19 Nisan 2024 , Cuma
Ana Sayfa / Bölgesel / Oya Tekin, ”Emekçilere emeklerinin hakkını vereceğiz”

Oya Tekin, ”Emekçilere emeklerinin hakkını vereceğiz”

Adana Milletvekili Adayı Avukat Oya Tekin, Adana’daki mevsimlik işçilerin, ulaşımdan barınmaya, temel sağlık hizmetlerinden sosyal güvenceye kadar birçok konuda mahrumiyet yaşadığına dikkat çekti.
Mevsimlik işçilerin, günlük 12-13 saate varan çalışma sürelerinde, güneşin altında sürekli kalmaları nedeniyle sağlık sorunları yaşadıklarına dikkat çeken Tekin, “Ayrıca yaşam ve barınma koşulları ile çalışma koşulları nedeniyle; anayolların yarattığı tehlikeler, trafik kazaları, boğulma, kanala düşme gibi tehlikelerle karşı karşıyalar. Dahası, tarımda kullanılan kimyasallara da doğrudan maruz kalmalarının yanı sıra, dengeli ve temiz beslenemediği için sağlık yönünden riskli bir grup oluşturmakta” ifadelerini kullandı.
Mevsimlik tarım işçilerinin büyük çoğunluğunun sosyal güvencesi olmadığına dikkat çeken Tekin, “2011 yılına kadar sosyal güvenlik sisteminin açıkça dışında bırakılan mevsimlik tarım işçileri, 2011 yılından sonra da sosyal güvenlik sisteminin çarpıklıkları nedeniyle yine güvencesiz şekilde yaşamakta” diye konuştu.

Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mevsimlik tarım işçileri, çalışma saatleri dışında da çoğunlukla çadır ya da barakalarda elektrik, su, kanalizasyon imkânları olmadan yaşıyorlar. Çalışma ve barınma koşulları nedeniyle, diğer işçilerden farklı sağlık ve güvenlik tehditleriyle karşılaşıyorlar. Aileleriyle birlikte mevsimlik tarım işçiliği yapan çocuklar, sağlık, beslenme, barınma ve hijyen koşullarından uzak büyüyor; eğitim haklarını yitiriyor; bedensel ve ruhsal bakımdan büyük zararlar görüyorlar. Kadınlar “ücretsiz aile işçisi” statüsünde çalışırken, toplumsal cinsiyete dayalı iş bölümünün bir sonucu olarak “evdeki kadın” ve “tarladaki ırgat” olarak tanımlanıyorlar.

Kadınlar tarlalarda günde 12-14 saat arası çalıştıktan sonra ev ve bakım işlerini de yapıyorlar. Kadın, erkek ve çocuklara ödenen ücret cinsiyet ve yaş hiyerarşisi ile belirleniyor. Birçok durumda kadın işçilerin ücretleri erkek işçilere göre düşük. TÜİK’in 2016 yılı verilerine göre kadın işçiler günlük 33 TL, erkek işçiler 43 TL ücret alıyorlar.”

Tekin, 24 Haziran’ın, ezilen tüm kesimler için yeni bir dönem olacağını ifade ederek, “Biz, CHP olarak, tüm emekçilere emeklerinin hakkını vereceğiz. Bir dönem asgari ücret planımızla dalga geçen hükümet, hemen ardından dediğimizi yaptı. Demek ki oluyormuş. Merak etmeyin, projeyi üreten biziz ve biz daha iyisini yapacağız.”

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Adana Şubesini ziyaret ederek Şube Başkanı Mehmet MAk, Yönetim Kurulu üyeleri ve EMO üyeleri ile görüş alış verişinde bulunan CHP Adana Milletvekili Adayı Av. Oya Tekin, “Ülkemiz elektrik üretimi için ithal kömür, doğal gaz, fuel- oil gibi kaynaklara yıllık yaklaşık 20 milyar dolar ödemektedir. Aynı zamanda bu kaynaklar çevre kirliliğine de yol açmaktadır. CHP iktidarında yerli kaynaklar ile güneş ve rüzgârdan elektrik üretimi teşvik edilecek. Mersin’deki Akkuyu nükleer santrali ihalesi de gözden geçirilecek.” dedi

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir