20 Nisan 2024 , Cumartesi
Ana Sayfa / Bölgesel / Kriz Adanayı’da Vuruyor…

Kriz Adanayı’da Vuruyor…

Rusya’nın portakal, mandalina ithalatına ambargo uygulaması, narenciye ambarı konumundaki Adana’da üreticileri zora soktu.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Rusya’nın Türkiye’den sebze, meyve ithalatını yasaklama kararının hem üreticileri, hem de ihracatçıları kaygılandırdığını söyledi. Doğan, Rusya’nın bu yaptırımlarından en çok Adanalı narenciye üreticisinin olumsuz etkileneceğini belirterek alternatif pazarlara ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye’nin sınır ihlali yapan Rusya uçağını düşürmesiyle iki ülke arasında yaşanan krizi değerlendiren Doğan, limon hariç narenciye ürünlerine ambargo getirilmesinin portakal, mandalina üreticilerini zor durumda bırakacağına dikkat çekti.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan, Türkiye’de ortalama narenciye rekoltesinin 3.5 milyon ton olduğunu, bunun yüzde 25’inin Adana’da hasat edildiğini hatırlatarak, yaklaşık 850 bin ton narenciyenin iç ve dış pazarlarda buradan satışa sunulduğunu kaydetti. Narenciyeye uygulanan ambargonun en çok Adana’yı etkileyeceğini vurgulayan Doğan, “Ülkemiz, Rusya’ya yıllık yaklaşık 500 milyon dolarlık narenciye ihraç ediyor. Rusya’ya narenciye ihracatımızın yüzde 60-70’ini gerçekleşmiş durumdayız. Umarım üreticilerimizin kaygıları boşa çıkar.” diye konuştu.

Yaptırımlardan doğacak sıkıntıları hafifletmek için Rusya pazarına alternatif ülkelerle bağlantıların güçlendirilmesinin şart olduğunu anlatan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı, sözlerini şöyle tamamladı: “Rusya’ya gerçekleştirilen dış satımda yaşanan olumsuzlukları Ortadoğu ülkeleri, Ukrayna ve başta Balkan ülkeleri olmak üzere Avrupa pazarlarında giderebiliriz. Hem hükümet yetkilileri hem de ihracatçılarımız, üretici örgütleriyle koordineli şekilde, bu pazarlardaki beklentilere uygun olacak girişim ve planlamaları yapmalıdır. İnanıyoruz ki bu kriz en kısa sürede çözülecek. Hükümetimizin bu konuda üreticilerimizi mağdur etmeyeceğine inanıyorum.”

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir