16 Nisan 2024 , Salı
Ana Sayfa / Bölgesel / Rahmi Pekar,” ASKİ yatırım yapıyor”

Rahmi Pekar,” ASKİ yatırım yapıyor”

Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Kurul gündem maddelerinin görüşüldüğü toplantıda, Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerine bilgilendirme konuşması yapan ASKİ Genel Müdürü Rahmi Pekar, ‘’ASKİ para biriktirmiyor, yatırım yapıyor.’’ dedi.

Adana Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen komisyon toplantısının neticesinde ASKİ ile ilgili gündem maddeleri üyeler tarafından kabul edildi.

Bir meclis üyesinden gelen, ‘’ASKİ neden borçlanma ihtiyacı duyuyor?’’ sorusunun ardından kürsüye çıkarak konuşma yapan Genel Müdür Pekar şunları söyledi:

‘’6360 Sayılı Yeni Büyükşehir Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte Adana il sınırında bulunan tüm ilçeler sorumluluk alanımıza dahil oldu. Dolayısıyla artık çok geniş bir coğrafyada, toplamda 14.032 alanda faaliyet gösteriyoruz. 15 ilçemizin tüm mahallelerinin içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu işleri bizim sorumluluğumuzda bulunuyor. Hizmet alanımızın genişlemesinin neticesinde iş makinesi, araç ve personel sayılarımızda da artış oldu. Şunu da vurgulamak istiyorum ki, daha önce ASKİ sadece merkeze bağlı ilçelere hizmet ederken büyük çaplı bir projeye imza atmamış.

Biz göreve geldiğimiz andan itibaren merkezi de ihmal etmeden vatandaşlarımız için çalışmaya başladık. Metal Sanayi Sitesi’nin çehresini değiştirecek TD8 Drenaj Kanalı ve Sarıçam Bucak Deresi’nin Islahı ile Buruk Kanalizasyon Kollektörü projelerinin yanı sıra bugüne kadar su şebekesi olmayan 80 mahallemizi de suya kavuşturacak birçok projeyi hayata geçirdik. ASKİ son zamanlarda maddi anlamda kötü durumda olarak lanse ediliyor ama hizmet edilmeyecekse para biriktirmenin bir anlamı yok. Ben bizden önceki yönetimi de eleştirme niyetinde değilim ancak göreve geldiğimiz anda karşılaştığımız manzara ne yazık ki hiç iç açıcı değildi. Örneğin, Karataş’a Çatalan Suyu ulaştırma projesi ve Kozan göller Yaylası’nın 50 yıllık su problemini çözüme kavuşturacak proje yıllardır konuşuluyordu ancak adım atılmadı.

Şu anda ASKİ kendi borçlarını ödeyecek durumdadır. Kurumun ödeme planına uygun olarak müteahhitlerin hak edişleri de personel maaşları da ödeniyor. Bunların haricinde devirle bize gelen borçların da ödemesini yapıyoruz. Ayrıca unutmayalım ki yeni yerleşim yerlerinin de Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğuna girmesinin bir sonucu olarak gelirlerimizden ziyade giderlerimiz arttı. Hem kırsalda hem de merkezde önemli işlere imza attık. Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi, Adana’nın gelişmesi için yatırım yapmaktadır ve bunu da sürdürecektir.’’

‘’GÖLLER YAYLASI PROJESİ YÜKSEK MALİYETLİ DİYE BİZDEN ÖNCE YAPILMAMIŞ’’

Kozan’ın Göller Yaylası bölgesinde yapılan dev yatırımı da komisyon üyelerine anlatan ASKİ Genel Müdürü Pekar, vatandaşların daha önce karları eriterek yahut tankerlerle su taşıyarak su ihtiyaçlarını giderdiklerini belirtti. ASKİ’nin hiç suyu olmayan bölgeye yaptığı kapsamlı çalışma neticesinde bölgeye su ulaştığını dile getiren Pekar, ‘’Tüm coğrafi zorluklara rağmen ekiplerimiz başarılı bir çalışma gerçekleştirdi. Göller Yaylası’ndaki vatandaşlarımızın problemleri de tarihe karışmış oldu. Hatta sadece Kozan’ın değil Feke ve Saimbeyli’nin de birçok mahallesinin su sorunu sona erdi. Daha önce İl Özel İdaresi tarafından da bu proje uygulanmak istenmiş ancak çıkartılan yüksek maliyetten dolayı yapılamamış. Büyükşehir Belediye Başkanımız Hüseyin Sözlü, daha görevine başlamadan önce hemşehrilerimize bu sorunu çözeceğinin sözünü vermişti. Bizler de ilk fırsatta Göller Yaylası’nı suya kavuşturduk. Önceliğimiz her daim hizmet.’’ şeklinde konuştu.

‘’10 YILDA YAPILACAK İŞİ 2 YILA SIĞDIRDIK’’

Japonya’dan alınan Jica kredisi hakkında da değerlendirmede bulunan Genel Müdür Pekar, ‘’10 yılda yapılabilecek işi 2 yıla sığdırdığımız için bu krediyi kullanmaya gerek gördük. Ödeme noktasında da büyük avantaj sağladığımız bir kredi olması sebebiyle bu fırsatı değerlendirmek istedik. Bu vesileyle Adana’nın tüm ilçelerinin, tüm mahallelerinin sorunlarını ivedilikle çözüme kavuşturacağız.’’ dedi.

‘’TAHSİLAT ORANLARI HIZLI BİR ŞEKİLDE YÜKSELDİ’’

Göreve geldikleri günden bu yana tahsilat oranlarını hızlı bir şekilde yükselttiklerini vurgulayan Rahmi Pekar, bu oranın 2014 yılında %91, 2015 yılında %94 ve 2016 yılının ilk aylarında ise %98 olduğunu söyledi.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir