29 Mart 2024 , Cuma
Ana Sayfa / Bölgesel / “Sansür Yasası geri çekilsin”

“Sansür Yasası geri çekilsin”

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Adana Şubesi ve Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) ortak basın açıklamasıyla dezenformasyon yasasının sansür yasası olduğunu ifade ederek geri çekilmesini istedi.

Bu hafta TBMM gündemine gelmesi beklenen Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne yönelik basın meslek örgütlerinin ülke genelinde tepkileri sürüyor. Türkiye Gazeteciler Sendikası Adana Şubesi ve Çukurova Gazeteciler Cemiyeti de Adana’da bir basın toplantısı düzenleyerek “sansür yasası” olarak nitelenen düzenlemenin geri çekilmesini istedi. Açış konuşmasını yapan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkan Vekili ve ÇGC Başkanı Cafer Esendemir; tasarı komisyonda görüşülürken girişimde bulunan meslek temsilcilerinin isimlerini aktardıktan sonra komisyonda kabul edilen tasarının Genel Kurula getirilmemesini isteyerek, meslek örgütlerinin çekincelerinin dikkate alınmasını istedi.  TGS Adana Şube Başkanı Salim Büyükkaya’nın okuduğu basın açıklamasında, “Dezenformasyon yasası sansürdür, geri çekilsin” denildi.

BASIN KANUNU DENİYOR AMA MESLEK ÖRGÜTLERİNE SORULMUYOR

ÇGC Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen toplantıda basın açıklamasını okuyan TGS Adana Şube Başkanı Salim Büyükkaya, kanun teklifine basın kanunu denildiğini ancak basın meslek örgütlerine sorulmadan hazırlandığına dikkat çekerek, “İçinde gazetecileri koruyacak, haberi koruyacak bir madde bulunmuyor. Tam tersine hapis cezaları, kapatmalar, sansür ve internet medyasına ağır denetimler geliyor. Teklif daha yasalaşmadan Diyarbakır’da 20 meslektaşımız sabaha karşı evlerine yapılan operasyonlarla gözaltına alındı, 8 günlük gözaltının ardından 16’sı tutuklanarak cezaevine kapatıldı. Suç delili diye kameraları sergilendi. Sorguda ise yaptıkları haberler ve çektikleri yayınlar soruldu. Meslektaşlarımızın suçu gazetecilik yapmaktan başka bir şey değil. Bu yasayı basın ve ifade özgürlüğünü tamamen yok edecek, Türkiye tarihinin en ağır sansür yasası olarak tarif ediyoruz” şeklinde konuştu.

SOSYAL MEDYAYI DA DENETİM ALTINA ALACAK

“Dezenformasyonla mücadele” adı altında, sadece gazeteciler değil tüm sosyal medya kullanıcılarının da denetim altına alınacağını kaydeden Büyükkaya, “Haber kaynağını açıklamayan gazeteciye hapis cezası verilecek. Dezenformasyonla mücadele adı altında, gazetecilik mahkûm edilecek. Hangi haberin ‘yalan’, hangi haberin ‘doğru’ olduğuna muğlak düzenleme doğrultusunda savcılar, hakimler karar verecek.

Basın kanununda yapılacak değişiklikler ile internet medyasında çalışan meslektaşlarımız basın kartı alabilecek. Ancak internet haber siteleri Basın İlan Kuruma bağlanarak, ilan hakkı ve basın kartı verme ya da iptal etme hakkı da bu kuruma verilecek. Tarafsızlığını yitirdiğine dair hiç kimsenin şüphesi olmayan Basın İlan Kurumu’nun bu denli geniş yetkilerle donatılması RTÜK gibi yeni bir ceza kurumunun oluşmasına neden olacak” ifadelerini kullandı.

HABER SİTELERİ TEKZİP SİTELERİNE DÖNÜŞECEK

Düzenleme ile haberlere gelen tekziplere yalnızca bir gün içinde itiraz edilebileceğini aksi halde tekzipin bir hafta boyunca internet sitesinin ana sayfasında kalacağını vurgulayan TGS Adana Şube Başkanı Büyükkaya, “İlan alma heyecanı yaşan internet haber siteleri çok kısa bir süre içerisinde tekzip sitelerine dönüşecek. Gazetecilerin yıpranma hakkı yine basın kartı taşıma koşuluna bağlanıyor. Basın kartı komisyonu meslek örgütlerinden değil bürokratlardan oluşuyor. Biz basın meslek örgütleri olarak öncelikle başta Diyarbakır’da tutuklanan meslektaşlarımız olmak üzere cezaevlerindeki gazetecilerin serbest bırakılmasını istiyoruz. Biz basın meslek örgütleri olarak bu istibdat yasasının geri çekilmesini istiyoruz.

Biz basın meslek örgütleri olarak sansür, hapis cezası değil demokrasi ve basın özgürlüğü istiyoruz.

Yasanın geri çekilmesi için yarın da TBMM önünde haykıracağız.” dedi.

Basın açıklamasına TMMOB Adana İkk Sekreteri Ahmet Uncu ve Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Sedat Gül de katılarak destek verdi.

 

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Adana’da parkta kadının düğün takıları çalındı…

Olay, 25 Mart günü Sarıçam ilçesine bağlı Orhangazi Mahallesi’ndeki çocuk parkında meydana geldi. İddiaya göre, Nur …

Adana’da çikolata yağı yüklü tırda çıkan yangın söndürüldü

Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu Ceyhan batı gişelerinde, sürücüsünün kimliği öğrenilemeyen 33 ALS 668 plakalı tır seyir halindeyken alev aldı.İhbar …

“Çocuklarıma Da Bu İşi Yaptıracağım”

Adana’nın merkez ilçelerindeki neredeyse tüm trafik ışıklarında sürücülere zor anlar yaşatan gençler, otomobilin camını sildirmeyen …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir