18 Nisan 2024 , Perşembe
Ana Sayfa / Bilim-Teknik / Duyguları okuma ve insanları etkilemenin yolları…

Duyguları okuma ve insanları etkilemenin yolları…

İnsan davranışı üzerinde etkisi olan çeşitli batıl inançlar, tekrarlar ve klişeler vardır; bizi bazı hilelerin kolay hedefi haline getirirler. Bunların sırrını biliyorsanız kendi avantajınıza kullanabilirsiniz.
Örneğin, birinin yalan söylediğini anlamanın en kolay yolu onların vücut dili üzerinde yoğunlaşmak değil, daha ayrıntılı bilgi vermelerini sağlamaktır.
Bir adım önde olmanın başka yolları da vardır. Burada insan davranışını okumanın ve kararlarını etkilemenin bazı ilginç yollarını anlatan makalelere yer veriyoruz.
1. İnsanların omuzuna dokunarak ve gözlerinin içine bakarak onları önerilere daha açık hale getirmek mümkündür.
Devamı burada: Dış etkilere açık birer kukla mıyız?
2. Gözbebeklerinin büyümesi karar verme sırasında belirsizlik derecesini gösterir. Biri verdiği karar konusunda pek de emin değilse uyarılma derecesi artar, bu ise gözbebeklerinin büyümesine neden olur.

3. Yankesicilerin hedef seçtikleri sarhoşlar üzerinde kullandıkları yöntemlerden biri, onlarla konuşurken sağa sola doğru hafifçe salınmaktır. Sarhoş kendi sallandığını sanıp durumu kontrol etmeye çalışırken dengesini kaybedip düşecek, yankesici ise ona yardım etme bahanesiyle cüzdanını çalacaktır.
4. Erkeklik hormonu testosteron seviyesi yüksek olan insanların yüzü biraz daha geniş, elmacık kemikleri biraz daha büyük olur. Bu kişiler daha iddialı ve bazen de biraz saldırgan olabilir.
5. İnsanlar kırmızı rengi hakimiyet ve saldırganlıkla ilişkilendirir. Maçta kırmızı forma giyen boksörlerin kazanma şansı mavi giyenlere kıyasla yüzde 5 daha fazladır.
6. Pazarlamacılar düşüncemizi kontrol etme konusunda ustadır. Mağazaların kullandığı hilelerden biri benzer ürünlerden birinin fiyatını diğerlerinden biraz daha yüksek tutmaktır. Böylece diğerlerinin fiyatı bize az gelecektir.
7. Gülmek bir şeyi komik bulmaktan öte, insanları bir araya getiren ve bağ kurmasını sağlayan ‘sosyal bir duygu’dur. Birileriyle güldüğünüzde onlardan hoşlandığınızı, hemfikir olduğunuzu ya da aynı grup içinde yer aldığınızı gösteriyorsunuz demektir. Bu o insanların daha sonra sırlarını açığa vurma konusunda da daha rahat davranmalarını sağlayacaktır. Yani, birinin düşüncelerini öğrenmek istiyorsanız kötü de olsa onların yaptığı esprilere gülerek kapıları aralayabilirsiniz.
Image copyrightBBC World Service
Bu makalenin İngilizce aslını BBC Future’da okuyabilirsiniz.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

36 Ay Ücretsiz Teknoloji Eğitimleri Verilecek…

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı, yetenekli gençlerin ve her yaş grubundan insanların teknoloji geliştirme süreçlerine katılımlarını …

Adana’da Temizlenen Kanallar Tekrar Kirletildi…

Kent merkezinin güney ve kuzey bölgelerindeki mahallelerden geçip Çukurova’nın 2 milyon dekar tarım arazisine can veren …

Adana’da Yaklaşan Tehlike!

  Yağışların olmadığı kentte barajlarda da suların çekilmeye başladığı görüldü. Dron ile çekilen görüntüler de …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir