20 Nisan 2024 , Cumartesi
Ana Sayfa / Bilim-Teknik / TATARLI’DA KAZI ÇALIŞMALARI BAŞLADI…

TATARLI’DA KAZI ÇALIŞMALARI BAŞLADI…

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çukurova Üniversitesi adına 2007 yılından bu yana devam eden Tatarlı Höyük kazısının 7. Sezon çalışmaları başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Çukurova Üniversitesi ve Adana Büyükşehir Belediyesi’nin maddi katkılarıyla yapılacak olan kazılara, Çukurova Üniversitesi’nden Öğretim Üye ve Elemanları, uzman arkeologlar, staj öğrencileri ve lisans öğrencileri katılıyor.
Çukurova Üniversitesi Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü ve Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. K. Serdar Girginer, 6 yıllık çalışmalarla Yukarı ve Aşağı Şehri ile yaklaşık 2,5 kilometrekarelik muazzam bir Hitit-Kizzuwatna kentinin tapınaklarıyla, rampalı ve taş döşemeli kapılarıyla, gösterişli ve kuvvetli savunma sistemleriyle açığa çıkmaya başladığını söyledi.

“TATARLI, ADANA’NIN TANITIMINA BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK.”
Yrd. Doç. Dr. Girginer, höyük ve kazı çalışmaları ile ilgili şu bilgileri verdi;
“Tatarlı Höyük özellikle Adana’nın tanıtımında da büyük roller üstlenmeye adaydır. Tatarlı Höyük, Orta ve Geç Tunç çağlarında Kizzuwatna Arkeolojisi için çok önemli veriler vermektedir. Sitadel (Yukarı Şehir)’de yapılan kazı çalışmalarında Tatarlı Höyüğün tabakalanmasına dair önemli veriler elde edilmiştir. Buna göre Hellenistik Dönem, Demir Çağı (Geç Hitit dönemi), Geç Tunç Çağı, Orta Tunç Çağı tabakaları tespit edilmiştir. Yukarı şehirde yer alan ve A Yapısı olarak adlandırılan ve olasılıkla bir Tapınak Kompleksi olan 21×20 m. boyutlarındaki 23 odalı yapı önemlidir.Tatarlı Höyük kazısı Doğu Akdeniz dünyasında, özellikle de Kuzey Suriye, Kilikya ve Levant için M.Ö. II. ve I. Binyıl kronolojik sorunlarının çözümünde de anahtar roller üstlenecektir gibi görünmektedir. Bunların dışında, ilerleyen yıllarda yapılması planlanan koruma çalışmaları ile de Tatarlı Höyüğün bölge turizmine önemli katkılar yapması beklenmektedir.”

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir