25 Nisan 2024 , Perşembe
Ana Sayfa / Bölgesel / Portakal para etmiyor…

Portakal para etmiyor…

Adana Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyesi ve narenciye üreticisi Cahit İncefikir, özellikle 2014-15 döneminde üreticinin tüm olumsuzluklarla karşılaştığını söyledi. Üreticinin çok zor durumda olduğunu belirten İncefikir, şöyle dedi:
“Başta Ortadoğu’daki iç savaşlar, daha sonra Rusya’nın, Ukrayna’ya girmesiyle birlikte Avrupa ve ABD’nin aldığı tavır ve rublenin düşmesiyle beraber ihracatta çok ciddi kayıplar başladı. Ayrıca bu yıl Washington portakaldaki yüksek rekolte iç piyasanın üretici açısından çökmesine neden oldu. Ağaçtan dökülen portakalı tüccar 6 kuruştan alıp meyve suyu fabrikalarına 9-10 kuruşa satıyor. Artık dayanacak gücümüz kalmadı.”
Adana’da bazı narenciye üreticilerinin yaşadıkları sıkıntıları aşamadıklarını bu nedenle bahçelerini sökmeye başladığını belirten Cahit İncefikir şöyle konuştu:
“20 yaşındaki genç ağaçların sökülmesini kabul edemiyoruz. Eğer 45- 50 yaşındaki ağaçları ekonomik anlamda getirisi olmadığı için kesiyorsa anlayabiliriz. Ancak genç ve diri ağaçlar kesiliyor. Bu Çukurova için faciadır. Eğer bir önlem alınmazsa, daha fazla ağaç kesilecek. Ayrıca üretici bu kadar zor bir durumdayken ağaçlarını yeni dönem için hazırlaması gerekiyor. Açıkçası üretici ne yapacağını bilmemektedir. İç piyasada kalan ürün hallerde şiştikçe piyasa biraz daha düşüyor. Burada yapılması gereken şey açıkçası Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın konuya el atmasıdır. Bakanlık bundan sonraki yıllarda üretim fazlası narenciyeyi alarak depolarında dinlendirebilir. Daha sonra gerektiğinde piyasaya sürebilir. Ya da teşvik vermesi gerekiyor.”şeklinde konuştu.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir