23 Nisan 2024 , Salı
Ana Sayfa / Bölgesel / Ölümsüzlük Şehri Misis Antik Kentine Ödül…

Ölümsüzlük Şehri Misis Antik Kentine Ödül…

Tarihi 7 bin yıl öncesine dayanan ve Lokman Hekim’in bulduğu ölümsüzlük ilacını Ceyhan nehrine düşürerek kaybettiği efsanesiyle ünlü Misis Antik Kentinde gerçekleştirilen kazı ve restorasyon çalışmaları, Tarihi Kentler Birliği tarafından ödüllendirildi.

Tarihi Kentler Birliği ile Çevre ve Kültür Vakfı (ÇEKÜL) işbirliğiyle, 2015’te ‘Ölümsüzlük Şehri Misis Projesi’ ile ödüllendirilen Yüreğir Belediyesi, bu yıl Misis Antik Kenti Projesi ile ‘Proje, Uygulama ve Süreklilik’ dalında birinci oldu. Ödül töreni Antalya’da düzenlenen YAPEX Fuarı’nda gerçekleştirildi. Misis’in restorasyon ve kazı çalışmaları nedeniyle layık görüldüğü ödülü, Yüreğir Belediye Başkanı Ak Partili Mahmut Çelikcan aldı.

Ölümsüzlük Şehri Misis Projesi’nin çok yönlü devam ettiği ve bölgede bulunan tüm tarihi yapıların özgün yapısına kavuşturulduğunu anlatan Mahmut Çelikcan, Kervansaray restorasyonu ile Lokman Hekim Camii rekonstrüksiyon çalışmaları devam ederken Roma dönemine ait 2’nci ve 3’üncü yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve 1970 yılına kadar kullanılan iki su değirmeninin de restore edilip, eski özgün yapılarına kavuşturulacağını söyledi.

Arkeolojik kazıların devam ettiğini belirten Yüreğir Belediye Başkanı Çelikcan, ‘Ölümsüzlük Şehri Misis’ adının nerden kaynaklandığını şöyle açıkladı:

“Kazıyla ilgili değil ama rivayet odur ki Lokman Hekim’in çok doğal bitkilere sahip bölgede ölümsüzlük reçetesini bulduğu, ancak Ceyhan nehrine düşürdüğü yönünde. Ceyhan nehri de Misis Antik Kentinin yanı başında. Türkiye ve Adana için önemli bir nehir ve biz de oradan esinlenerek adını ‘Ölümsüzlük Şehri Misis’ koyduk. Bu isimle projemizde kazı ve restorasyon çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

Başkan Mahmut Çelikcan, kazı ve restorasyon çalışmalarının, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan protokol kapsamında Yüreğir Belediyesi koordinatörlüğünde Adana Arkeoloji Müzesi, Roma İtalyan Ulusal Araştırma Merkezi ve Pisa Üniversitesi işbirliğinde 2012’den beri yapıldığını kaydetti. Kazı çalışmalarının ikinci yılında bölgede kervansaray, cami ve su değirmenlerinin restore edildiğini anlatan Çelikcan, “Misis şehrinde kazı çalışmalarına başladığımızda rivayetler 3 bin yıllık bir tarihi olduğu yönündeydi, ancak kazılar devam ettikçe gördük ki burada çıkan buluntular bize Hitit dönemine kadar bir ışık tuttu ve 7 bin yıllık bir tarihi olduğu ortaya çıktı” dedi.

Projenin sürekliliği adına bu ikinci ödülü aldıklarını ve mutlu olduklarını belirten Çelikcan, “İnşallah daha farklı ödüller de bekliyoruz, özelikle uygulama alanında. Çok müthiş bir tarihi zenginlik var. Biz Yüreğir’i sadece Türkiye’de değil, tarihi ve doğal güzellikleriyle dünyaya tanıtacak bu projeyi yürütüyoruz. Değişik uluslararası platformlarda da bu proje tanıtılıyor. Bu ödüller tabii ki moral motivasyonumuzu artırıyor. Burada turizm, kültür ve sosyal açıdan önemli bir destinasyon olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir