25 Nisan 2024 , Perşembe
Ana Sayfa / Bölgesel / sporcu yetiştiren köy…

sporcu yetiştiren köy…

Ceyhan ilçesine bağlı Soysallı Mahallesi, tam bir sporcu fabrikası. Güreşten futbola, atletizmden okçuluğa kadar birçok branşta sporcu yetiştiren Soysallı, milli takımlara da çok sayıda sporcu göndermiş. Fenerbahçe’nin ünlü golcüsü Kayhan, Trabzonspor ve Beşiktaş’ta futbol oynayan Küçük Orhan, eski pehlivanlardan dünya şampiyonu Mustafa Kurt, milli atlet Nuray Sev Özdemir Soysallı’nın yetiştirdiği sporculardan sadece birkaçı.

Reşit, İrfan, Kayhan, Ayhan, İlhan, Cengiz ve Orhan Kaynak kardeşler, futbolda uzun süre adlarından söz ettirdi. Kaynak kardeşler, dört büyükler ve Milli takımda ter döktü. Kardeşlerin en büyüğü Reşit, 1975-77 yılları arasında Beşiktaş forması giydi. Futboluyla ‘Süper Reşit’ diye anılan Reşit Kaynak, 15 kez de milli oldu. Ancak kardeşler arasında en fazla bilinen Kayhan oldu. Adanaspor’da bir sezonda attığı 30 golle dikkatleri üzerine çeken futbolcu, bu performansıyla Fenerbahçe’ye transfer oldu. Özellikle uzaktan attığı gollerle bilinen Kayhan, Rıdvan ve Müjdat’lı efsane kadroda Sarı-Lacivertli takımın başarılarında önemli bir pay sahibiydi. Kayhan, dört kez de A Milli Takım formasıyla mücadele etti. 1994 yılında Adana Demirspor’dayken antrenmanda geçirdiği kalp krizinden 34 yaşında, Reşit Kaynak da 1999’da yine aynı nedenden hayatını kaybetti.

Kaynak kardeşlerin dört büyüklerde oynayan diğer ismi de Orhan’dı. 1993-94 sezonunda Trabzonspor’a transfer olan Orhan, takım arkadaşı Orhan Çıkrıkçı ile karıştırılmasın diye ‘Küçük Orhan’ olarak anıldı. Performansı, Christoph Daum’un dikkatini çekti ve büyük bir bonservis bedeliyle Beşiktaş’a transfer oldu. İki sezon Siyah-Beyazlılarda top koşturan Orhan, daha sonra sırasıyla Kocaelispor, Yunan ekibi Skoda İskeçe, İstanbul Büyükşehir Belediyespor, Kayseri Erciyesspor, Akçaabat Sebatspor, Kocaelispor ve Sarıyer’de top koşturduktan sonra futbolu bıraktı.

Soysallı Mahallesi sadece futbolda değil, diğer branşlarda da milli takımlara sporcu yetiştirdi. Güreş, atletizm ve atıcılıkta milli formayı giren Soysallılı gençler, önemli başarılara imza attı. Çocukluktan itibaren gönlünü güreşe veren Mustafa Kurt, Türkiye şampiyonluklarının ardından iki kez de uluslararası alanda ay yıldızlı mayoyla altın madalya kazandı.

Nuray Sev Özdemir ise atletizmde milli forma girmeyi başaran isimlerden. 10 yaşında Ceyhan’da uzun atlama ve koşu alanında atletizme başlayan Özdemir, o yıllarda arkadaşlarının ayakkabılarını giyerek yarışmalara katılmış. Özdemir için atletizm daha sonra tutku haline gelmiş. Atletizm Milli Takımı’na kadar yükselen Özdemir, şimdi Adana’da beden eğitimi öğretmeni. Atletizm Milli Takımı’nda sporcu yetiştirmeye de devam ediyor.

Soysallı Mahallesi Muhtarı Hasan Basri Daban, güreş hakemi. Köylerinde futbol, güreş, atletizm, atıcılık gibi branşlarda önemli sporcular yetiştiğini söyleyen Daban, köye önceleri ‘küçük Brezilya’ denildiğini anlatıyor. Kaynak kardeşlerin başarılarından bahseden Daban, hocaları olmamasına rağmen disiplinden taviz vermediklerini belirtiyor.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir