noktaya bakın, yarın ne olacağı belli değil. Türkiye her an krize düşebilecek kırılgan bir ülke. AKP ülkeyi bu kadar kötü yönettiği halde, bu kadar borçlu hale getirdiği halde insanlar ‘arabam var, evim var’ diye düşünüyor ama bu hükümette borca battığını görmüyor” diye konuştu.
Doğu Akdeniz Belediyeler Birliği (DABB) ve Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin ise, “Atatürk Döneminden Bugüne Ekonomi başlığı altında konferans veren Sayın Oğuz Oyan, birikimi ve aydınlatıcı üslûbuyla çarpıcı bilgiler verdi. Kendisini büyük bir dikkatle ve keyifle dinledik’’ diye konuştu.
Yoğun katılımın olduğu gözlenen panelde bulunan CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, CHP Seyhan İlçe Başkanı Abeydullah Kolcu, CHP Çukurova İlçe Başkanı Yüksel Erdoğan, CHP Sarıçam İlçe Başkanı Celal Güven, CHP Ceyhan İlçe Başkanı Kadir Aydar ve Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar panelin sonunda sahneye çıkarak Prof.Dr. Oğuz Oyan’ı kutladı ve çiçek verdiler.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Adana’da parkta kadının düğün takıları çalındı…

Olay, 25 Mart günü Sarıçam ilçesine bağlı Orhangazi Mahallesi’ndeki çocuk parkında meydana geldi. İddiaya göre, Nur …

Adana’da çikolata yağı yüklü tırda çıkan yangın söndürüldü

Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu Ceyhan batı gişelerinde, sürücüsünün kimliği öğrenilemeyen 33 ALS 668 plakalı tır seyir halindeyken alev aldı.İhbar …

“Çocuklarıma Da Bu İşi Yaptıracağım”

Adana’nın merkez ilçelerindeki neredeyse tüm trafik ışıklarında sürücülere zor anlar yaşatan gençler, otomobilin camını sildirmeyen …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir