25 Nisan 2024 , Perşembe
Ana Sayfa / Bölgesel / “Bu kararı kabul etmiyoruz”…

“Bu kararı kabul etmiyoruz”…

TMMOB Adana İKK Sekreteri Ali Kuzu, SGK tarafından feshedilen protokol gereği TMMOB’un ücretli çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıları belirlediği ücreti SGK’ya ilettiğini ve kamuoyuna duyurduğunu belirterek, ancak sorunsuz uygulanan bu protokolün gerekçesiz olarak tek taraflı feshedilmesinin yasalara aykırı olduğunu söyledi.
“MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Protokolün iki şekilde feshedildiğini anımsatan Ali Kuzu, “Ya yeni bir protokol yürürlüğe girer ya da iki taraf anlaşarak mevcut protokolü fesheder. SGK tek taraflı fesih yaparak yasalara aykırı davranmıştır. Biz bu kararı kabullenmeyeceğiz. Yanlış karardan dönülmesini istiyoruz. Kazanılmış haklarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz” şeklinde konuştu.
Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Ali Kuzu, mühendis, mimar ve şehir plancılarının ücretlerinin belirlendiği protokolün Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından tek taraflı feshedilmesine tepki gösterdi.
TEK TARAFLI FESHEDİLDİ
TMMOB’a bağlı odaların Adana’daki şube başkanları ve temsilcilerle birlikte İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi’nde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Ali Kuzu, “TMMOB ve bakanlık arasında üyelerimizin ücretle çalıştıkları sektörlerde kayıt dışı istihdamı önlemek amacıyla 2012 yılında bir protokol imzalanmıştı. Şimdiye kadar sorunsuz uygulanan bu protokol SGK tarafından 9 Haziran 2017 tarihinde tek taraflı olarak feshedildi” dedi.
TASLAĞIN İÇİ BOŞALTILIYOR
Ali Kuzu, kendilerine iletilen yeni revizyon taslağında “TMMOB’un asgari ücret belirlemesi” ve “Kurumun mühendis, mimar ve şehir plancılarına ödenecek ücretlerin bu asgari seviyenin altında olmaması için gerekli tedbirleri alması” hükümlerinin çıkarılarak, taslağın içinin boşaltılmaya çalışıldığını öne sürdü.
Revize protokol taslağını kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirten Ali Kuzu, SGK’nın işverenin isteklerini yerine getirerek, kamu yararını ve meslektaşlarının korunmasını göz ardı ettiğini söyledi.
GÖRÜŞMELER SONUÇ VERMEDİ
TMMOB’un bu süreçte bakanlık ve SGK yetkilileri ile görüşmeler yaptığını ancak başarılı olamadığını anlatan Ali Kuzu şöyle devam etti:
“Sosyal Güvenlik Kurumu, maalesef emekçilerin taleplerini dikkate almak yerine, patronların hükümet yetkililerinin, bakanların baskılarına boyun eğerek, yüzbinlerce mühendis, mimar ve şehir plancılarını düşük ücretlerle çalışmaya ve sigorta primlerinin eksik yatırılması nedeniyle güvencesiz bir geleceğe mahkum etmiştir. Bu karar SGK’nın tarihinde kara bir leke olarak yer alacaktır. Kayıt dışı sadece sigortasız işçi çalıştırmak değildir. Çalışanların aldığı gerçek ücret üzerinden sigorta primini ödememek de bir çeşit kayıt dışılıktır. Bu protokolün feshi ile devlet ciddi bir gelir kaybına uğrayacaktır.”
SGK YASALARA UYMADI
TMMOB Adana İKK Sekreteri Ali Kuzu, protokolü tek taraflı fesheden SGK’nın yasalara aykırı davrandığını belirterek, “Protokol iki şekilde feshedilebilir; ya iki kurum bir araya gelir yeni bir protokol hazırlar ya da yeni bir protokol yürürlüğe girdiğinden kendiliğinden fesholur. Oysa SGK protokolü tek taraflı feshederek, yasalara uymamıştır” şeklinde konuştu.
SGK’nın kararını kabul etmediklerini söyleyen Ali Kuzu, yanlışlığın düzeltilmesi için her türlü mücadeleyi vereceklerini sözlerine ekledi.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir