20 Nisan 2024 , Cumartesi
Ana Sayfa / Bilim-Teknik / Kesin ölüm nedeninde yeni yöntem…

Kesin ölüm nedeninde yeni yöntem…

Adli tıp uzmanları 10 gün sonra bile bir kişinin kesin ölüm anını belirleyecek yeni bir yöntem geliştirdi.
Salzburg’daki Avusturya Üniversitesi’nden bir ekip, ölü domuzlarda kas proteinlerinin zaman içinde ayrışması sürecini ölçtü.
Bu yeni yöntem, hâlâ uygulanan ve ölüm anından sadece 36 saat sonrasına dek geçerli olan iç vücut ısısının ölçülmesinden çok daha gelişmiş nitelikte.
Prag’da düzenlenen Deneysel Biyoloji Derneği yıllık toplantısında açıklanan çalışmanın öncüsü Dr. Peter Steinbacher, “Cesedin çevredeki ısıya göre soğumasından sonra kesin ölüm anının saptanmasında güvenilir yöntemler yetersiz. Uygulanan yöntem, çevre ısısına bağlı olarak, genellikle 1-2 günü kapsıyor.” dedi.
Salzburg Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Steinbacher, “Biz, bundan daha ilerki aşamalarda ölüm anını saptama yolunu bulmaya çalışıyoruz. Bu çerçevede kaslardeki proteinin ayrışmasının çok umut verici bir yöntem olduğunu gördük.” dedi.
Ölümden sonra hücrelere ne oluyor?
Avusturyalı araştırmacılar insanların kas yapısına büyük benzerlik gösterdiği için domuzların kaslarındaki protein düzenini inceledi.
İnsanların kaslarındaki protein sentezi yapan çok büyük ve girift hücre blokları, ölümden sonra daha küçük parçalara bölünüyor. Dr. Steinbacher bunun gayet belirgin bir zaman diliminde meydana geldiğini belirtiyor ve ayrışan bileşkelerin de belli bir zaman süresince mevcut olduğunu kaydediyor.
Eldeki örnekte bu bileşkelerden hangilerinin mevcut olduğunun saptanmasıyla da, ölümün ne zaman meydana geldiği anlaşılabiliyor.
Salzburg Üniversitesi araştırmacıları, adli tıp bölümünden 60’ı aşkın insanın doku örneğini inceledi ve ilk bulgular, zaman içinde benzer değişimler olduğunu ortaya koydu.
Dr. Steinbacher, “Şimdi, cinsiyetin, vücut kütle indeksinin, ısı, nemlilik oranı gibi unsurların kas proteinlerinin zaman içinde ayrışmasında rol oynayıp oynamadığını belirlemek için daha fazla örnek bulmamız gerekiyor” dedi.
Dr. Steinbacher ve meslektaşları üç yıl içinde adli tıpta bu tekniğin yardımıyla, büyük önem taşıyan verilerin toplanmasına başlanabileğini belirtiyor.BBC.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Adana’da Aile Sağlığı Merkezi Çalışanları Kadro Mücadelesi…

Yargıtay’ın emsal kararları sonrasında, Sağlık Bakanlığı’nın asıl işveren olarak kabul edilmesi ve Bakanlık tarafından verilen yanıtlarda çalışanların …

Hekimler, vergi kesintileri eylemini sürdürüyor…

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası‘nın (SES), aile …

Adana’da otomobilin motor bölümüne giren yılanı itfaiye ekipleri çıkardı…

Seyhan ilçesi İsmetpaşa Mahallesi’nde park halinde bulunan bir otomobilin motor bölümüne yılan girdiğini görenler durumu itfaiyeye …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir