24 Nisan 2024 , Çarşamba
Ana Sayfa / Bölgesel / Şeyh Bedreddin Seyirciyle Buluştu…

Şeyh Bedreddin Seyirciyle Buluştu…

53 Yıllık amatör tiyatro topluluğu Dost Oyuncular, Şeyh Bedreddin Oyununun ilk gösterimini gerçekleştirdi.

Çukurova Belediyesi’nin katkıları ile ilk gösterimini Çukurova Belediyesi Orhan Kemal Salonu’nda gerçekleştiren Dost Oyuncular’ın Yönetmeni Bülent Uz, Şeyh Bedreddin hakkında izleyicileri bilgilendirdi. Uz, 14.yy’ın ikinci yarısı ile 15.yy’ın başlarında yaşayan Şeyh Bedrettin’in Mısır’da, Konya’da ve daha nice yerlerde iyi bir eğitim almış bir düşün adamı olduğunu ifade ederek, “İslam inancına getirdiği farklı yorumlarla, eserlerini verdiği dönemden başlayarak, günümüze dek fikirleri tartışılmış bir isimdir. Sözcük anlamıyla “kalbe giden gerçekler” olarak açıklanabilecek “Varidat” adlı eserinde komünal bir düşünüşü kurumsallaştırmış, daha sonra bu kuramın hayata geçirilmesine çalışmıştır. Maddi dünyanın gerçekliğinden yola çıkan, mutlak varlık birliği, tasavvuf, kelam, fıkıh gibi konulardan derlenen yazılarından oluşan Varidat’ın yarattığı toplumsal etki nedeniyle de siyasi bir oluşumun manifestosu ve muhalif geleneğinde önemli bir öğesi olarak tanımlanmıştır” dedi.

Bülent Uz, Şeyh Bedredd,n’in çağını çok aşan, hatta çağımızın bile kolay kolay sindiremediği düşünceleriyle bu büyük kuramcı ve eylemcinin kendi çağında bağnaz düşüncenin, skalistiğin, dinsel hoşgörüsüzlüğün karşısına dikildiğini kaydetti.

Şeyh Bedreddin’in saray güçlerinin karaladığı, bir din ve devlet düşmanı olarak yargılandığını belirten Uz, “Yıldırım Bayezıd’in Timur’a yenildiği Ankara Savaşının sonunda, Timur’un bir müddet sonra çekilmesiyle Yıldırım’ın oğulları arasında başlayan taht kavgaları döneminde Şeyh Bedreddin olayının fırtına gibi esti. Tahtı kısa sürede ele geçiren Musa Çelebi Bedreddin’e hayran olmuş, reformlarıyla halkı kazanmış ama beylerini, ulularını küstürmüştür. Kardeşi Mehmet Çelebi’nin iktidarı ele geçirmesi, Bedreddin için sonun başlangıcı olmuştur. Oyunumuzda o dönemin siyasi çalkantılarını, Şeyh Bedreddin’in muhteşem fikirlerinin ne olduğunu örecek, değerlendirecek ve yorumlayacaksınız. Bedreddin’in doğum yeri olan Simavna kasabası bugün Yunanistan’da Batı Trakya’dadır. 1420 ölüm tarihidir. Ölümünden 500 yıl sonra gömüldüğü yerden çıkarılan kemikleri, 1924 yılında Türk-Yunan nüfus mübadelesi sırasında Türkiye’ye getirilmiş, 1942 yılına kadar Sultanahmet Camiinde, bu tarihten 29 Kasım 1961 tarihine kadar Topkapı Sarayında muhafaza edilmiş ve Sultan Mahmut Türbesinde toprağa verilmiştir. Bugün Aydın, İzmir, Manisa, Çanakkale ve Trakya bölgelerinde binlerce müridi bulunmaktadır.“

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir