28 Mart 2024 , Perşembe
Ana Sayfa / Bölgesel / TMMOB Açıklama “OHAL ile sivil darbe yaşanıyor”

TMMOB Açıklama “OHAL ile sivil darbe yaşanıyor”

Eğitim-Sen’in günlerdir Atatürk Parkı’nda gerçekleştirdiği ‘Öğretmenime Dokunma’ eylemine destek veren TMMOB’ye bağlı odaların Adana Şube Başkanları, yönetim kurulu üyeleri ve üyelerin de katıldığı açıklama ve oturma eyleminde konuşan Kuzu, “Ülkemiz, 15 Temmuz kanlı darbe girişimi ile kaosa sürüklenmek istenmiş; darbe tehlikesi savuşturulurken ilan edilen OHAL ile son günlerin klasik deyimiyle ‘at izi it izine karışmıştır’ dedi.

Aynı zamanda İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube üyeleri de olan CHP Adana Milletvekilleri Zülfikar İnönü Tümer ve İbrahim Özdiş ve CHP İl yöneticilerinin de destek verdiği toplantıda Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Ahmet Karagöz ve eğitim emekçilerinin haklı taleplerinin arkasında olduklarını ifade eden Kuzu, “Darbe girişiminin ardından, 21 Temmuz günü ilan edilen Olağanüstü Hal ile Ülkemiz bu sefer bir sivil darbe yaşamaya başlamış, iktidar sahiplerinin de sık sık dile getirdiği gibi ‘darbe girişimi bulunmaz bir fırsata’ çevrilmiş ve diktanın yolunu açmıştır” diye konuştu.
TMMOB’nin tüm darbe girişimlerine olduğu gibi her türlü diktaya ve antidemokratik uygulamalara da her zaman karşı olduğunu ifade eden Kuzu, şunları söyledi:

“OHAL ile Meclis devre dışı bırakılmış, ülkemiz Kanun Hükmünde Kararnamelerle yönetilmeye başlanmıştır. İlan edilen OHAL süresince, yaklaşık 10 bini Eğitim-Sen üyesi öğretmenler olmak üzere 11 binin üzerinde eğitim emekçisi, on binlerce kamu emekçisi görevden alınmış, televizyon kanalları karartılmış, basına ve muhalif kesimlere baskılar artmıştır.

Açığa almalar; önce yargı, güvenlik teşkilatı ile başladı, ardından bilim adamları, öğretmenler, araştırma görevlileri görevden alınarak devam etti. Buradan anlaşılan şudur: Özellikle bilim insanları ve eğitmenler, bu ülkede laik, bilimsel eğitimi savunan kesimlerdir. Düşünen toplumun sesidir. İstenen, bu baskı ortamında dinci, gerici eğitimin ve yıllardır AKP eliyle kurumsallaştırılan piyasacı sistemin devam ettirilmesidir. Korkumuz görevden alınan kişilerin yerine başka cemaat unsurlarının doldurulmasıdır. Bu noktada tüm toplumsal kesimler gibi bizler de endişeliyiz.
OHAL dönemi; temel hak ve özgürlüklerin ortadan kaldırıldığı, ifade özgürlüğünün kısıtlandığı, toplumun ilerici kesimlerine dönük saldırıların arttığı, emekçilerin kazanılmış haklarının ellerinden alındığı, işçilerin grev haklarının engellendiği, şiddetin tüm boyutları ile arttığı bir süreç haline dönüştürülmüştür. AKP, OHAL’i tüm iktidar dönemi boyunca elde edemediklerini ele geçirmek, çıkaramadığı akıl almaz kanunları çıkarmak ve toplumsal muhalefetin her katmanını susturmak için kendi çıkarlarına kullanmıştır.
OHAL döneminin sonuna yaklaşılırken, iktidarın MGK’da aldığı tavsiye kararı ile OHAL’in uzatılması, hatta bir yıldan fazlaya çıkarılması istenmektedir. Bu istek, ülkemizin tüm yönüyle fiili bir başkanlık sistemine teslim edilmesidir. Böylesine uzun bir OHAL, ülkenin demokrasiden tamamen uzaklaştırılması ve diktatörlüğe teslim edilmesi demektir. Şiddeti gittikçe artan sivil diktaya, gericiliğe, karanlığa ve tüm antidemokratik uygulamalara karşı Birliğimiz, emeğin ve demokrasinin yanındadır. OHAL’in uzatılması ülkemizin ihtiyacı değildir, kabul edilemez.
Ülkemizin tek ihtiyacı, koşulsuz şartsız acil demokrasidir! TMMOB ve bağlı odaları özgür bir Türkiye’de mücadele eden tüm demokrasi güçleriyle dayanışma içinde olacaktır.”
DİSK Çukurova Bölge Temsilciliği, Çağdaş Hukukçular Derneği Adana Şube Başkan ve üyelerinin de katıldığı destek açıklamalarının ardından oturma oturma eylemi gerçekleştirildi.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Adana’da parkta kadının düğün takıları çalındı…

Olay, 25 Mart günü Sarıçam ilçesine bağlı Orhangazi Mahallesi’ndeki çocuk parkında meydana geldi. İddiaya göre, Nur …

Adana’da çikolata yağı yüklü tırda çıkan yangın söndürüldü

Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu Ceyhan batı gişelerinde, sürücüsünün kimliği öğrenilemeyen 33 ALS 668 plakalı tır seyir halindeyken alev aldı.İhbar …

“Çocuklarıma Da Bu İşi Yaptıracağım”

Adana’nın merkez ilçelerindeki neredeyse tüm trafik ışıklarında sürücülere zor anlar yaşatan gençler, otomobilin camını sildirmeyen …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir