24 Nisan 2024 , Çarşamba
Ana Sayfa / Bölgesel / SEYHAN NEHRİNDEKİ BALIK ÖLÜMLERİ ÜRKÜTÜYOR…

SEYHAN NEHRİNDEKİ BALIK ÖLÜMLERİ ÜRKÜTÜYOR…

ÖZEL HABER/ Gülşah Atıcı

Adana’nın merkez Yüreğir İlçesi’nin Köprülü Mahallesi’nde vatandaşlar, Seyhan Nehri’ndeki ölen balıkların kıyıya vurmasıyla birlikte oluşan ağır koku ve kirlilikten rahatsızlık duyduklarını belirterek, yetkililere çağrıda bulundu.

BALIK ÖLÜMLERİ SÜRÜYOR

Mahalle sakinlerinden alınan bilgiye göre, nehirde su sirkülasyonunun olmaması, yosunların artması ve oksijenin azalması bir haftadır gölde balık ölümleri ve buna bağlı ağır bir koku meydana geliyor. Çevre ve halk sağlığını tehdit eden, ağır koku ve kirliliğe yol açan balık ölümleri karşısında yetkililere gerekli şikayetlerde bulunduklarını yalnız bir sonuç alamadıklarını savunan mahalle sakinleri çareyi Yüreğir Belediyesi MHP Meclis Üyesi Gürkan Kütük’ü aramakta buldu.

KÜTÜK’TEN BÜYÜK DUYARLILIK

Mahalle sakinlerinden Sedat Yamaç’ın durumu anlatması üzerine harekete geçen Gürkan Kütük, bulunduğu yerden kanoyla nehrin karşısına geçip, Büyükşehir Belediyesi’ne ait temizlik teknesine binerek Köprülü Mahallesi’ne geldi. Gördüğü görüntü karşısında şaşkına uğrayan Kütük, kıyının temizlenmesi için gerekli çalışmaların başlatılmasını sağladı. Yüreğir Belediyesi meclis üyesi olarak vatandaşların talepleri doğrultusunda çalışma başlattıklarını kaydeden Kütük, “Ben de Kışla Mahallesi’nde oturuyorum. Aynı sıkıntıyı bizlerde çekiyoruz. Buradaki hem pis koku hem de sudaki canlıların ölümüyle alakalı ben hayvan hakları dernek başkanlarını da göreve çağırmak istiyorum. Buradaki balık ölümleri ortada ve onlardan da destek bekliyoruz. Biz kendi imkanlarımız doğrultusunda, Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Öncelikle amacımız buradaki balık ölülerini temizlemek” açıklamasında bulundu.

DSİ KAPAKLARI AÇILMALI

Bir sonraki çalışmalarının nehrin kıyısını boydan boya temizletmek olduğunu aktaran Kütük, “Buraya bir makine daha getireceğiz ve nehrin kıyısını boydan boya temizleteceğiz. Asıl sorun DSİ’de. Çünkü oradaki kapaklar açılarak bu su devir daim yapmadığı sürece balık ölümleri sürecektir. Bu kapaklar açıldığında ve sular sirkülasyon yaptığında bu yosunlarda temizlenecektir. Kapakları bir kere açsalar bu daha öncede yapıldı, su tertemiz oluyor. Tabi DSİ ile ilgi de bir duyum aldık, su az olduğundan dolayı bunu yapamıyorlarmış ama bu durumun çözümü noktasında DSİ’ye çağrıda bulunuyoruz” dedi.

BİZZAT İLGİLENECEĞİM

‘Önemli olan Mahallemizin, Adana’mızın güzelliği’ diyen Kütük, kanalizasyon sorununa da değinerek, “Seyhan Nehri bizim için bir altın değerindedir. Adana turizmine özellikle en büyük katkıyı koyandır. Bir de burada kanalizasyon sorunu var. Kanalizasyon suyu da nehre akıyor. Ben aynı zamanda ASKİ’nin kanalizasyon bölümünde çalışıyorum. Kanalizasyon sorunuyla ilgili ben bizzat ilgileneceğim. Daire Başkanı da başta olmak üzere rica edeceğim ve tüm ekipleri buraya toplayacağım. Mahalleli de buna şahit olacak. Tabi bu noktada mahalle muhtarı da gerekli girişimlerde bulunarak bizleri yanına alsa bu işler daha kolay bir şekilde ilerleyecektir. Koordineli çalışmakta fayda var” şeklinde konuştu.

Mahalle sakinlerinin şikayetleri ise şöyle;

Konuyla ilgili yetkilileri aradığını ancak bir sonuç alamadığını ifade eden Sedat Yamaç, şöyle devam etti: “Cuma günü öğleden sonra ben geldim buraya ve çok kötü bir kokuyla karşılaştım. Kokunun nehrin kenarından geldiğini fark ettim ve oraya indiğimde balık ölülerini gördüm. Valiliği, Büyükşehir ve Yüreğir Belediyesi, İl Sağlık Müdürlüğü, Çevre Sağlık Müdürlüğü gibi bir çok kurumu aradım. Fakat bir cevap, bir sonuç alamadım. Bir tek Devlet Su İşlerini aramadım. Çünkü daha önce orayı aradığımda buraya su vermelerinin şuan için mümkün olmadığını söylemişlerdi. Ama bu çok sıkıntılı bir durum. Mahalle sakinleri olarak çok rahatsızız. Son olarak Yüreğir Belediyesi MHP Meclis Üyemiz Gürkan Kütük’ü aradım. Sağ olsun hemen konuyla ilgilendi, bir duyarlılık gösterdi ve gerekli çalışmaları başlattı. Şimdi ne gerekiyorsa yapıyor”

NEFES ALAMIYORUZ

Mehmet Özen ise astım hastası olduğunu ve nefes almakta zorluk çektiğini vurgulayarak, “Balık ölümleri bir haftadır sürüyor ve bu mevcut kokudan oldukça rahatsızız. Ben astım hastasıyım. Nefes almakta güçlük çekiyorum. Evimizde kapımızı, penceremizi açamıyoruz. Evimiz oturamaz olduk. Kokudan dolayı yemek yiyemiyoruz. İlgililerin artık bu konuya bir el atması gerekiyor” diye konuştu.

MANZARA BOZULMASIN

Gökhan Savrun da ırmağın bakımsızlığına vurgu yaparak, “Otellerin ve kentin manzarası bozulmasın diye su seviyesi sürekli aynı tutuluyor. Nehrin aşağısında bir kanalizasyon var ve suyu nehre akıyor. Bu oldukça tehlikeli ve büyük bir kirliliği, balık ölümlerine sebep oluyor. İlgililere yaptığımız tüm başvurulara rağmen bir sonuç alamamıştık. Şimdi Meclis Üyemiz Gürkan Kütük’ün duyarlılığı bizi oldukça mutlu etti ve derin bir nefes aldık” ifadelerine yer verdi.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir