24 Nisan 2024 , Çarşamba
Ana Sayfa / Bölgesel / TGF, Gazeteci Şahin Özer’in Hapse Atılmasını Kınadı…

TGF, Gazeteci Şahin Özer’in Hapse Atılmasını Kınadı…

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Gazeteci Şahin Özer’in, sahibi olduğu radyoda yayınladığı bir müzik eserinin telif ücretini ödemediği gerekçesiyle mahkum edilerek hapse atılmasını kınadı.

Türkiye’de telif hakları konusunda tam anlamıyla bir karmaşanın yaşandığının ve bu nedenle de özellikle yerel yayıncıların çok güç durumlarda kaldığının belirten Karaca yazılı açıklamasında, telif hakkının, elbette ki saygı gösterilmesi gereken ve ödeme yükümlülüğünün yerine getirilmesi gereken bir hak olduğunu belirterek, sanatçıların emeğinin karşılığını almalarının tabii ki sonuna kadar savunulacak bir konu olduğunu hatırlattı.

Açıklamanın devamında, “Ancak ülkemizde telif haklarının kime ve neye göre ödeneceği konusunda halen daha son derece belirgin bir boşluk vardır, bu durum da ne yazık ki hazin mağduriyetlere yol açmaktadır. Radyo ve televizyon yayıncıları bu konuda çok sayıda kurum ya da kuruluşla anlaşma yapmaya zorlanmakta, bu yetmiyormuş gibi çoğu kez tek tek sanatçı avukatlarının açtığı davalarla uğraşmaktadırlar. Yıllardır frekans veya kanal tahsisi konusunda tatmin edici bir yasal zemin ortamının hazırlanamadığı bir ülkede, yayınlardan kaynaklanan telif haklarının tahsilatında hapis cezalarına varan yaptırımların gündeme gelmesi tam anlamıyla manidar bir ironidir. Yerel radyo ve televizyonların zor koşullarda varlıklarını sürdürebildikleri, pek çoğunun ise söz konusu ağır yaptırımlar nedeniyle mikrofonlarını susturduğu, ekranlarını karartmak zorunda kaldıkları bir ortamda, meslektaşımız Şahin Özer’e reva görülen uygulama, özellikle yönetenler için her açıdan ders niteliği taşımaktadır.” düşünceni dile getirdi.

“Telif hakları konusu mutlak surette tek çatı altında çözülmeli, yayıncılar sadece tek bir kurumla muhatap olmalı, eline çanta alan herkesin yayıncı kuruluşlarının kapısına dayanmasının önüne geçilmelidir.” diyen Karaca, böyle giderse Ceyhan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Ceyhan Radyo Televizyon Yönetim Kurulu Başkanı 23 yıllık gazeteci Şahin Özer’in başına gelenler ne ilk ne de son olacağını vurguladı.

Karaca, “Mesleki bir faaliyet dışında bir amacı olmayan Özer’in, günümüzde halen daha yasal bir netliğe ulaştırılamayan, her kafadan bir ses çıkan telif hakları ile ilgili tutuklanarak hapse atılması kabul edilemez bir yanlış bir uygulamadır. Başbakanlık başta olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı ve ilgili kurum ve kuruluşlar derhal harekete geçmeli, yasal boşluklar doldurulmalı, telif kargaşasını ortadan kaldırarak daha başka mağduriyetlerin önüne geçecek yasal tedbirleri mutlaka almalıdırlar. Meslektaşımız Şahin Özer’e geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, TGF olarak konunun takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz.” dedi.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir