16 Nisan 2024 , Salı
Ana Sayfa / Bölgesel / Tümer “Çukurova, ihracatta darbe yemesin”…

Tümer “Çukurova, ihracatta darbe yemesin”…

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, yaş sebze-meyve üreticisinin Rusya’nın uyguladığı tedbirler nedeniyle tam anlamıyla bir çıkmaza sürüklendiğini vurguladı.
Çukurovalı üreticinin Rus uçağının düşürülmesinin ardından bu ülkenin 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren birçok tarım ürününe yasak getirmesi nedeniyle ihracatta büyük sorun yaşadığını, karşılıklı iyi niyet görüşmelerine rağmen bu sorunun giderilmediğini dile getiren Tümer, “Rusya, 1 Ocak’tan itibaren Türkiye’den domates, soğan, arpacık soğanı, karnabahar, brokoli, salatalık, portakal, mandalina ve diğer turunçgil meyveleri, elma, üzüm, armut, şeftali, kayısı, erik, çilek ve karanfil alımını durdurdu. Geçtiğimiz günlerde iki ülkenin karşılıklı iyi niyet açıklamalarına rağmen bu yasakların kalkmadığını görüyoruz. Yaş sebze-meyve ve özellikle narenciye üreticisi ihracat gerçekleştiremezse ülkemizde ve Çukurova’da büyük hüsran yaşanır” dedi.

“ACİLEN DURUM DEĞERLENDİRMESİ YAPILMALI”
Hükümetin bu konuya acilen eğilmesi gereğine işaret eden Tümer, Rusya Federal Veteriner ve Bitki Sağlığı Gözetim Servisi (Rosselhoznadzor) Başkan Yardımcısı Vasiliy Lavrovski’nin Türkiye’nin Rus piyasasına ürün gönderecek işletmeler ve depolardaki kural ihlallerini yok etmesi gerektiğini bildirdiğini hatırlattı.

Rus temsilcilerinin Rus piyasasına ürün gönderecek Türk işletmeleri ve depoları denetlemek üzere Türkiye’ye geldiğini, bu denetimin ardından Lavrovski’nin Türk işletmelerinin ve ilgili bakanlıkların ilk olarak bitkisel ürünlerin kalitesinden dolayı endişe duymaları gerektiğini açıkladığını belirten Tümer, Rus temsilcilerin bahsettiği ihlallerin neler olduğunun kamuoyunca bilinmesi gerektiğini vurguladı. Türk ürünlerinin Rus piyasasına gönderilmesinin bu ihlallerin ortadan kaldırılmasıyla mümkün olacağının bildirildiğini vurgulayan Tümer, “Üreticilerimizden ve ihracatçılarımızdan edindiğimiz bilgilerin yanı sıra yerinde gördüğümüz işletmelerimizin Rusya’nın ithalat gerçekleştirdiği diğer ülkelerden herhangi bir eksiği yok. Ürün kalitemiz dünyada parmakla gösterilecek düzeyde ve paketleme tesislerimiz de son derece steril durumdayken, açıklamaları yetersiz bulmamıza rağmen Rus yetkililerin bahsettiği kriterlerin kısa süre içerisinde hayata geçirilebileceğine inanıyorum. Hükümet yetkililerinin ve tarım paydaşlarının acilen bir araya gelerek durumu gözden geçirmesi gerekiyor” diye konuştu.

“KENDİ ÇIKARLARIMIZI DÜŞÜNMELİYİZ”
Yaş sebze-meyvenin yüzde 70’ine yakınını Rusya’ya ihraç eden Türkiye’nin eksikliklerini gidermesi için acil önlem paketi hazırlamasının önemine işaret eden Tümer, Rusya’nın kendi çıkarlarına göre hareket ettiğini anımsatarak, “Türkiye, 2015 yılının 11 ayında Rusya’ya 704.6 milyon dolarlık meyve-sebze ihracatı gerçekleştirdi. Nasıl ki Rusya kendi çıkarlarına göre hareket ediyorsa bizim de ülkemizin ve çiftçimizin, ihracatçımızın, çocuklarımızın geleceğini, çıkarlarını düşünerek hareket etmek zorundayız. İhracatın önünün açılması için varsa eksiklerimizi derhal gidermemiz gerekiyor. Aksi halde ürünlerin tamamı dalında kalacak. Dolayısıyla ülkemiz ve Çukurova ekonomisi telafisi imkansız sonuçlarla karşı karşıya kalacak” ifadelerini kullandı.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir