19 Mart 2024 , Salı
Ana Sayfa / Bölgesel / Limonun kabuğu kendinden değerli…

Limonun kabuğu kendinden değerli…

Kozan ilçesinde narenciye yetiştiriciliği yapan Ahmet Yiğenoğlu, dalında kilosunu 1 TL’ye alıcı bulamadığı limonların kabuklarını kurutarak satıyor. Yiğenoğlu, kuru narenciye kabuğunun kilosunu geçen yıl 5 ile 7 lira arasında sattıklarını bu yıl ise tüccarların henüz fiyat vermediğini söyledi.

Narenciye üretiminin yaygın yapıldığı Kozan’da dalında kalan narenciye ürünlerinin kabukları, kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılmak üzere büyük bir emek ile yeniden ekonomiye kazandırılmak için kurutuluyor. Bazı üreticiler bahçelerde topladıkları limon ve portakalları tek tek soyup kabuklarını iplere asarak kurutuyor.

Turunçlu Mahallesinde yaşayan Beyti Sert (65), emekli olduğunu eşiyle birlikte narenciye kabuklarını kurutup sattıklarını söyledi.

Limonu dalında kalan Ahmet Yiğenoğlu ise limonun kabuklarını soymak için ailesiyle birlikte yoğun bir mesai harcadıklarını belirterek, “Doğudan gelenler 500 kuruşa limonları aldı. Kalanları da böyle kurutuyoruz. Soyup tek tek asıp kuruttuktan sonra tüccara veriyoruz. Batı bölgelerindeki fabrikalara gidiyor. Adanamız da bunu değerlendirecek maalesef fabrikamız yok. 1 ton narenciye kabuğu kurutmayı hedefliyoruz. Geçen yıllarda kilosu 5 ile 7 arasında satılıyordu. Bu sene fiyat belli değil. Ama limon dibine düşerse asit ağaca ve toprağa zarar veriyor. Böyle değerlendiriyoruz. En azından ekonomiye kazandırmış oluyoruz. Herkes kazanmış oluyor” dedi.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Esnafın Yüzü Ramazan’da Güldü…

  Kebabın başkenti Adana’da günün ilk ışıklarından itibaren eti zırhtan geçiren ve şişlere takan kebap …

‘Ucuz Traktör’ İlanlarına Kanmayın!

Dolandırıcıların özellikle sosyal medya adreslerinden ‘ucuz traktör’, ‘ucuz tarım aletleri’ gibi reklamlarla bazı çiftçileri dolandırma …

Pamuk Üreticilerine ‘Pembekurt’ Uyarısı!

Pamuk ekim alanlarının en önemli zararlılarından biri olan Pembekurt zararlısına karşı ekim sezonu öncesinde bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Adana genelindeki pamuk …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir