18 Nisan 2024 , Perşembe
Ana Sayfa / Bilim-Teknik / Dünyanın en yüksek sesli böceği…

Dünyanın en yüksek sesli böceği…

Ağustos böceğinin ötüşü doğanın en hoş seslerinden biri olarak görülür. Bu böceğin sesi gizemli olduğu kadar yüksektir de.
Erkek ağustos böcekleri karın boşluklarındaki davul benzeri yapıyı kasma yoluyla ses çıkarır. Büyük böcekler daha sesli öttüğü için çiftleşme şansı daha fazladır.
Peki böcekler arasında en yüksek sesi ağustos böceği mi çıkarır? Florida Üniversitesi’nden John Petti bu soruyu araştırdı. Daha önce yayımlanmış araştırmaları inceledi, böcek uzmanlarına sesi en gür böceğin hangisi olduğunu sordu.
Çekirge ve cırcır böceği türü birçok böceğin adı gündeme geldi. Bunlar arasında 50 cm mesafede 96 desibel şiddetindeki sesi ile Avrupa danaburnu en yüksek sesliler arasındaydı.

Avrupa’da yaşayan danaburnu da yüksek ses çıkaran böcekler arasında.
Oysa ağustos böceğinin birçok türünün daha yüksek ses çıkardığı görüldü. Kuzey Amerika’da yaşayan Walker ağustos böceği 108.9 desibel gücünde ses çıkarıyordu.
Fakat Petti tek tek böceklerin ses düzeyinden ziyade ortalamanın esas alınması gerektiğini söylüyordu. Bu durumda Walker’in ortalaması 105.9’a düşüyordu. Ortalama ses düzeyi 106,7 desibel ile Afrika’daki Brevis ağustos böceği rekor kırıyordu.
Fakat Brevis bu rekoru hep elinde tutamayabilir. 1995’de yapılan bir araştırmada böceklerin gürültü düzeyinin gövde büyüklükleriyle bağlantılı olduğu görüldü.
Güneydoğu Asya’da yaşayan dev ağustos böcekleri en gürültülü böcek rekorunu ele geçirebilir.
Afrika ağustos böceği Brevisin kuru hali 0,3 gram iken güneydoğu Asya’ya özgü dev ağustos böcekleri 2 gram geliyor ve kanat uzunlukları 18-20 cm’yi buluyor.
Bu böceğin çok yüksek sesli olduğu anlatılır hep. Fakat bugüne kadar bilimsel bir ses ölçümü yapılmamış.
Bu makalenin İngilizce aslını BBC Future sayfasında okuyabilirsiniz.

Hakkımızda zafer

Ayrıca Kontrol Et

36 Ay Ücretsiz Teknoloji Eğitimleri Verilecek…

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı, yetenekli gençlerin ve her yaş grubundan insanların teknoloji geliştirme süreçlerine katılımlarını …

Adana’da Temizlenen Kanallar Tekrar Kirletildi…

Kent merkezinin güney ve kuzey bölgelerindeki mahallelerden geçip Çukurova’nın 2 milyon dekar tarım arazisine can veren …

Adana’da Yaklaşan Tehlike!

  Yağışların olmadığı kentte barajlarda da suların çekilmeye başladığı görüldü. Dron ile çekilen görüntüler de …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir