18 Nisan 2024 , Perşembe
Ana Sayfa / Bölgesel / TCDD Mülakatı’nda “hukuksuzluk var” iddiası!

TCDD Mülakatı’nda “hukuksuzluk var” iddiası!

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Adana Şube Başkanı Tonguç Özkan, TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü’nce “Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği” mülakat sınavlarındaki ayrımcılık ve hukuksuzlukların durmak bilmediğini ileri sürerek, “Mülakata giren demiryolcu üyemize kimya sorusu sordular” dedi.

Özkan, İstasyon meydanında yaptığı açıklamada, çeşitli unvanlarda çalışmakta olan demiryolcuların 26 Ekim 2019’da girdiği Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği yazılı sınavları sonucunda aralarında 90 ve 100 tam puan alan üyelerinin tamamının 24 Mayıs – 6 Haziran 2021 tarihlerinde girdikleri mülakatlarda elendiklerini anımsattı. Özkan, “Sonuçlara bakıldığında, yazılı sınavlarında düşük puan alanlara mülakatta daha fazla puan verildiği, yüksek puan alan ve üst sıralarda yer alan sendikamız üyelerine ise almış oldukları yazılı sınav puanına bakılmaksızın kasten düşük puan verilerek baraj altında bırakılmışlardır.” diye konuştu.
TCDD Taşımacılık A.Ş.nin bu tutumunun sendikalarına yönelik ayrımcılığın ve düşmanlığın apaçık bir göstergesi olduğunu savunan Tonğuç Özkan, “Öncelikle belirtmek gerekir ki; mülakatların bilgi ve liyakati ölçecek bir şekilde ve yazılı sınavın objektif sonuçlarını ortadan kaldırmadan yapılması gerekirken, TCDD Taşımacılık A.Ş tarafından yapılan mülakatlarda bunun tam aksine sendikal ayrımcılığın öne çıktığı, liyakatin esas alınmadığı ve yazılı notunun önemsenmediği apaçık ortadadır.” ifadelerini kullandı.
MÜLAKAT SORULARINA TEPKİ VAR!
Hukuka aykırı olduğu kadar etik ilkelere de uygun olmayan bu durumun hem kuruma zarar verdiğini ve hem de iş barışını bozup mağduriyetlere yol açtığını anlatan Özkan, şöyle konuştu: “İdarenin yapmış olduğu bu keyfi ve hukuksuz tutum sonucunda hak gaspına uğrayıp mağdur edilen 15 üyemiz için mülakatların iptaline yönelik davalar açılmıştır. Açmış olduğumuz bu davaların hemen hemen tamamı üyelerimizin lehine sonuçlanmış ve İdare Mahkemeleri tarafından sözlü sınavlarının iptal edilerek yeniden yapılması kararları verilmiştir. Mahkeme kararı sonrası yeniden mülakata giren üyelerinin bir kez daha ‘ayrımcılığa’ uğrayıp eledkilerini aktaran Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sendikamız tarafından ilk yapılan mülakatlar öncesinde olduğu gibi mahkeme kararı sonucu yapılacak mülakatlar öncesinde de TCDD Taşımacılık A.Ş. yöneticileriyle yapılan görüşmelerde; mülakatlarda sendikal ayrımcılık yapılmaması ve yeni mağduriyetlere meydan verilmemesi açıkça iletmemize rağmen; yapılan bu mülakatlarda da taleplerimizin dikkate alınmadığı ve hassasiyetlerimizin görmezden gelindiği bir kez daha ortaya çıkmıştır. Mülakatta mahkeme kararlarında yer verilen hususların hiçbirisi dikkate alınmayarak kamera kaydı yapılmamış, tutanak tutulmamış, sorular bir havuzda oluşturularak sınava giren kişiye fazlaca seçme hakkı tanınmamıştır.”

Mülakata giren üyelerine; genel yetenek sorusu olmaktan çok uzak, art niyetli, cevaplanmasının neredeyse imkansız olduğu sorular sorulduğunu ileri süren Özkan, “Daha önceki mülakatlarda futbol topunun ağırlığını soran sınav komisyonu bu mülakatlarda ise kimyada periyodik tablonun kaç satır ve sütundan oluştuğu, bazı elementlerin simgeleri gibi absürt sorularla üyelerimizi elemeyi amaçladıklarını açıkça göstermiştir. Buradan sormak isteriz, acaba sınav komisyonu üyeleri sordukları bu soruların cevaplarını kendileri biliyorlar mı?” diye konuştu.

Tonguç Özkan, sözlerine şöyle devam etti: “Yapılan mülakatlar sonucunda ortaya çıkan adaletsizlik ve mağduriyetler nedeniyle; kurum personelinin kuruma güveni ve aidiyet duygusu zedelenmiş, moral motivasyonu bozulmuş, iş barışı zarar görmüş, sınavların adil yapılmadığı düşüncesiyle sınavlara girmekte tereddütler oluşmuştur. Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği için; Yazılı sınavların yeterli olduğunu, Mülakatların yapılması durumunda ise yazılı sınavın tamamlayıcısı niteliğinde olması gerektiği, yazılı sınavın objektif sonuçlarını ortadan kaldırmadan bilgi ve liyakati ölçecek şekilde yapılmasının gerektiğinin altını bir kez daha çiziyor, mülakat sınavlarının yukarıda yer verdiğimiz görüş ve değerlendirmelerimiz dikkate alınarak, hakkaniyetli bir şekilde, mağduriyetlere yol açmadan yapılması gerektiğini bir kez daha önemle belirtiyoruz.”
Özkan, haksızlıklara, hukuksuzluklara, adaletsizliklere, keyfiliklere karşı hiçbir zaman sessiz kalmayacaklarını ve mülakat sınavının açıklanmasıyla ortaya çıkan ayrımcı ve hukuksuz uygulamalar karşısında üyelerinin hak ve çıkarlarını korumak için sonuna kadar mücadele edeceklerini sözlerine ekledi. Açıklamaya, CHP Adana Eski Milletvekili İbrahim Özdiş de katılarak destek verdi.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir