25 Nisan 2024 , Perşembe
Ana Sayfa / Bölgesel / KARAYALÇIN: “KURTULUŞ SAVAŞIMIZ DÜNYADA TEKTİR”

KARAYALÇIN: “KURTULUŞ SAVAŞIMIZ DÜNYADA TEKTİR”

Çukurova Belediyesi’nin Orhan Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdiği Her Ayın 19’unda Saat 19’da panelinin bu ayki konuğu Eski Başbakan Yardımcısı ve Eski CHP Milletvekili Murat Karayalçın oldu.
Kurtuluş Savaşı döneminde, halkın tek beklentisinin savaşın kazanılması ve bağımsızlık olduğunu belirten Karayalçın, “Ama o dönemde demokratikleşme adına öyle önemli adımlar atıldı ki. Kurtuluş Savaşı o dönemde kurulan meclis tarafından yürütüldü. Dünyada başka hiçbir ülke kurtuluş savaşını meclisle ve emperyalizme karşı savaş açarak yürütmemiştir” diye konuştu. Karayalçın, “Ulus, ölüm kalım savaşı veriyor ama o ulus, savaşı meclis eliyle yürüterek ve seçimle başkomutanı belirleyerek, demokratikleşmenin en güzel örneğini veriyor” dedi. Konuşmasında laikliğin önemine de vurgu yapan CHP’li Karayalçın, “Laiklik demokratikleşmenin olmazsa olmazıdır. Bizim aramızdaki bağ dinsel, mezhepsel, etnik değildir. Bizim aramızdaki bağ siyasi bağdır. Türkiye Cumhuriyeti devletinin yurttaşı olma bağıdır” şeklinde konuştu.

Konuşması sık sık alkışlarla kesilen Karayalçın, gündemdeki Anayasa değişikliği tartışmalarına da değindi. Anayasa değişikliğinin gelecek kuşakların yaşamını yakından ilgilendirdiğini ve derinden sorgulanması gerektiğine dikkat çeken Karayalçın, “Anayasa değişikliğinin başkanlık tipi mi, parlamenter tipi gibi dar bir boyutla değil, gelecek kuşakların hakları da düşünülerek tartışılması zorunludur” dedi. Anayasaya “Kent ve Kentli Hakları” ve “Kente Karşı Suç” kavramlarının mutlaka girmesi gerektiğini söyleyen Karayalçın, “Gezi direnişinin kaynağı ‘Kentli Hakları’dır. Gençler, ’benim yaşam alanıma benim gönlüm olmadan müdahale etme’ diyerek, direnişi başlatmıştır. Kent ve Kentli Hakları, kritik ve önemlidir. Dolayısıyla üzerinde durulmalıdır” diye konuştu.

Karayalçın, konuşmasının sonunda 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve spor Bayramı olması dolayısıyla gençlere seslendi. Dünyada, ülkesinin gençlerine vasiyet yazmış başka bir önder ve siyasetçi olmadığını belirten Karayalçın’ın, “Gençlerimiz, sevgili Önderimiz Atatürk’ün vasiyetini mutlaka izlemelidir. Kemalistçiler ve Atatürkçüler diye ayrışmamalıdırlar. Atatürk bir bütündür. Mustafa Kemal Atatürk’tür” dedi.
Karayalçın’a, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, çiçek ve plaket takdim ederek teşekkür etti. Başkan Çetin, “Göreve geldiğimiz günden bu yana, ‘Her Ayın 19’unda Saat 19’da’ diyerek, Atatürk’ü ve Cumhuriyet değerlerini anlatıyoruz. Bıkmadan, usanmadan anmaya ve anlatmaya devam edeceğiz” ifadesini kullandı.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir