19 Nisan 2024 , Cuma
Ana Sayfa / Bölgesel / İsmet İnönü Anıldı…

İsmet İnönü Anıldı…

CHP Adana İl Örgütü, İsmet İnönü’nün ebediyete intikal edişinin 44. yıldönümü nedeniyle kendi adını taşıyan Adana İnönü Parkı’nda anma toplantısı düzenledi. Kalabalık grup, İnönü’nün anıtı önüne karanfiller bıraktı.
CHP Adana Milletvekili ve TBMM İdare Amiri İbrahim Özdiş, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, CHP Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Ulaş Çetinkaya’nın yanı sıra ilçe başkanları, sivil toplum örgüt başkanları, gençlik ve kadın kolları başkanları, il yöneticileri, belediye meclis üyeleri ve parti üyelerinin katıldığı anma merasiminde konuşan Barut, “İsmet İnönü’yü saygıyla, özlemle, minnetle anıyoruz” dedi.
İnönü’nün vatan topraklarının düşman işgalinden kurtulması ve sonrasında çağdaş, demokratik bir uygarlık hedefiyle kurulan Cumhuriyet döneminde Atatürk’ten sonraki en önemli devlet adamı olduğuna işaret eden Barut, Lozan Barış Antlaşması’nın mimarlarından biri olan İnönü’nün tarihin en önemli siyasi ve askeri isimlerinden biri olduğuna işaret etti.
TÜRKİYE, O DÜNYADA YERİNİ BULUR
Kurtuluş mücadelesi sırasında İnönü komutasında kazanılan 1. ve 2. İnönü zaferlerinin ulusumuzun bağımsızlık azmini pekiştirdiğini, işgal güçlerinin de bağımsızlık için kutsal bir mücadele veren halkımıza bakış açısınının değiştiğini kaydeden Barut, şunları söyledi
“Cumhuriyetin ilanında ve sonrasında gerçekleştirilen devrimlerin her birinde Atatürk’e sonsuz destek veren İnönü, önderimiz Atatürk gibi hem bir askeri deha hem de çok iyi bir diplomattır. Lozan’da sürdürülen barış antlaşmaları görüşmelerinde ulusumuzun destansı kurtuluş mücadelesinden ve elde ettiği zaferden hiçbir şekilde ödün vermeyen İnönü, “Yeni dünya kurulur Türkiye de o dünyada yerini bulur” yaklaşımıyla emperyalist anlayışa karşı tavrını açık bir şekilde ortaya koymuştur. Sevr’in tarihin çöplüğüne atılmasında ve hem ülkemizin tapu senedi hem de var oluş belgesi olan Lozan Barış Antlaşması’nın dünya tarafından kabul edilmesinde de etkin ve öncü rol oynayan İsmet İnönü, bu başarısı nedeniyle ulusumuzun gönlünde her daim “Lozan Fatihi” olarak anılmaya da devam edecektir.
GERÇEK BİR DEVLET ADAMIDIR
Bugün, İsmet İnönü’nün uluslararası arenada elde ettiği bu başarıyı hazmedemeyen zihniyetin, Lozan’ı başarısızlık gibi göstermeye çalışması, uluslararası alanda Lozan’ı tartışmaya açması kabul edilebilir bir durum değildir. Lozan kazanımlarından asla ve asla geri adım atılamayacağı gibi, Atatürk’e ve İnönü’ye ve diğer kurucu değerlere yönelik karalama kampanyaları da asla amacına ulaşamayacaktır. Çünkü, gerek ulusal kurtuluş mücadelemiz, gerek Cumhuriyet devrimleri, gerekse Lozan kazanımları tüm dünya tarafından da kabul gören birer destandır. Bu destanların her anında ülkenin bağımsızlığı, ulusun özgürlüğü ve vatan toprakları için hiçbir fedakarlıktan çekinmeyen, sahip olduğu yetkileri kişisel ihtirasları için kullanmayan gerçek birer devlet adamı ve yurtsever olan Atatürk ve İnönü’nün imzası vardır.
İSMET İNÖNÜ’NÜN SÖZÜ BELLEKLERDE YER ETMİŞTİR
Çok partili sisteme geçişi sağlayarak ülkemizdeki demokrasinin de mimarı olan İsmet İnönü, birbirinden farklı tüm siyasi görüşlerin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde temsil edilmesini sağlamıştır. Her zaman halkından yana olan, çağdaş Türkiye’nin inşasında etkin rol oynayan, Atatürk’ten sonra Cumhuriyet tarihimizin en önemli siyasetçisi olan İnönü aynı zamanda ileri görüşlü bir insandı.
“Bu toplumda en tehlikeli insan ehliyetsiz fakat yetkili insandır” ve “Bir memlekette namuslu insanlar namussuzlar kadar cesur olmadıkça o memleket için kurtuluş yoktur” gibi sözleriyle ulusumuzun belleğinde yer edinen İnönü, güvenilir kişiliği, yurtseverliği, çağdaş düşünce anlayışıyla günümüze ve yarınlarımıza da ışık tutuyor. 2. Cumhurbaşkanımız, partimizin 2. Genel Başkanı İsmet İnönü’yü aramızdan ayrılışının 44. yılında bir kez daha saygı, rahmet ve özlemle anıyoruz. Ruhu şad, mekanı cennet olsun.”

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

Çaldığı Ciple İki Araca Çarpan Şüpheli Yakalandı…

Adana’nın merkez Seyhan ilçesinde, çaldığı ciple park halindeki iki araca çarpan şüpheli ile kendisine yardım …

19 yıl hapis cezası olan firar hükümlü yakalandı…

Adana’da uyuşturucu ticareti suçundan kesinleşmiş 19 yıl hapis cezası bulunan firar hükümlü Seyhan Polisi tarafından …

Kadir Aydar 2. kez Başkanlık koltuğuna oturdu…

 Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ceyhan’da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak ikinci kez görevine başladı. Halkın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir