19 Nisan 2024 , Cuma
Ana Sayfa / Bölgesel / Sebze ve meyve ihracatçısına dış satıma yönelik ürün bilgilendirmesi…

Sebze ve meyve ihracatçısına dış satıma yönelik ürün bilgilendirmesi…

Sebze ve meyve ihracatında en önemli sorunların başında gelen pestisit kalıntısı konusunda sektör temsilcilerinin katılımıyla toplantı yapıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Yüreğir Kültür Merkezi’nde sektör temsilcilerinin katılımıyla “Zirai Mücadelede Bitkisel Ürünlerde Pestisit Kalıntısının Önlenmesi ve Zirai Mücadelede Arıcılığa Yönelik Tedbirler” konulu toplantı gerçekleştirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Ersin Dilber, toplantıda yaptığı konuşmada, 2022’yi bakanlık olarak bitki sağlığı konusunda eğitim ve farkındalık yılı ilan ettiklerini belirtti.

Pestisit kullanımıyla ilgili sıkıntılar yaşanabildiğini aktaran Dilber, şunları ifade etti:

“Özellikle Rusya’ya ihracatı yapılan ürünlerde sıkıntı oluyor. İhracatı yapılan bir ürünün kalıntı sebebiyle geri dönmesi hem çok büyük bir ekonomik kayıp hem de ülkenin ihracat itibarını zedeleyen bir durum. Her ülkenin zirai ilaç ruhsatlandırma prosedürü farklı. Bir ülkede narenciyeye ruhsat almış bir etkili madde, diğer ülke için geçerli olmayabiliyor. Geçen yıl 24 bin üreticiye 5 milyon lira ilaç kalıntılı ürün ürettiği için ceza kesildi. Biyolojik mücadele desteklemesini bakanlık olarak turunçgilde 50 liradan 70 liraya çıkardık.”

Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki ve Bitkisel Ürünler Sınır Kontrol Daire Başkanı Neslihan Alper de toplantıyla ihracatta nelere dikkat edilmesi gerektiğini sektör temsilcilerine aktardıklarını belirtti.

Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Koruma Ürünleri Daire Başkanı Nesrin Çakır Arıcan, bitki koruma ürünleri satan bayilerin sorunlarını dinlediklerini, tavsiye dışı ürün, ruhsatsız ürün kullanmamaları konusunda gerekli bilgilendirmenin yapıldığını kaydetti.

Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıfat Ulusoy’un, biyolojik çeşitlilikle ilgili sunum gerçekleştirdiği toplantıda, AK Parti Adana Milletvekili Abdullah Doğru, CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Nejdat Sin, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Miraç Yayla, Adana Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü Ali Topal da birer konuşma yaptı.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir