28 Mart 2024 , Perşembe
Ana Sayfa / Bölgesel / Tarla tarla gezip bilinçli su kullanımını anlattılar…

Tarla tarla gezip bilinçli su kullanımını anlattılar…

Önemli tarımsal üretim merkezlerinden Çukurova’da, 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla tarla tarla gezen Yüreğir Ziraat Odası mühendisleri, çiftçiye suyun önemini anlattı. Vahşi sulama yüzünden ileride su kıtlığı yaşanabileceğine dikkat çeken mühendisler, bir an önce damlama sulama sistemine geçilmesi konusunda çiftçilere uyarılarda bulundular.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun aldığı kararla 1993 yılından bu yana kutlanan 22 Mart Dünya Su Günü’nde Yüreğir Ziraat Odası, suyun verimli kullanımı konusunda farkındalık oluşturmak için harekete geçti. Oda’da görevli ziraat mühendisleri, tarla tarla gezerek, çiftçileri sulamanın nasıl yapılması gerektiği konusunda bilinçlendirdi.

Yüreğir Ziraat Odası’nda görevli Yüksek Ziraat Mühendisi Şemsigül Aybaba, çiftçilere yönelik yaptığı bilgilendirmede, suyun canlılar için hayati öneme sahip olduğunu belirtti. Dünya nüfusunun artması, küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri ve yer altı kaynaklarının kirlenmesi nedeniyle suyun her geçen gün dünya nüfusunun ihtiyacını karşılayamayacak duruma geldiğini ifade eden Aybaba, “Dünyada yaşanan kuraklıkla hayatın temel unsurlarından olan suyun gereksinimi her geçen gün daha da artmaktadır” dedi.
Bütün canlılar için önemi tartışılmaz olan su kaynakları sürdürülebilir su yönetimi prensiplerine uygun olarak yönetilmedikleri takdirde felaketlerin de kaçınılmaz olduğunu kaydeden Aybaba, “Dünyada giderek azalan su kaynaklarına karşın, suyun tarımsal amaçlı kullanılması için gereken projeler de hızla hayata geçirilmelidir” diye konuştu.

Yüksek Ziraat Mühendisi Şemsigül Aybaba, suyun dolaylı olarak beslenme üzerinde de etkili olduğuna dikkat çekerek, artan nüfus ve azalan tarım alanlarının yarattığı beslenme sorunlarının “Sulu Tarım Uygulaması” ile çözülmeye çalışıldığını kaydetti. Aybaba, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Adana tarımı denilince akla Yüreğir Ovası gelir. Ovanın tamamı Seyhan Nehri üzerinde kurulu Seyhan Baraj Gölü’nden tahliyeli kanaletler ağı sayesinde sulanmaktadır. Sulama sistemi genelde ‘salma sulama’ ya da ‘vahşi sulama sistemi’ denilen geleneksel yöntemlerle sulanmaktadır. Yüreğir ilçemizde kapalı basınçlı sulama sistemine geçilmelidir. Basınçlı sulama sistemleri yüzey akışı ve derine sızma ile meydana gelen su kayıplarını ortadan kaldırdığı için günümüzde en çok tercih edilen yöntem haline gelmiştir. Adana’da sulanabilir alanların tamamında damlama sulama sistemi ile suyun tasarruflu kullanılması gerekmektedir.”
Uyarıları dikkate alacaklarını kaydeden üreticiler de, suyun azalmasının gelecekte büyük sorunlar çıkaracağını ifade ederek, bu sebeple suyu bundan sonra daha dikkatli kullanacaklarını ifade ettiler.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Adana soya üretiminde Türkiye birincisi oldu…

Adana, 2023 yılında soya üretiminde Türkiye birincisi oldu. Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2023 …

Adana’da IPARD III Programı Açıklandı…

IPARD, Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı’nın kısaltmasıdır ve Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti işbirliğinde finanse edilen bir …

Adana’da IPARD III Programı Açıklandı…

IPARD, Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı’nın kısaltmasıdır ve Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti işbirliğinde finanse edilen bir …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir